"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Zo kwam Compagnon in de top 10 van ‘Best Workplaces for Women’

Compagnon behoort tot de Best Workplaces for Women in ons land. Hoe heeft het bedrijf deze plek veroverd en welke troeven heeft het volgens hun vrouwelijke medewerkers dan precies? HRMorgen vroeg het aan enkele medewerkers van Compagnon en aan de initiatiefnemer van de lijst, Great Place To Work.

Great Place To Work maakte donderdag 20 maart de lijst bekend met de 36 beste werkplekken voor vrouwen in Nederland. De lijst ‘Best Workplaces for Women’ bestaat uit organisaties die in het bijzonder het verschil maken voor vrouwen. Compagnon is één van de organisaties op de lijst. 

“Ik heb bij een redelijk aantal werkgevers gewerkt van verschillende omvang en in verschillende sectoren. Ik kan dus een goede vergelijking maken”, zegt Aranka Roovers, officemanager en compliance manager bij Compagnon. “Compagnon vind ik er echt uitspringen als het gaat om gelijkheid in het algemeen en vrouwvriendelijkheid in het bijzonder.” 

En zij is niet de enige die er zo over denkt. “Vrouwen bij Compagnon hebben veel meer dan gemiddeld het gevoel dat ze eerlijk behandeld worden, ongeacht hun genderidentiteit. Voor de vrouwen bij Compagnon scoort dit 97%, in de nationale benchmark geeft 84% aan het gevoel te hebben eerlijk behandeld te worden”, aldus Tom Strouken, Operations & Innovations Lead bij Great Place To Work. Hij vertelt ons meer over de data van het onderzoek dat ten grondslag ligt aan de lijst.

Diversiteit ingebed in de cultuur 

Om een fijne werkplek voor vrouwen te zijn, hoef je geen specifieke regelingen of beleid te hebben waar vrouwen hun voordeel mee kunnen halen. Het gaat erom dat iedereen een gelijke ervaring heeft in de organisatie en het werk. Volgens René Brouwers, CEO van Great Place To Work, zit het bij Compagnon bijvoorbeeld dan ook niet in uitgebreid beleid, maar het is in hun cultuur ingebed dat er ruimte is voor diversiteit. “Ze kijken bij de selectie heel goed of je past binnen hun cultuur, met focus op resultaat en samenwerken. Als je een echte compagnon bent, maakt het niet uit wie of wat je bent of waar je vandaan komt.” 

Als je een echte compagnon bent, maakt het niet uit wie of wat je bent of waar je vandaan komt

Dat beaamt ook Anke van Moorselaar, HR-manager bij Compagnon. “We hebben bij Compagnon niet heel veel specifieke afspraken die enkel voor vrouwen gelden. Bij Compagnon vinden we mannen net zo belangrijk als vrouwen. Mooie voorwaarden die enkel voor vrouwen gelden, vinden we dan ook niet passend. We maken geen onderscheid, dus ook niet in geslacht.”

Volgens Brouwers is er wel iets in het beleid dat de organisatie aantrekkelijk maakt voor vrouwen. “Compagnon biedt veel ruimte om flexibel met je werk om te kunnen gaan.” Aranka Roovers: “Er is veel begrip als iemand ineens weg moet omdat er een kind ziek is of een ouder hulp nodig heeft. Iedereen zit namelijk weleens in dezelfde situatie.” 

Groeikansen voor alle medewerkers

HR-manager Van Moorselaar vertelt dat Compagnon veel aandacht besteedt aan vitaliteit en een gezonde werk-privébalans. Ze hebben een goede thuiswerkregeling, geven de mogelijkheid om nationale feestdagen te ruilen voor andere feestdagen en stellen bijvoorbeeld ook een arbeidspsycholoog en fysiotherapeut beschikbaar bij mentale of fysieke problemen.

Bovendien heerst er een goede werksfeer. Van Moorselaar: “De cultuur is warm, de lijnen zijn kort en er is veel ruimte voor eigen inbreng, eigenaarschap en groei.” Roovers vult aan: “Iedereen kan zichzelf zijn, kent elkaar en de directie en MT zijn heel benaderbaar. Alle medewerkers krijgen kansen en mogelijkheden om intern te groeien, wat binnen andere sectoren echt niet het geval is.” 

Verschillen tussen mannen en vrouwen te groot

Het is het tweede jaar dat Great Place To Work in Nederland de lijst publiceert van Best Workplaces for Women. “We hebben ervoor gekozen om specifiek hiernaar te kijken omdat de verschillen tussen mannen en vrouwen nog te groot zijn”, zegt Brouwers, “in het werk en op de arbeidsmarkt.” De organisatie vindt dat zij een rol hebben om dit in beweging te houden. “Zodat het uiteindelijk toch steeds verder gelijk wordt. Er is namelijk geen aanleiding voor verschillen.” 

Als we praten over verschillen tussen mannen en vrouwen, hebben we het over de loonkloof die er nog steeds is, het verschil in leiderschapsposities en het feit dat vrouwen structureel meer in deeltijd werken, omdat zij toch meer zorgtaken op zich nemen. Met gevolgen voor hun carrièreperspectief. Bovendien hebben we te maken met stereotyperingen en verwachtingen. 

Criteria Best Workplaces for Women

De lijst met Best Workplaces for Women wordt gemaakt vanuit de bedrijven die het certificaat Great Place to Work hebben. Daarna wordt naar een aantal andere criteria gekeken. Bijvoorbeeld naar het aantal vrouwen dat werkzaam is in de organisatie. Dit wordt afgezet tegen de CBS-benchmark voor de specifieke branche. “We vinden dat je wel genoeg vrouwen in je organisatie moet hebben om een Best Workplace for Women te zijn”, zegt Strouken. 

Het tweede criterium gaat over het aantal vrouwen in een leidinggevende positie. Minimaal 33% van de leidinggevenden moet een vrouw zijn. Ook kijken de beoordelaars naar de senior managementposities: er moet minimaal één vrouw aanwezig zijn in een directiepositie. Tot slot is de beleving van de vrouwen binnen de organisatie een belangrijk criterium. 

Wanneer je naar al deze criteria kijkt, zie je dat er van de 319 organisaties die  het certificaat Great Place To Work hebben, er maar 73 voldoen om een Best Workplace for Women genoemd te worden. Strouken: “De meeste organisaties vallen af vanwege het ontbreken van voldoende vrouwen in een leidinggevende positie. Daar is echt nog heel veel ruimte voor ontwikkeling.”

Diverse en inclusieve omgeving goed voor hele organisatie

Uit het onderzoek van Great Place To Work blijkt dat er grote verschillen zijn tussen Best Workplaces for Women en andere bedrijven. De genomineerde bedrijven slagen erin om een werkomgeving te creëren waarin eerlijke behandeling, psychologisch welzijn, langdurige betrokkenheid en klantgerichtheid centraal staan.

“Als je daarnaar kijkt, zie je dat het uiteindelijk niet alleen leidt tot een betere beleving bij de vrouwen, maar dat ook de beleving van de mannen in die organisaties beter wordt”, vertelt Strouken. “Het inzetten op een omgeving waar vrouwen zich fijn, veilig en goed voelen, leidt uiteindelijk tot een mooie omgeving voor iedereen.” 

Diverse en inclusieve bedrijven scoren uiteindelijk ook gewoon beter in hun bedrijfsresultaten

Brouwers vult aan: “Een diverse en inclusieve omgeving helpt de mensen, maar uiteindelijk zie je ook dat het beter voor het bedrijf is. Diverse en inclusieve bedrijven scoren uiteindelijk ook gewoon beter in hun bedrijfsresultaten.”

Lijst Best Workplaces for Women 2025

Er staan dus 36 bedrijven op de lijst van Best Workplaces for Women, bedrijven die voldoen aan de eerder genoemde criteria. Van al deze bedrijven is een ranking gemaakt op basis van de beleving van vrouwen die er werken. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen bedrijven in de categorieën small, medium, mid-large en large. Bovenaan deze lijsten staan CruiseOnline (small), ROK groep (medium), AbbVie (mid-large) en Stryker (large). Ook HRMorgen-partners HeadFirst Group en Kindergarden staan op de lijst.

Compagnon helpt mensen en organisaties succesvol te zijn op de arbeidsmarkt. We zorgen ervoor dat mensen en organisaties succesvol zijn op de arbeidsmarkt, door álle type vaste en interim HR-posities in te vullen en HR- en recruitmentprojecten uit te voeren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *