"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Is vernieuwing een winst voor werknemers?

Werknemers vinden het belangrijker dan ooit om betekenisvol werk te doen. Hoe zorg je dat mensen beter begrijpen waarom ze bepaalde dingen doen? In zijn column beschrijft Phillippe Pineault op welke manier innovatie van bedrijfsprocessen kan leiden tot meer motivatie, zingeving en tevredenheid.

Een goed salaris, mooie werkplek en leuke collega’s zijn allang niet meer de enige factoren die er voor werknemers toe doen. Werknemers anno 2024 zijn op zoek naar betekenis. Vooral jonge mensen willen begrijpen waarom ze dingen doen en zien het bedrijf als de speeltuin om hun talenten te ontplooien en plezier te hebben. Hoe meer zij dat gevoel hebben, hoe tevredener en gemotiveerder zij zullen zijn. 

Technologische innovaties kunnen bedrijven helpen om te groeien, te onderscheiden van concurrenten en mee te bewegen met marktontwikkelingen. Als CEO van samenwerkingsplatformen Holaspirit en Talkspirit weet ik hoe belangrijk innovatie van bedrijfsprocessen is om het gevoel van betekenis onder werknemers te versterken.

Innovatie kan op drie manieren leiden tot meer begrip, motivatie en werkplezier: 

Transparantere processen

Bedrijfsprocessen en informatie transparanter en duidelijker maken zou al topprioriteit moeten zijn voor organisaties. Naast dat het ethisch gezien de juiste keuze is, stimuleert transparantie ook persoonlijk leiderschap en onderlinge samenwerkingen. Werknemers kunnen geen leiderschap ontwikkelen zonder een goed begrip van de omgeving waarin zij werken. Wil je goede beslissingen nemen, dan heb je transparantie nodig om zaken te begrijpen die je moet weten voordat je deze beslissingen neemt. Daarbij is transparantie ook bevorderlijk voor samenwerkingsinitiatieven. Door te weten waar andere teams mee bezig zijn, begrijpen werknemers beter wat er in het hele bedrijf gebeurt en zien ze sneller kansen.  

Kunstmatige intelligentie biedt vrijheid

De integratie van kunstmatige intelligentie (AI) kan voor werknemers uitdagend zijn, omdat nieuwe software bijvoorbeeld analytisch denkvermogen en kennis over data en cyberveiligheid vereist. Ga er toch mee aan de slag, want het is een kans om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, persoonlijk te groeien en jezelf uit te dagen. Je voorkomt dat werknemers het gevoel krijgen dat ze stilstaan. 

Daarnaast kan AI energierovende en repetitieve taken automatiseren en de werknemer meer vrijheid geven. Als een werknemer bijvoorbeeld minder tijd kwijt is aan het inscannen van documenten, heeft hij meer tijd om zich te focussen op het werk waar hij goed in is. AI stelt werknemers in staat om mensen te zijn, met een menselijk intellect, die met anderen kunnen werken aan complexe zaken. Met het integreren van kunstmatige intelligentie stel je werknemers daarom beter in staat om hun talenten te benutten.

Collectieve besluitvorming

Zeker in Nederland zijn werknemers geen fan van de traditionele top-down 

structuur. Als het gaat om belangrijke beslissingen voor het team of het bedrijf, verwachten werknemers dat zij inspraak hebben en er naar ze wordt geluisterd. Net als transparantie, heeft ook collectieve besluitvorming een positief effect op persoonlijk leiderschap. Het stelt werknemers in staat om hun talenten te benutten en initiatieven te ontplooien. Als je jouw bedrijfsstructuur zo inricht dat werknemers meer zeggenschap hebben, versterkt dat het gevoel van zingeving. 

Organisaties kunnen niet achterblijven. Ze moeten aan de slag met veranderende werknemersbehoeften. In de zoektocht naar en het behoud van goed personeel, mag het gevoel van betekenis niet worden onderschat. Innovatie kan niet alleen je organisatie laten groeien, maar er ook voor zorgen dat je een aantrekkelijke werkgever bent. Kijk daarom kritisch naar je bedrijfsprocessen en ontdek hoe je innovatie kan toepassen om een inspirerende werkomgeving te creëren. 


Over de auteur

Philippe Pinault is CEO en medeoprichter van samenwerkingsplatformen Holaspirit & Talkspirit. Hij is een expert op het gebied van samenwerking, nieuwe manieren van werken en digitale transformatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *