"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

68 procent van Nederlandse managers is bezorgd over skills gap: grootste tekort aan digitale vaardigheden en leiderschapskwaliteiten

Steeds meer Nederlandse managers zijn bezorgd over de ‘skills gap’ onder hun personeel. In totaal maakt zo’n 68 procent zich hier zorgen over. Wereldwijd ligt dit op 50 procent. Dat blijkt uit onderzoek van Workday. Er zijn vooral zorgen over het gebrek aan digitale vaardigheden.

Uit het Global State of Skills-onderzoek van Workday blijkt dat 68 procent van de Nederlandse managers zich zorgen maakt over toekomstige tekorten aan talent. Slechts 30 procnet heeft er vertrouwen in dat hun organisatie beschikt over de vaardigheden die nodig zijn voor succes op de lange termijn. 39 procent van de Nederlandse leiders geeft aan dat het ontbreken van digitale skills, zoals software- en AI-geletterdheid, het meeste impact heeft op expertise, gevolgd door leiderschapsvaardigheden zoals empathie en coaching.

Vanwege de bezorgdheid over toekomstige tekorten aan skills stappen bedrijven over naar op vaardigheden gebaseerde (skills-based) strategieën om een ​​wendbaardere, datagestuurde aanpak te bieden voor het inhuren, ontwikkelen en inzetten van talent. 82 procent van de Nederlandse bedrijven is al begonnen met de overgang naar een op vaardigheden gebaseerd talentmodel of wil dit binnen 12 maanden doen.

AI versnelt, maar menselijke vaardigheden blijven onvervangbaar

Hoewel er veel vraag is naar digitale vaardigheden zoals software- en AI-geletterdheid, (39 procent), wijst het onderzoek op een bijna even grote behoefte aan unieke menselijke vaardigheden. Leiderschapsvaardigheden zoals empathie en coaching (33 procent), individuele vaardigheden zoals veerkracht en creativiteit (33 procent) en sociale vaardigheden zoals samenwerken en communicatie (30 procent) worden door Nederlandse leiders genoemd als de meest impactvolle vaardigheidstekorten in organisaties op dit moment.

Uit Workday’s Elevating Human Potential: The AI Skills Revolution rapport bleek al dat menselijke vaardigheden zoals het opbouwen van relaties, empathie, het oplossen van conflicten en ethische besluitvorming cruciaal zijn voor succes in een AI-gedreven economie.

“AI geeft de werkplek een nieuwe vorm, maar het menselijke element is nog nooit zo essentieel geweest”, zegt Chris Ernst, Chief Learning Officer, Workday. “Organisaties die een ‘skills-first’-mentaliteit omarmen, kunnen niet alleen het potentieel van AI ontsluiten, maar ook het menselijk vernuft op nieuwe en transformatieve manieren inzetten.”

AI stimuleert de verschuiving naar talentmanagement op basis van skills

Door de transformatie die AI in gang heeft gezet, ontwikkelen de vaardigheden die nodig zijn om goed te functioneren zich snel. Veel organisaties hebben echter onvoldoende inzicht in de capaciteiten van hun werknemers – slechts 55 procent van de Nederlandse managers zegt een duidelijk beeld te hebben van de vaardigheden binnen hun personeelsbestand. Steeds meer organisaties stappen daarom over op een nieuwe aanpak: zij richten zich op de vaardigheden van mensen in plaats van alleen op hun kwalificaties. Dit zorgt voor een meer flexibele en datagestuurde manier om talent te werven, ontwikkelen en in te zetten.

Enkele bevindingen rondom skills-based strategieën in Nederland:

  • Op vaardigheden gebaseerde strategieën zorgen voor concurrentievoordeel: 91 procent van de Nederlandse leiders is het erover eens dat een op vaardigheden gebaseerde aanpak de economische groei stimuleert door de productiviteit, innovatie en organisatorische wendbaarheid te verbeteren.

  • Skills-based strategieën zijn geen concept van de toekomst meer: 44 procent van de Nederlandse organisaties is al begonnen met de overstap naar een talentmodel dat gebaseerd is op vaardigheden (wereldwijd 55 procent), en nog eens 38 procent is van plan daar binnen 12 maanden mee te starten (wereldwijd 23 procent).

  • Er is een grote mate van positiviteit over de effectiviteit van skills-based strategieën onder degenen die ze hebben ingevoerd: 52 procent zegt dat ze zeer effectief zijn en nog eens 41 procent zegt dat ze enigszins effectief zijn.

  • Het terugdringen van skills-tekorten is voor 50 procent van de organisaties de belangrijkste reden om over te stappen op een skills-based model. Andere belangrijke redenen zijn een toename van innovatie en creativiteit (46 procent) en verbeterde wendbaarheid (44 procent).

  • Afgezien van de zakelijke impact kunnen op vaardigheden gebaseerde strategieën meer kansengelijkheid onder werknemers (91 procent) realiseren.

  • Managers noemen ook meer diversiteit en inclusiviteit (88 procent) en het dichten van productiviteitskloven (84 procent) als belangrijkste voordelen.

AI is zowel een katalysator als een stimulans voor deze verschuiving. Terwijl de opkomst van AI banen verandert, helpt het organisaties ook bij het opbouwen van een flexibeler, competentiegericht personeelsbestand. Nederlandse leiders zeggen dat AI een belangrijke rol speelt in de transitie naar skills-based strategieën door:

  • Het verbeteren van besluitvorming met datagestuurde inzichten (56 procent van de leiders is het hiermee eens)

  • Toekomstige behoeften aan vaardigheden voorspellen (47 procent van de leiders is het hiermee eens)

  • Het verbeteren van tevredenheid van werknemers (41 procent is het hiermee eens)

  • Meer carrieremogelijkheden voor werknemers te realiseren (40 procent is het hiermee eens)

De toekomst van talent is skills-first

Jarenlang werden talentstrategieën op basis van vaardigheden gezien als een streven. Vandaag de dag zijn ze, dankzij AI en datagestuurde inzichten, een noodzaak. Organisaties die deze verschuiving omarmen blijven niet alleen de concurrentie voor, maar maken ook hun personeelsbestand klaar voor de toekomst in een tijdperk van snelle transformatie. Naarmate de relatie tussen AI en menselijk talent zich verdiept, zal de beweging in vaardigheden waarschijnlijk alleen maar versnellen en een slimmere, veerkrachtigere en meer inclusieve werkwereld creëren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *