"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Gezond en Vitaal Werken prijswinnaar OK Plant: “Wij verkopen geluksmomentjes en willen dat medewerkers ook geven”

Hoe zet OK Plant uit Naaldwijk het werkgeluk centraal van de 55 vaste medewerkers en 120, voornamelijk internationale, uitzendkrachten. Dat vertelt HR-manager Katinka Boersma in dit interview aan Heleen Mes.

OK Plant uit Naaldwijk wil de meest inspirerende potplantenkwekerij zijn met aandacht voor mens en natuur. Dat is opgemerkt, want OK Plant won zowel de jury- als de publieksprijs Stigas Gezond en Vitaal Werken. Hanneke van den Bout, directeur Gezond en Veilig werken van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, reikte de prijs onlangs uit. 

Werkgeluk in de genen

“OK Plant hecht veel waarde aan werkgeluk. Onze orchideeën zijn echte geluksmomentjes voor de koper en die willen wij onze medewerkers ook geven op het werk,” zegt HR-manager Katinka Boersma. “OK Plant is een familiebedrijf en weet de charmes hiervan te behouden terwijl we groeien. Werkgeluk zit letterlijk in de genen van het bedrijf. Toen ik 3 jaar geleden hier kwam solliciteren ben ik er ook echt voor gevallen.” 

Boersma werkt samen met collega Lotte van Marrewijk, die een communicatie- en marketingachtergrond heeft. “Haar expertise werkt weer erg goed voor employer branding, recruitment en interne communicatie.”

“De medewerker staat bij OK Plant op de eerste plaats, de rest organiseren we daaromheen. We vieren de Week van het Werkgeluk. We organiseren groepssessies met thema’s zoals ‘bouwen aan vertrouwen’, ‘de kracht van kwetsbaarheid’, ‘complimenten geven’ en ‘feedback geven aan elkaar’. We gaan aan de slag met de uitkomsten van het PMO en medewerkersonderzoek.”

“Met relatief weinig middelen kun je al heel veel bereiken. De gemiddelde leeftijd is 37 jaar, maar we vieren regelmatig een jubileum. Het is vaker gebeurd dat iemand is binnengekomen als scholier en is doorgegroeid tot leidinggevende.” 

SPIRIT als gedragskompas

Om een goed fundament te leggen stelde het bedrijf een gedragskompas op, samen met medewerkers. De waarden zijn afgekort SPIRIT: Samen, Professioneel, Inventief, Resultaatgericht, Innovatief en Transparant.

Deze waarden zijn uitgewerkt in concrete gedragsafspraken, waardoor iedereen weet wat er verwacht wordt. Bijvoorbeeld: ‘zodra er een bezoeker binnenkomt, begroet je hem of haar hartelijk, bied je een kop koffie en een zitplaats aan en geef je je collega een seintje – zo toon je professionaliteit’.  Of: ‘Bij het lossen en laden van de vracht staat een externe vrachtwagenchauffeur er niet alleen voor – Samen klaren we de klus.’ Nieuwe collega’s krijgen hiervan een handboek en een video. 

“Besluiten toetsen we aan SPIRIT, op bijeenkomsten komt het terug. We hebben een SPIRIT afdeling van de maand, de afdeling die een waarde bovengemiddeld in praktijk heeft gebracht. We spreken elkaar aan: ‘ik vind dat niet zo spirit van jou’. Onze waarden zijn echt doorleefd en gedragen”, zegt Boersma. 

Geen onderscheid naar contractvorm

Bij OK Plant werken 55 vaste medewerkers en 120, voornamelijk internationale, uitzendkrachten. 

“Wij maken geen onderscheid naar contractvorm, nergens in en iedereen hoort erbij. Dus iedereen kan deelnemen aan het medewerkersonderzoek en PMO’s en gebruik maken van het opleidingsaanbod. Uitzendkrachten met ambitie bieden we een vast contract aan. We werken uitsluitend met gecertificeerde uitzendbureaus en we blijven met hen in gesprek, bijvoorbeeld over de huisvesting.”

“Als er een vacature is, werven we eerst intern en plaatsen de vacature in 4 talen. Alleen als dat niets oplevert gaan we extern. Elk kwartaal is er een vrijdagmiddagborrel op een van de drie locaties, waar we een rondleiding krijgen. Dat draagt bij aan het gevoel dat OK Plant één team is. Daarnaast organiseren we maandelijks een sportactiviteit, zoals padel, zumba en bootcamp.”

Intern leertraject voor alle medewerkers

De OK Plant Academy is een intern leertraject. Alle medewerkers, dus ook de uitzendkrachten, krijgen hiermee de kans om aan persoonlijke en teamontwikkeling te doen. 

“We doen dit met behulp van Mflix, een app met videocontent over diverse onderwerpen. Zo bouwen we aan een interne leercultuur. Individuele video’s worden afgewisseld met gezamenlijke inspiratiesessies, waarin externe experts ons bijscholen over specifieke onderwerpen om de samenwerking te verbeteren. Daarnaast zijn er groepssessies, waarin kleinere teams de stof verder uitwerken. We werken eraan om deze inhoud ook in andere talen beschikbaar te stellen.” 

Erkend mbo-diploma voor internationale medewerkers

Onder de OK Plant Academy valt ook de Greenskills-opleiding tot gekwalificeerd medewerker glastuinbouw. Deze opleiding biedt internationale medewerkers de mogelijkheid om zich te ontwikkelen. Zij krijgen Nederlandse les en leren over hun werkzaamheden in de tuinbouw, met als doel een erkend MBO-diploma te behalen. De scholing vindt plaats tijdens werktijd, en OK Plant vergoedt grotendeels de kosten. “We hebben nu een groep Turkse medewerkers en een groep Poolse medewerkers die dit traject volgt.” 

Alle nationaliteiten omarmen

“Wij omarmen ieders nationaliteit en communiceren alles in meerdere talen. Er werken nu ongeveer 10 nationaliteiten bij ons. We vieren nationale feestdagen, zoals Vette Donderdag, een Poolse feestdag. We wisselen dagelijks radiozenders af en draaien Poolse en Turkse hits op personeelsfeestjes.” 

“We willen dat iedereen zich veilig voelt. Daar draagt onze cultuur echt aan bij. Je mag fouten maken, we lossen het samen weer op. Er zijn vertrouwenspersonen en er kunnen anoniem zaken gemeld worden met een QR-code, om de drempel laag te houden. En uiteraard in alle talen.”

“Bovenal worden medewerkers zo veel mogelijk bij zaken betrokken en vragen we hun input. Dat vergroot de betrokkenheid. We voeren toekomstgerichte gesprekken tussen leidinggevenden en medewerkers op basis van vijf vragen die beiden voorbereiden. Die bespreken we wandelend buiten, dat werkt beter dan in een kantoor tegenover elkaar gaan zitten.”

Het juryrapport over OK Plant: “Dit bedrijf is een prachtig voorbeeld van hoe je duurzame inzetbaarheid realiseert in een groep medewerkers met verschillende afkomsten.” De jury vindt het inspirerend dat OK Plant de verschillende nationaliteiten omarmt en iedereen ruimte geeft om zichzelf te ontwikkelen. Het feit dat OK Plant ook medewerkers actief betrekt bij de strategie, maakt dat dit bedrijf de winnaar is van de ‘Juryprijs Grote Bedrijven’. 

 

Foto: Martha Bruin Fotografie

Heleen Mes is oprichter van HXWork – Human Experience of Work (consultancy, projectmanagement en masterclasses), de LinkedIn-groep Employee Experience Nederland/België (3000 leden) en Netwerk Employee Experience.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *