"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Aan de slag met CSRD (3): CSRD vraagt om samenwerking tussen afdelingen

Een van de onderdelen van de CSRD gaat over het eigen personeelsbestand. Maar dat is niet het enige onderwerp waar HR met betrekking tot de CSRD een bijdrage kan leveren. Duurzaamheidsadviseur Annie Calisal-Alting: “Naast de core-onderwerpen die bij S1 liggen, zijn er ook binnen de andere boeken heel veel onderwerpen die HR goed kunnen liggen.”

De CSRD is een Europese richtlijn die organisaties verplicht om te rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties. Er zijn verschillende punten waarover gerapporteerd moet worden, namelijk klimaatverandering, vervuiling, water & mariene hulpbronnen, biodiversiteit & ecosystemen, gebruik van hulpbronnen & circulaire economie, eigen personeelsbestand, werkers in de waardeketen, getroffen gemeenschappen, consumenten & eindgebruikers en governance. In CSRD-termen heten deze onderwerpen ‘boeken’.

Het spreekt voor zich dat HR een belangrijke rol speelt bij de rapportage over het eigen personeelsbestand. Maar ook binnen de andere boeken zijn heel veel onderwerpen die HR goed kunnen liggen, zegt Annie Calisal-Alting. Zij is duurzaamheidsadviseur en mede-oprichter van duurzaamheidsadviesbureau Factor Delta.

Verantwoordelijkheden en bevoegdheden

Ze noemt een aantal voorbeelden. “Bij de andere onderwerpen van de CSRD moet er bijvoorbeeld ook vaak getraind worden. Mensen moeten op de hoogte zijn van de informatie. Daar zie je dus al snel een link met HR.” Maar ook als je bijvoorbeeld kijkt naar het onderwerp klimaatverandering ziet Calisal-Alting een samenhang met HR. “Hoe zit het met verantwoordelijkheden en bevoegdheden? Wat is nou eigenlijk de rol met betrekking tot klimaatverandering? Met betrekking tot circulariteit? Waar liggen die verantwoordelijkheden? Het gaat dus om een stukje functieprofiel. Dat ligt vaak ook bij HR. Misschien niet per se om het te bedenken, maar wel om op te schrijven.”

Leefbaar loon

Personeel in de keten is meestal niet een onderwerp dat bij HR is weggelegd. Vaak is dit de verantwoordelijkheid van inkoop. Maar ook hier kan HR wel een rol spelen. “Ik denk dat HR ook een rol kan spelen bij de vraag: wat is nou eigenlijk een leefbaar loon? Want in de rapportage moet je iets zeggen over een leefbaar loon voor het eigen personeel, maar ook voor het personeel in de keten. Wat zijn gevaren, wat zijn risico’s? Als je data over loon terugkrijgt uit jouw keten, hoe beoordeel je dat dan? Vaak heeft HR daar meer kennis van. Het is een vrij specialistisch gebied, daarom denk ik dat daar ook een rol ligt voor HR.”

Cultuur en communicatie

Dit zien we ook bij het onderwerp governance. Hieronder valt ook cultuur. “Cultuur is een onderdeel voor de hele organisatie, waaronder HR. Ik denk dat HR daar ook een sturende, corrigerende, maar ook controlerende functie in kan spelen.”

In verschillende onderwerpen van de CSRD komt ook het stukje stakeholders terug. Hoe communiceer je, hoe ga je met stakeholders om? Calisal-Alting: ”Vaak heeft HR hier ook ideeën over en kan hierbij helpen. Ook daar kan HR dus een rol pakken.”

Multidisciplinaire teams

Het zijn slechts een aantal voorbeelden die Calisal-Alting noemt voor de rol die een HR-professional kan spelen binnen het CSRD-team van de organisatie. “Ik geloof echt in een multidisciplinair team voor de CSRD. Je moet dit met z’n allen doen, alleen lukt het niet. De CSRD is zo’n breed thema. Juist de krachten van de verschillende afdelingen moet je gebruiken, ook in de andere thema’s. Dit doe je om je hele methodiek, je beleid en de horizon waar je naartoe wil, veel duidelijker te maken. Het is belangrijk om ieders kracht te benutten.”

Lees ook:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *