"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

In zeven op de tien gemeenten nam de werkloosheid vorig jaar toe

Het aantal werklozen is in ruim zeven op de tien Nederlandse gemeenten het vorige jaar toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van cvster.nl op basis van CBS-data.

Ondanks het hoge aantal vacatures is het aantal werklozen in ruim zeven op de tien Nederlandse gemeenten vorig jaar toegenomen. Met name enkele Drentse en Groningse gemeenten kenden een forse toename. In slechts 38 van de 342 gemeenten daalde de werkloosheid juist. Dat blijkt uit onderzoek van cvster.nl op basis van CBS-data.

Van alle gemeenten zijn Eemnes en Zoeterwoude uitschieters, met een toename van respectievelijk 24 en 29 procent.

Werkloosheid het grootst in Rotterdam

Hoewel het aantal werklozen in andere gemeenten dus sterker toenam, is Rotterdam nog steeds de gemeente met het hoogste werkloosheidspercentage. 5,2 procent van de Rotterdamse beroepsbevolking heeft geen baan. Naast andere grote steden als Amsterdam en Den Haag noteren ook studentensteden als Delft, Groningen, Enschede en Leiden een hoog percentage. In de Zeeuwse gemeenten Borsele, Schouwen-Duiveland en Veere is de werkloosheid met 2,5 procent juist het laagst.

Inwoners Echt-Susteren vaakst in de WW, Rotterdammers in de bijstand

In het Limburgse Echter-Susteren krijgt bijna twee derde van de werkzoekenden WW, het hoogste percentage van alle gemeenten. De meeste bijstandsontvangers wonen in Rotterdam, waar 7,2 procent van de 15- tot 75-jarigen een bijstand(gerelateerde) uitkering ontvangt. Ook in Heerlen, Leeuwarden en Arnhem is het percentage mensen in de bijstand hoog.

Mismatch op de arbeidsmarkt en voorzichtig met aannemen als oorzaak

Het feit dat er vorig jaar meer mensen werkloos zijn geworden klinkt opmerkelijk, gezien het feit dat veel sectoren juist met grote personeelstekorten kampen. Volgens cvster.nl heeft het enerzijds te maken met een mismatch op de arbeidsmarkt. Niet alle werkzoekenden hebben de vaardigheden of ervaring die werkgevers zoeken. Vooral in de techniek en zorg is de vraag groot, maar daar kunnen veel werklozen niet direct aan de slag.

Aan de andere kant zijn veel bedrijven ook voorzichtiger met het aannemen van (vast) personeel, door de inflatie en rentestijgingen. Daar komt bij dat een deel van de zzp’ers noodgedwongen moet stoppen, door de handhaving van de wet op schijnzelfstandigheid. Een deel van deze zzp’ers komt als werkzoekende op de arbeidsmarkt terecht. En door de grote vraag naar personeel zal een deel van de werkzoekenden ook kieskeuriger zijn, voordat hij of zij een nieuwe baan aanneemt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *