"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Skills-based matching in opkomst, ook op online platforms

Op online platformen zoeken opdrachtgevers steeds vaker op basis van vaardigheden en eigenschappen in plaats van functieomschrijvingen. Datamanager Ton Sluiter (HeadFirst Group) onderzocht deze trend. Wat betekent het voor de arbeidsmarkt als geheel? En specifiek: welke softskills zijn nu essentieel voor softwareprogrammeurs?

Op jobboards en online platformen selecteren opdrachtgevers kandidaten van oudsher vooral op basis van harde criteria, zoals diploma’s en werkervaring. Selecteren op basis van softskills en vaardigheden, dat was meer iets voor recruiters. Dat verandert nu. Een zichtbare trend is de verschuiving van matching op basis van vaardigheden en eigenschappen op platformen. ‘Skills-based matching’ is in opkomst. Goed nieuws, want deze benadering biedt kandidaten een eerlijkere kans.

HeadFirst Group heeft veel ervaring met ICT-talent en daarom onderzocht ik wat deze trend betekent voor softwareprogrammeurs. De ICT-wereld verandert snel en technische vaardigheden essentieel voor programmeurs. Ondertussen zijn organisaties zich steeds meer bewust van het belang van een evenwicht tussen expertise en softskills. Softskills noemen we ook wel interpersoonlijke of sociale vaardigheden. Denk aan communicatie, probleemoplossend vermogen en tijdsmanagement. 

Belangrijke softskills voor programmeurs

Uit opdrachten voor programmeurs blijkt een groeiende vraag naar softskills zoals zelfmotivatie en samenwerken in groepsverband (zie figuur 1). In het tweede kwartaal van 2021 werden deze vaardigheden gevraagd in 24% van de tijdelijke opdrachten voor programmeurs. In dezelfde periode in 2024 is dit percentage gestegen naar 39% voor zelfmotivatie en zelfs naar 42% voor samenwerken in groepsverband.

Deze cijfers gelden specifiek voor interim-opdrachten. In vergelijking met vacatures in Nederland (bron: Textkernel, Jobfeed juli 2024) is de toename van gevraagde softskills veel minder significant. In het tweede kwartaal van 2021 werd bij vacatures voor programmeurs ongeveer 20% van de tijd gevraagd om deze vaardigheden. In dezelfde periode in 2024 is dit percentage slechts gestegen naar 25% voor zelfmotivatie en 26% voor werken in groepsverband.

Figuur 1: Ontwikkeling soft skills in opdrachten voor programmeurs. Bron: Data en analyse HeadFirst Group, juli 2024

Verandering in vraag naar hardskills

Bij HeadFirst Group monitoren wij ook de ontwikkeling van gevraagde hardskills in de honderden opdrachten die maandelijks op ons platform Striive staan. Denk aan programmeerskills zoals Linux en Windows Azure.

Uit de data (zie figuur 2) blijkt dat de vraag naar de skill Linux afneemt in opdrachten, terwijl de vraag naar Windows Azure juist stijgt. Een verklaring is dat veel organisaties hun infrastructuur verplaatsen naar de cloud. Daardoor hebben ze minder behoefte aan eigen datacenters en fysieke servers. Verder is handmatig serverbeheer niet meer nodig door de opkomst van DevOps en infrastructuur als code (IaC).

Verdwijnt Linux dan? Nee, want het blijft ook zeer relevant in de cloud. Veel cloudplatforms zoals AWS, Google Cloud Platform (GCP) en Microsoft Azure draaien voornamelijk op Linux-servers. Dus hoewel de toepassing van Linux verandert, blijft kennis van de programmeertaal cruciaal.

Figuur 2: Ontwikkeling hardskills Linux en Windows Azure in opdrachten

Bron: Data en analyse HeadFirst Group, juli 2024

Het is belangrijk om de ontwikkeling van gevraagde soft- en hardskills in vacatures en opdrachten nauwlettend in de gaten te houden, zowel voor de vraag als aanbodzijde van de arbeidsmarkt. Het stelt organisaties in staat hun personeels- en wervingsstrategie bij te sturen. En het biedt professionals de kans tijdig te anticiperen op trends met bijvoorbeeld opleidingen. Kortom, goed geanalyseerde data is van onschatbare waarde voor beslissingen.

Ton Sluiter, manager data bij HR-techdienstverlener HeadFirst Group.

Ton Sluiter begon zijn carrière als marketing- en communicatiemanager bij Start People. Na de overname van dat bureau in 2008 door USG People specialiseerde hij zich in externe marktverkenning, interne gegevensverzameling en data-analyse. In 2021 vervolgde hij zijn loopbaan bij Textkernel als Product Manager Data Innovations en sinds 2023 werkt hij als manager Data bij HR-techdienstverlener HeadFirst Group.

2 reacties op dit bericht

  1. Dag Ton, ik heb je artikel met interesse gelezen. Voor mijn adviezen aan organisaties om seniore medewerkers in huis te houden en interessante gepensioneerde senioren die nog graag willen werken te werven, is een van mijn adviezen op te houden met het afticken van een lijst van identieke beroepservaring, opleiding, gewerkt in verwante organisaties etc. maar wervingsacties te baseren op wat heb je ons te bieden, is er opleiding nodig om een vacature te kunnen ver vullen. Interessant dat jij het ‘hard ‘ maakt door onderzoekscijfers. Thnx. Greetz from a very warm Greece!

  2. Elke organisatie – de warme bakker om de hoek, of de multinational aan de Zuid-as – ‘verdeelt’ taken en verantwoordelijkheden in de organisatie onder werknemers op basis van de aanwezige en [verder] te ontwikkelen skills van werknemers. Niets nieuws onder de zon: het is historisch nooit anders geweest. Anderzijds is de pure focus op skills een verarming van de vaak complexe ontwikkeling/verandering in een organisatie en haar omgeving tot hetgeen een organisatie nu begrijpt. Wat HR-afdelingen in rekruteringsteksten frommelen, om lezers te doen reageren, staat los van beide kanten van die werkelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *