"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Zorgen thuiswerkmogelijkheden voor betere retentie?

Volgens cijfers van het CBS lag het personeelsverloop in Q4 van 2024 op 4,3%. Welke invloed heeft de mogelijkheid om op afstand te werken op het behoud van personeel? Kan flexibiliteit van de werkgever het verschil maken? Dit zeggen verschillende onderzoeken daarover.

Iedere werkgever wil graag het talent in zijn organisatie behouden. Wanneer medewerkers de mogelijkheid hebben om op afstand te werken, is dat goed voor de retentie. Het ontbreken van die flexibiliteit kan dus voor veel mensen een reden zijn om hun baan op te zeggen. 

Vorig jaar bleek uit onderzoek van Remote dat 71 procent van de werkende ouders overwoog om hun baan op te zeggen als de mogelijkheden voor thuiswerken (verder) zouden worden beperkt. Bij een onderzoek van International Workplace Group gaf 62% van de hybride werknemers aan te overwegen hun baan op te zeggen als zij weer vijf dagen per week naar kantoor zouden moeten komen. Begin dit jaar bleek uit onderzoek van Eurofound dat de wens om uitsluitend thuis te werken de afgelopen jaren is toegenomen van 13 procent in 2020 tot 24% in 2024. 

Lagere retentie door thuiswerken

Uit onderzoek van The Times eerder dit jaar blijkt dat 17 procent van de werknemers uit de generatie Z in het Verenigd Koninkrijk de hele tijd vanuit huis wil werken. Daarnaast wil 24 procent het grootste deel van de tijd thuiswerken. Hoewel werknemers thuiswerken dus belangrijk vinden en de mogelijkheid om dit te kunnen doen een belangrijke factor is voor retentie, kan thuiswerken ook leiden tot lagere retentiepercentages. 

Volgens Pete Humphreys, CEO van onderwijsaanbieder Development Beyond Learning, wordt het met vijf dagen thuiswerken lastig om de werkcultuur te doorgronden door de verminderde persoonlijke interactie, zo zei hij tegenover HR Magazine. Hij voegt eraan toe dat de dynamiek die ontstaat doordat jongeren de organisatiecultuur niet begrijpen, kan leiden tot lagere retentiepercentages, verkeerde verwachtingen en een verdere toename van de kloof in soft skills.

Richtlijnen voor thuiswerken

Een ander opvallend cijferweetje vanuit het Verenigd Koninkrijk: slechts iets meer dan de helft (56 procent) van de werknemers vertrouwt erop dat hun collega’s productief zijn tijdens het thuiswerken. Chris Williams, directeur personeel en cultuur bij adviesbureau Mauve Group tegenover HR Magazine: “Vertrouwen is essentieel voor een succesvolle cultuur van werken op afstand. HR speelt een cruciale rol bij het versterken ervan. Dit betekent dat leiders worden ondersteund bij prestatiemanagement, dat duidelijke doelen worden gesteld en dat transparantie wordt bevorderd.”

Molly Johnson-Jones, CEO van carrièreplatform Flexa, stelt dat HR-leiders vertrouwen van bovenaf moeten bevorderen door duidelijke richtlijnen te stellen, ongeacht waar hun medewerkers werken. “Wanneer medewerkers zich vertrouwd en bevoegd voelen om hun eigen tijd in te delen, zijn ze waarschijnlijk meer betrokken en productief, ongeacht waar ze werken.”

Gedrags- en leiderschapspsycholoog Lynda Shaw: “Flexibiliteit kan het verschil maken tussen blijven of vertrekken naar een andere organisatie die flexibiliteit biedt.”

Werk-privébalans en retentie

Thuiswerkers noemen een betere werk-privébalans vaak als de belangrijkste reden voor hun thuiswerk. Gallup deed onderzoek naar de belangrijkste redenen waarom Amerikaanse werknemers vrijwillig de organisatie verlaten. Wanneer zij deze redenen groeperen, zien we dat het vertrek in 31 procent van de gevallen te maken had met persoonlijk welzijn en de werk-privébalans.

Ook wanneer je kijkt naar de belangrijkste factoren die mensen aantrekken in hun volgende baan, speelt dit een belangrijke rol. De lijst wordt aangevoerd door een betere werk-privébalans (59%). Ook de mogelijkheid om af en toe op afstand te werken en de mogelijkheid om volledig vanuit huis te werken kwamen afzonderlijk voor op de lijst (positie 11 en 12).  

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *