"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Strategische personeelsplanning met NOWJOBS en Swapfiets

Bij het vernieuwende fietsbedrijf Swapfiets werken 1200 medewerkers met uiteenlopende leeftijden, afkomsten en ambities. Hoe blijft zo’n organisatie aantrekkelijk voor diverse generaties? Je hoort het in de nieuwste HR Morgen podcast met Denise Geurtsen (NOWJOBS) en Carlien van Woensel (Swapfiets).

Met welke ontwikkelingen zijn HR-managers vandaag bezig? Welke oplossingen hebben zij voor uitdagingen op de arbeidsmarkt? Denise Geurtsen van digitaal uitzendbureau NOWJOBS en hoofdredacteur Wim Davidse van HR Morgen zoeken antwoorden in de podcast HR Morgen. Deze aflevering: Carlien van Woensel van Swapfiets, een bedrijf voor fietsabonnementen.

Denise Geurtsen is bij NOWJOBS verantwoordelijk voor de Nederlandse markt. NOWJOBS brengt uitzendkrachten samen met bedrijven in de horeca, logistiek en retail. Dat doet het digitale uitzendbureau met veel aandacht voor wet- en regelgeving, arbeidsmarkttrends en vernieuwing. Geurtsen spreekt dus vaak en veel met klanten over hun uitdagingen en wensen.

Dat doet ze ook in deze aflevering van de HR Morgen podcast. Ze is samen met ‘People & Culture’-specialist Carlien van Woensel van Swapfiets te gast bij presentator Wim Davidse. Swapfiets heeft een strategische personeelsplanning. Daarin combineren Van Woensel en haar team diverse maatregelen om medewerkers te werven, op te leiden en te behouden.

Hoe werf je fietsenmakers?

Van Woensel vertelt dat Swapfiets nu zo’n 10 jaar bestaat en meer dan 1200 medewerkers heeft in acht landen. Een groot deel van de Swapfiets-medewerkers zijn fietsenmakers. “Die zijn lastig te vinden”, vertelt ze. “Daarom moeten wij creatief nadenken over werving en opleiding. Welke profielen passen bij dit werk? Hoe kunnen wij mensen zelf opleiden? Zo kun je een opleiding tot Certified Swapfiets Mechanic volgen.”

Verder werkt Swapfiets veel met studenten. Zij helpen in de winkels, halen fietsen op bij mensen thuis of voeren reparaties uit op de werkplaats. “Omdat we veel werken met studenten, ligt ons verloop relatief hoog”, vertelt Van Woensel. “Als zij klaar zijn met hun studie, zoeken ze een ‘grotemensenbaan’. Die kunnen ze soms ook bij ons vinden.”

Doorgroeimogelijkheden

Op de krappe arbeidsmarkt is het belangrijk als bedrijf zoveel mogelijk gemotiveerde mensen bij je te houden, benadrukt ze. “Daarom gaan we actief met studenten in gesprek over de mogelijkheden om door te groeien binnen ons bedrijf.”

Er zijn volop kansen, want het bedrijf groeit snel en de ontwikkelingen gaan snel. Van Woensel: “De functie die ik nu heb, zag er vier jaar geleden heel anders uit. Er is veel mogelijk als je wilt doorgroeien.”

Salaris, vrijheid en verantwoordelijkheid

Verder heeft Swapfiets aandacht voor de wensen van jongeren. Uit de Bijbanen Barometer 2024 van NOWJOBS blijkt dat salaris de doorslaggevende factor is, ondanks de toenemende aandacht voor werkgeluk en duurzaamheid. “Voor jongeren gaat het in de eerste plaats om geld”, zegt Geurtsen. “Daarnaast spelen doorgroeimogelijkheden een grote rol. Op de eerste werkdag vragen ze al: waar kan ik morgen naartoe?”

Ze werken graag voor een organisatie met een heldere visie op duurzaamheid en inclusiviteit, maar dat is niet genoeg om ze gemotiveerd te houden. Geurtsen: “Gen Z wil vrijheid en verantwoordelijkheid.”

Leiderschapstrainingen

Swapfiets heeft relatief veel jonge leidinggevenden, vaak onder de dertig. Daarom investeert het bedrijf in leiderschapstrainingen. “We hebben een basisprogramma ontwikkeld: ‘Leading People at Swapfiets’”, vertelt Van Woensel. ”Dit is een tweedaagse training op kantoor, aangevuld met online modules. We focussen daarbij vooral op gespreksvaardigheden.”

Behalve verloop is verzuim een uitdaging voor vele organisaties. De manager kan een grote rol spelen door op tijd in te checken bij zijn team. Swapfiets investeert in trainingen voor managers om dat te leren. “Naast algemene managementtrainingen hebben we een soort menukaart met trainingen, waaronder mentale gezondheid en stressbestendigheid.”

Dynamische cultuur, vaste rituelen

Informatie delen en evenementen organiseren helpt om medewerkers betrokken te houden. Van Woensel: “We hebben bijvoorbeeld twee keer per jaar een ‘Global Heartbeat’, waarin we iedereen meenemen in de ontwikkelingen van het bedrijf.”

Bedrijfscultuur speelt namelijk een belangrijke rol voor jonge medewerkers. Van Woensel benadrukt dat cultuur dynamisch is en verandert met elke nieuwe medewerker. “Toen ik begon, was Swapfiets echt nog een start-up. Er zijn veel dingen veranderd, maar bepaalde rituelen houden we bewust in stand. Bijvoorbeeld onze wekelijkse kick-off, waarbij we in alle acht landen tegelijk bespreken hoe het gaat en wat beter kan.”

Wil je meer weten over de strategische personeelsplanning van Swapfiets? Luister naar de podcast op Spotify

 of bekijk deze aflevering op YouTube:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *