"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Groot deel overheidssector kampt met personeelstekorten

Een groot deel van de organisaties binnen de overheidssector kampte in het afgelopen jaar met personeelstekorten. Dat blijkt uit de HR-benchmark Overheid van HR-dienstverlener Visma | Raet.

Driekwart van de organisaties binnen de overheidssector (74%) kampten de afgelopen zes maanden met structurele personeelstekorten. Dat blijkt uit de HR-benchmark 2024 van Visma | Raet. De HR-benchmark is uitgevoerd onder 90 HR-professionals, 56 leidinggevenden, 12 bestuurders en 159 werkenden binnen overheidsorganisaties.

Werving en selectie belangrijkste aandachtsgebied

Het bleek ook in 2024 lastig om nieuw personeel te vinden: 65 procent van de HR-professionals en leidinggevenden is niet tevreden over het aantal sollicitanten dat zich aanmeldt. Daar zien zij graag verandering in. Daarom noemde driekwart van de HR-professionals en bestuurders (74%) werving en selectie als het belangrijkste aandachtsgebied van 2024.

Prioriteiten voor HR-afdelingen

Het aantrekken van nieuw talent is niet het enige waar HR-afdelingen binnen overheidsorganisaties zich op richten. Zo legt 39 procent de focus op een effectieve onboarding, terwijl eveneens 39 procent strategische personeelsplanning als prioriteit bestempelt. Daarnaast ziet een op de drie HR-afdelingen (34%) het belang van een sterk werkgeversmerk in, en investeren zij in employer branding om de zichtbaarheid van hun organisatie te vergroten.

Medewerkerstevredenheid krijgt minder aandacht

Opvallend genoeg is er de afgelopen jaren minder aandacht geweest voor zaken die het personeel tevreden houden. Zo wordt er minder focus gelegd op een duurzaam inzetbaarheidsbeleid, hier is de afgelopen drie jaar namelijk een daling van twintig procent te zien (van 43% naar 23%). Ook is er minder gedaan met het loyaliteitsbeleid, de focus daarop is in dezelfde periode gedaald van 35 procent naar 28 procent.

Investeren in werkplezier

Myrthe Hanssen, HR Director bij Visma | Raet: “De aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt zet de overheidssector stevig onder druk. Het is dus logisch dat organisaties volop inzetten op werving en selectie. Toch is het belangrijk dat ze zich niet alleen richten op nieuwe aanwas, maar juist ook op het talent dat al in huis is. Door goede arbeidsvoorwaarden te bieden en te investeren in persoonlijke ontwikkeling en werkplezier, zorg je ervoor dat medewerkers blijven. En dat leidt weer tot duurzame en toekomstgerichte organisaties.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *