"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Waarom voormalig ondernemers moeilijker aan een baan komen

Voormalig ondernemers worden vaker overgeslagen voor sollicitatiegesprekken, blijkt uit onderzoek. Hoe komt het dat recruiters een blinde vlek hebben voor deze doelgroep? En wat hebben voormalig ondernemers een organisatie te bieden?

Wanneer ondernemers besluiten te stoppen met het ondernemerschap, omdat zij bijvoorbeeld hun bedrijf verkopen, blijken zij moeilijk aan een nieuwe baan te komen. Uit onderzoek blijkt dat recruiters liever een niet-ondernemer uitnodigen voor een gesprek. Maar waarom?

Vooroordelen van recruiters

Uit een onderzoek van Rutgers University’s School of Management blijkt dat voormalig ondernemers veel te maken hebben met vooroordelen van recruiters. Ongeveer 60 procent van de recruiters geeft de voorkeur aan niet-ondernemers met vergelijkbare competenties en ervaring.

Veel recruiters vrezen volgens het onderzoek dat, zodra voormalig ondernemers de mogelijkheid zien, zij een nieuwe onderneming zouden starten. Daarbij waren ze er ook bang voor dat voormalig ondernemers hierbij tactieken en strategieën zouden afkijken bij de werkgever. Tot slot vreesden recruiters ook dat voormalig ondernemers hierbij talentvolle medewerkers zouden inpikken. 

Zelf bepalen waar en hoe je werkt

Een van de belangrijkste redenen om voor zichzelf te beginnen, is dat mensen behoefte hebben aan autonomie. Zij bepalen zelf wanneer zij werken en wat zij gaan doen. Ook daarom zijn recruiters minder happig om voormalig ondernemers uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek. Zoals een recruiter in een onderzoek zei, zijn voormalige bedrijfseigenaren “gewend om degene te zijn die alle beslissingen neemt”.

De behoefte aan autonomie is echter onder alle werkenden gestegen sinds de corona pandemie. Door het thuiswerken ontdekten mensen hoe prettig zij het vonden om meer regie te hebben over hun werktijden en hoe zij het werk konden uitvoeren. Daarin zullen alle bedrijven flexibeler moeten worden als zij personeel willen werven. 

Moeilijk te beoordelen

Onderzoekers stellen dat recruiters er ook moeite mee hebben dat zij simpelweg niet weten hoe zij voormalig ondernemers moeten evalueren. Is een voormalig ondernemer vanzelfsprekend een mislukte ondernemer, omdat de onderneming is gestopt? En hoe kun je een cv verifiëren als er geen oude werkgever is om het aan te vragen? 

Professor Jasmine Feng van de Rutgers Universiteit stelt dat veel recruiters moeite hebben met het beoordelen van de genoemde kwaliteiten van de voormalig ondernemers. “Je vertrouwt in feite op informatie die meestal zelfverklaard is,” voegt ze eraan toe. “Het is dus echt een uitdaging voor recruiters om te begrijpen of hun kwalificaties, ervaring of functieverantwoordelijkheden vergelijkbaar zijn met die van een conventionele sollicitant.”

Wanneer voormalig ondernemers solliciteren op functies die meer aansluiten bij het beeld dat bij ondernemers past, hebben zij minder last van het vooroordeel. Bijvoorbeeld functies waarbij zij zich bezig kunnen houden met bedrijfsontwikkeling. Ook wanneer de recruiters zelf ondernemerservaring hebben, maken voormalig ondernemers een grotere kans. 

Meer focus op een Return on Investment

De voordelen van een voormalig ondernemer in je organisatie zijn groot. Zo hebben voormalig ondernemers meer focus op een Return on Investment en zoeken zij doelgericht naar oplossingen wanneer onduidelijke situaties zich voordoen. 

Daarnaast kunnen zij helpen bij het bedenken van strategieën, omdat zij zowel het totaalplaatje als de stappen die nodig zijn voor de uitvoering kunnen zien. Ook zijn voormalig ondernemers in staat om goede relaties op te bouwen op allerlei niveaus binnen en buiten de organisatie.  

Herkennen van vooroordelen een eerste stap

Het herkennen van dergelijke vooroordelen over voormalig ondernemers is een belangrijke stap in het voorkomen van een onnodig negatieve beoordeling. Volgens Jasmine Feng hebben recruiters die nog niet lang in dienst zijn bij een bedrijf hier minder last van, omdat zij minder institutioneel denken en meer kijken naar de individuen die tegenover hen zitten. Ook waren vrouwelijke recruiters minder vatbaar voor het vooroordeel dan hun mannelijke collega’s. 

Organisaties waarvan het recruitmentteam bestaat uit een meer diverse groep van personen en ervaringen, hebben dus een grotere kans op minder bevooroordeelde resultaten.

Eén reactie op dit bericht

  1. Kalimera uit een warm Griekenland. Ik heb vanmorgen op Linkedin een post geplaatst met het verhaal van Miriam, ex ondernemer. Die solliciteert zich 3 x in de rondte maar wordt niet aangenomen. Ik merkte op dat het wellicht aan onbewuste vooroordelen ligt, maar had niet in de gaten dat haar ondernemerschap ook een rol speelt. En jij spreekt van zeer bewuste vooroordelen omtrent dat ondernemer zijn geweest. Goed dat we het allemaal steeds aankaarten. Mijn ‘campagne’ gaat over seniore medewerkers en seniorisme. Als je interesse hebt kijk dan even op mijn Linkedin /in/joanvanhoof of vraag me je wat info toe te sturen!
    Greetz from Greece.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *