"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Vijf HR boeken voor in je reiskoffer

De zomers aan het strand zijn hét uitgelezen moment om weer in de boeken te duiken. In dit artikel licht de redactie enkele interessante HR managementboeken uit die mee in de reiskoffer kunnen.

‘Personeelstekort begint bij jezelf’ van Kirsten de Roo (2022)

Zo vind en behoud je wél de juiste mensen in een krappe arbeidsmarkt

Worstelen om nieuwe collega’s te vinden of blijven ze korter dan je zou willen? In ‘Personeelstekort begint bij jezelf’ laat Kirsten de Roo zien hoe je medewerkers als waardevolle investeringen kunt zien en structureel kunt investeren in je team. Ontdek hoe je mensen vindt die passen bij het DNA van je bedrijf, vooroordelen elimineert, verder kijkt dan cv’s en je toppers koestert. Word een aantrekkelijke werkgever zonder eindeloze wervingscampagnes. “Toegankelijk, actueel en informatief,” aldus NBD Biblion. Verander je mindset en trek moeiteloos de juiste mensen aan.

Het boek ‘Personeelstekort begint bij jezelf van Kirsten de Roo is te bestellen op Managementboek.nl

‘Teamenergie’ van Cees van der Zwan (2024)

Ontdek hoe je de energie in jouw team kunt activeren en omzetten in blijvend betere prestaties.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat teamenergie de beste voorspeller is van teamsucces. In ‘Teamenergie’ legt Cees van der Zwan uit hoe teams met energie tot wel 40 procent beter presteren, minder verloop en verzuim kennen én een prettige werksfeer creëren. Leer de zes vormen van teamenergie herkennen en ontdek de teamenergiemethode die bij 65 procent van de teams binnen vier maanden voor significante verbetering zorgt. Dit boek biedt praktische, wetenschappelijk onderbouwde tools voor teammanagers die streven naar bruisende, succesvolle teams. “Toegankelijk, actueel en informatief,” aldus NBD Biblion.

Het boek ‘Teamenergie’ van Cees van der Zwan is te bestellen via Managementboek.nl

‘Solliciteren naar werkgeluk’ van Aaltje Vincent (2022)

Zo vind én kies je het beste je nieuwe werk

In ‘Solliciteren naar werkgeluk’ richt Aaltje Vincent, een toonaangevend expert in jobmarketing, zich op het vinden van werkgeluk tijdens het sollicitatieproces. Ze biedt werkzoekenden en werknemers praktische tools en strategieën om een baan te vinden waar ze écht gelukkig van worden. Uit onderzoek blijkt dat bijna een derde van alle werkenden al na een jaar vertrekt vanwege een slechte match tussen werknemer en werkgever. Dit boek helpt je slim en succesvol te solliciteren naar een baan die écht bij je past, met inzichten uit Aaltjes dertig jaar ervaring en talloze bestsellers. “Een klassieker,” aldus Het Financieele Dagblad.

Het boek ‘Solliciteren naar werkgeluk’ is te bestellen via de website van Aaltje Vincent

‘Giftig gedoe op de werkplek’ van Caroline Koetsenruijter en Hans van der Loo (2023)

Van agressief gedrag naar sociale veiligheid

Winnaar Managementboek van het Jaar 2024

In ‘Giftig gedoe op de werkplek’ belichten Caroline Koetsenruijter en Hans van der Loo de alarmerende 2,5 miljoen incidenten van giftig gedrag op de werkvloer. Het boek biedt een diepgaand en praktisch inzicht in wat giftig gedrag inhoudt, waar het vandaan komt, en hoe het te herkennen en te bestrijden. Met meer dan twintig spraakmakende cases en tientallen insiderverhalen, presenteren de auteurs een nieuwe visie: de focus moet verschuiven van individuele incidenten naar patronen binnen groepsprocessen en omgevingsfactoren. Boordevol praktische tips en tools, is dit boek een essentiële gids voor iedereen die wil bijdragen aan een sociaal en psychologisch veilige werkomgeving.

Het boek ‘Giftig gedoe op de werkplek’ van Caroline Koetsenruijter en Hans van der Loo is te bestellen via Managementboek.nl

‘Als alle breinen werken’ van Saskia Schepers

Waarom ruimte voor neurodiversiteit op het werk goed is voor iedereen

In ‘Als alle breinen werken’ toont Saskia Schepers hoe uniek elk brein is en hoe dit op de werkplek tot uiting komt. Sommige mensen gedijen bij vergaderen of thuiswerken, terwijl anderen sturing of kantoorlevendigheid nodig hebben. Vaak zijn werkomgevingen echter alleen afgestemd op gangbare breinen, wat problematisch is voor de 20 procent met ADHD, dyslexie of hoogsensitiviteit. Schepers sprak met neurodivergenten, leidinggevenden en HR-managers, en ontwikkelde praktische tools zoals het breinpaspoort en de samendenksessie. Dit boek biedt neurodivergenten inzicht in hun capaciteiten en geeft handvatten voor een neuro-inclusieve werkplek, wat uiteindelijk iedereen ten goede komt.

Het boek ‘Als alle breinen werken’ van Saskia Schepers is te bestellen via Managementboek.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *