"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Stel dat: elke medewerker binnen je organisatie eerlijk zou aangeven dat hij/zij aan het solliciteren is naar een andere baan?!

Stel je dat eens voor: je werkt in een organisatie waar alle mensen het open en eerlijk aangeven als ze aan het solliciteren zijn. Best bijzonder, vindt columnist Arjan Elbers.

Het geheime gedoe rondom solliciteren

Rondom solliciteren hangt vaak wat “geheimzinnigs” als mensen het vanuit een werkende positie doen. Je kent dat wel, die ene collega die ineens verschillende afspraken heeft buiten de deur. Die collega die een beetje vaag is als je hem of haar er naar vraagt. Die collega die net wat teveel tandartsafspraken gepland heeft. Of die collega die net wat eerder naar huis moet, omdat er een belangrijk pakketje wordt bezorgd voor de kat van de buren. Die collega!

Natuurlijk is die ene collega een beetje mysterieus rondom zijn of haar privéafspraken. Want die collega is gewoon keihard aan het solliciteren naar een andere baan. En die collega zit er niet perse op te wachten om allemaal “lastige” vragen van collega’s of management te moeten beantwoorden.

Hoe de meeste werknemers denken als ze de beslissing hebben gemaakt om te vertrekken?

                                    “Geen oude schoenen weggooien voordat je nieuwe hebt”

Eerst die nieuwe baan in de pocket, dan pas vertellen dat je weggaat bij je huidige werkgever. Die moeilijke vragen zoals:

Had je het niet naar je zin hier?
Hier kon je toch ook promotie maken?
Hoezo is je manager zo’n eikel?
Vond je die baan zo saai dan?
Hier had je toch ook over je salaris kunnen onderhandelen?

Kun je dan als sollicitant makkelijk beantwoorden als je dat kersverse contract met die leukere baan en dat hogere salaris al op zak hebt. 

De view vanuit de werkgever

En de werkgever? Die baalt natuurlijk als een stekker omdat Fred van finance zijn baan opzegt op de 30e van de maand. Want tsja, het contract heeft één maand opzegtermijn. Dus we hebben exact 30 dagen om een nieuwe Fred te vinden.

Had de werkgever nu maar geweten dat Fred al maanden om zich heen aan het kijken was. Dan had hij ruimschoots de tijd gehad om een toekomstige vervanger voor Fred te werven. Dus het is in het belang van de werkgever om te weten waarom mensen willen vertrekken en wanneer mensen dan ongeveer gaan vertrekken.

En om als werkgever die informatie van zijn werknemers te kunnen krijgen zal hij toch echt een heel prettige “people first cultuur” moeten hebben. Een omgeving waarin werknemers zich veilig voelen om aan te geven dat ze buiten de deur aan het oriënteren zijn.

Als werkgever kun je hier gewoon hele goede afspraken over maken met alle werknemers. En daarmee hoef je echt niet te wachten totdat mensen willen vertrekken, nee dat kan al vanaf dag één duidelijk zijn. Als je ooit wilt vertrekken bij ons? Geef het dan meteen aan, dan kijken we eerst of we er zelf nog wat aan kunnen doen om je te behouden. Zo niet, dan geven we jou de ruimte om rustig te oriënteren. En wij kunnen de werving al inzetten. Win-win dus.

De jaloerse ex

Relaties tussen werkgevers en werknemers hebben best wat parallellen met “normale” liefdesrelaties. Je kunt er als werkgever wel chagrijnig van worden dat je weet dat mensen aan het solliciteren zijn buiten je organisatie. Maar je kunt het altijd beter in je voordeel gebruiken dan dat je zo’n taaie, jaloerse ex wordt. Zo’n gast die maar niet accepteert dat een relatie over is. Zo iemand die maar appjes blijft sturen, ’s nachts in de tuin van zijn ex staat en uiteindelijk wordt achtervolgd door een camerateam van Thijs Zeeman in het tv-programma Zeeman confronteert stalkers.

Nog beter? Zorg ervoor dat mensen überhaupt niet bij je weg willen gaan.

Wat als mensen zich willen oriënteren? Laat ze zich oriënteren, geef ze de vrijheid en de veiligheid om te doen wat ze willen doen en help ze. Hoe beter deze mensen bij je organisatie vertrekken, des te beter jouw werkgeversmerk is en blijft. En wie weet komen ze later ooit nog eens terug als alumnus?!

Maar ja, je kunt er natuurlijk nog veel beter over nadenken hoe je als werkgever zo aanstekelijk bent, dat mensen helemaal niet bij je weg willen gaan. Want als je echt denkt dat je mensen alleen vertrekken om een salarisbump van 100 euro of 2 extra vakantiedagen, dan snap je er echt helemaal niets van. Blijf dan ‘s nachts gerust in de tuin van je ex staan gluren.

Resume:

Maak je werkomgeving energiek en open zodat je mensen altijd eerlijk delen wat er speelt in hun leven. Zoals solliciteren naar een andere baan bijvoorbeeld. Help je mensen en jezelf met een werkcultuur waar je jezelf ook in wilt begeven. En nog beter? Geef ze geen reden om te vertrekken.


Arjan Elbers is één van Nederlands grootste recruitment vakidioten. Met Stichting Guruz verkleint hij het kennisgat tussen mbo-onderwijs en arbeidsmarkt. Verder is hij keynote speaker, auteur van Het Recruitment Fundament & Recruitment Unicorns en voorzitter van Recruiters United.

In zijn maandelijkse column “Stel dat” schrijft hij over zaken in de arbeidsmarkt en recruitment die eens vanuit een andere kant belicht worden.


Arjan Elbers (bouwjaar 1978) is Brabander in hart en nieren. Hij werkte ruim 10 jaar in (inter)nationaal corporate- en bureau recruitment voordat hij in 2009 zelfstandig ondernemer werd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *