"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Bijna de helft van de Nederlandse bedrijven kan nauwelijks AI-vaardig personeel vinden

Door een tekort aan werknemers met AI-kennis en ervaring kunnen bedrijven het volledige potentieel van AI en de cloud niet benutten. Dat blijkt uit onderzoek van SoftwareOne. “Wat talent betreft zitten organisaties op een tikkende tijdbom.”

Er is een grote vaardigheidskloof tussen ‘mens en machine’, dat concludeert SoftwareOne, een aanbieder van software en cloudoplossingen, na onderzoek naar cloudgerelateerde vaardigheden binnen IT-teams. 

De grootste uitdaging is om de werknemersvaardigheden mee te laten groeien met de snelle digitale transformatie. Meer dan de helft (55%) van de Nederlandse bedrijven zegt momenteel over onvoldoende mensen te beschikken die vaardig zijn met AI-toepassingen. 43% heeft grote moeite met het vinden van mensen die bedreven zijn met AI.

Volgens het onderzoek is 97% van alle bedrijven van plan om prioriteit toe te kennen aan ‘upskilling’, oftewel het verbeteren van de vaardigheden van hun personeel.

Tekort aan cloudgerelateerde vaardigheden

Het tekort aan cloudgerelateerde vaardigheden heeft de werkdruk van 81% van de respondenten in Nederland vergroot, internationaal is dit 66%. Dit heeft merkbaar negatieve gevolgen gehad, waaronder burn-out en een hoog personeelsverloop binnen afdelingen. 

Conflicten binnen teams verergeren de problemen met het behoud van personeel. 15% van alle respondenten zegt dat het tekort aan cloudgerelateerde vaardigheden voor spanningen met hun leidinggevende heeft gezorgd. 65% zegt dat dit voor wrijving binnen het team zorgt. 

Wereldwijd denkt meer dan een kwart van alle IT-managers er zelfs over na om te stoppen vanwege het vaardigheidstekort, in Nederland ligt dit percentage beduidend lager (14%).

Zonder training en upskilling een tikkende tijdbom

“De snelle ontwikkelingen op het gebied van AI en generative AI bieden bedrijven veelbelovende kansen. Maar wat talent betreft zitten organisaties op een tikkende tijdbom. Zonder training en upskilling van hun werknemers zullen zij niet in staat zijn om het volledige potentieel van AI te benutten”, zegt Brian Duffy, de CEO van SoftwareOne. “Uit ons onderzoek blijkt dat de meerderheid van organisaties van plan is om hun IT-team nieuwe vaardigheden bij te brengen om de inzet van AI en de overstap naar de cloud te bespoedigen.”

Meer informatie over het Cloud Skills Report en hoe SoftwareOne bedrijven kan helpen om de cloud, data en AI in te zetten voor een snellere realisatie van hun doelstellingen voor digitale transformatie is hier te vinden: Cloud Skills Report | SoftwareOne.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *