"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Eén op vijf jongeren zou niet solliciteren op huidige baan

Maar liefst negentien procent van de Nederlandse jongeren zou met de kennis van nu, niet op hun huidige baan solliciteren. Onder de rest van de Nederlanders bedraagt dit slechts dertien procent. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl.

Onvrede onder jongeren zorgt voor een sterk verminderde werklust, blijkt uit een onderzoek van Acties.nl. Negentien procent van de Nederlandse jongeren zou met de kennis die zij hebben opgedaan sinds zij begonnen bij hun baan, niet solliciteren op diezelfde baan. Met name de ondervraagden in de provincie Utrecht scoren hoog: met maar liefst 21% staan zij aan de top van ontevreden medewerkers. Dit is hoger dan het Nederlandse gemiddelde van dertien procent.

 

 

Quiet quitting

Opvallend genoeg doen vooral jongeren aan quiet quitting, in de overige leeftijdscategorieën geldt dit voor slechts vijftien procent van de respondenten. Zo zegt een kwart van de jongeren tijdens een gemiddelde werkdag niet meer te doen dan het noodzakelijke. 

“Het lijkt erop dat veel jongeren niet gelukkig zijn met hun huidige betrekking”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “Ik heb in het verleden ook weleens minder enerverende baantjes gehad, maar heb desondanks altijd geprobeerd mijn beste beentje voor te zetten. Ik schrik ervan dat zoveel jongeren stiekem zijn uitgecheckt, maar toch de keuze maken om geen ontslag te nemen.”

Hard quitting

Naast quiet quitting, kunnen werkgever en werknemer ook openlijk met elkaar in conflict raken. Uit het onderzoek blijkt dat één op de vijf ondervraagden weleens met ruzie uit dienst is gegaan. Opvallend genoeg overkomt dit mannen (twintig procent) net iets vaker dan vrouwen (achttien procent). 

Een tiende van de respondenten zegt daarnaast weleens ergens te hebben gesolliciteerd uit wraak naar hun toenmalige werkgever. Wederom scoren mannen (elf procent) hierbij net iets hoger dan hun vrouwelijke collega’s (acht procent). 

Franke: “In plaats van wild om me heen te solliciteren of met ruzie uit dienst te gaan, ben ik in het verleden altijd de dialoog aangegaan. Toegegeven, het was soms niet gemakkelijk, maar uiteindelijk schiet je niks op met hard quitting.” Franke adviseert om niet alle bruggen te verbranden, want je weet niet wanneer je ze ooit weer nodig hebt. “Een positieve of negatieve referentie kan een gamechanger zijn in het daaropvolgende sollicitatieproces.”

Solliciteren

Ook tijdens het sollicitatieproces gaat het nog weleens mis, zo blijkt uit het onderzoek. Van alle respondenten zegt namelijk zes procent incidenteel niet op te komen dagen bij een sollicitatiegesprek. Opvallend genoeg spannen mannen tot dertig jaar de kroon: van hen heeft twaalf procent weleens een sollicitatie laten schieten zonder zich af te melden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *