"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Steun en openheid over psychische klachten op het werk cruciaal om verzuim tegen te gaan

Met de toename van het aantal burn-outs groeit de erkenning voor het belang van een gezonde werkomgeving. Organisaties vinden het belangrijk om te investeren in mentale gezondheidsprogramma’s op de werkvloer.

The Mental Move, een startup op het gebied van mentale gezondheid op de werkvloer, onderzocht mentale gezondheidsprogramma’s. Het onderzoek werd uitgevoerd onder HR-professionals van 29 organisaties. 

Volgens het onderzoek is het investeren in een gezondheidsprogramma niet voldoende voor een goed gezondheidsprogramma. Organisaties die openheid over mentale gezondheid bevorderen en werknemers voorzien van sociale steun, autonomie en feedback, boeken namelijk betere resultaten op het gebied van verzuim, presenteïsme en werknemersbetrokkenheid.

Verzuim 

Uit het onderzoek blijkt dat 66% van de organisaties mentale gezondheidsprogramma’s als belangrijk beschouwt, naast de investeringen in leren en ontwikkeling. Van de 9,7 miljoen werkende mensen in Nederland, ervaart ongeveer 20% lichte tot matige psychische klachten. Wanneer werknemers mentale klachten ervaren is er meer mentaal verzuim. In dit geval meldt de werknemer zich ziek. Uit een groot onderzoek van TNO in 2020 bleek dat 27% van het totale verzuim in Nederland veroorzaakt wordt door psychische klachten. Verzuim wegens psychische klachten duurt gemiddeld 180 dagen, terwijl dat voor het algemene verzuim gemiddeld 8 dagen is. Ook is er in grotere organisaties meer verzuim, wordt daar gemiddeld langer verzuimd, en is er sprake van een hoger personeelsverloop.

Ondersteunende organisatiecultuur

Ook bleek uit het onderzoek dat een ondersteunende organisatiecultuur belangrijk is voor het succes van mentale gezondheidsinitiatieven, zoals consulten met psychologen, zelfhulpmodules en trainingen. 

“Het onderzoek laat de cruciale rol zien van een ondersteunende organisatiecultuur bij het bevorderen van de mentale gezondheid van werknemers,” aldus Ruth de Heer, directeur van The Mental Move. “Onze bevindingen onderstrepen de noodzaak voor organisaties om te investeren in een holistische benadering van mentale gezondheid. Hierin worden niet alleen individuele interventies aangeboden, maar ook de organisatiecultuur op een positieve en open manier beïnvloed.”

Lees het rapport hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *