"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Hybride werken voor veel werknemers de nieuwe norm

Het thuiswerken is uitgegroeid tot de belangrijkste arbeidsvoorwaarde in een vacature. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Beaks, een online platform gericht op hulp bij solliciteren, werk en carrière.

Werknemers zouden het liefst minimaal de helft van de werkweek thuiswerken. Dat blijkt uit onderzoek door Panelinzicht in opdracht van Beaks.nl onder 1.000 respondenten. Beaks.nl is een online platform gericht op hulp bij solliciteren, werk en carrière.

Ongeveer 30% van de werknemers werkt één tot twee dagen thuis en 17% zelfs drie dagen of meer, zo blijkt uit het onderzoek. “Hybride werken is een blijvertje gebleken,” vertelt Sebastiaan van Rijsewijk, oprichter en eigenaar bij Beaks. “Werkgevers zien medewerkers het liefst naar het werk komen, omdat samenzijn volgens hen leidt tot betere resultaten en meer productiviteit. Maar medewerkers waarderen vooral thuiswerken, dus solliciteren op vacatures waarin die optie wordt aangeboden.”

Maar liefst 35% van de respondenten gaf aan dat de verbeterde werk-privé-balans een belangrijke reden is om thuis te werken. Onder vrouwen ligt dat percentage met 41% zelfs nog wat hoger.

Dat werkenden deze flexibiliteit zo sterk waarderen valt wel te verklaren, volgens consumentenpsycholoog Patrick Wessels. “Thuiswerken draagt bij aan het gevoel van autonomie, dus de vrijheid om bijvoorbeeld tijd naar eigen inzicht in te delen. Die vrijheid is een belangrijke motivator van het persoonlijke geluksgevoel, dus dat werkenden dit sterk waarderen verbaast me niet”, zegt hij.

Werkgevers zien zich in de huidige ‘werknemersmarkt’ genoodzaakt om opties tot thuiswerken te bieden. Sterker nog, thuiswerken geldt voor veel medewerkers als de belangrijkste arbeidsvoorwaarde en mag daarom niet ontbreken in een vacature, vindt Beaks. Dat is ook te merken in vacatureteksten: werkgevers beschrijven vooral flexibele werktijden, hulpmiddelen zoals een laptop, een camera en een vergoeding voor de thuiswerkplek. Zo proberen ze kandidaten aan te trekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *