"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Minister, bedrijven en brancheorganisaties tekenen verklaring ‘Gelijke Kansen’.

De ‘Ontwikkelagenda Gelijke Kansen’ gaat ondersteuning geven aan bedrijven die werk willen maken van objectieve werving en selectie.

“Wij staan voor gelijke kansen op een baan, op doorstroom in het werk en op behoud van werk. Dat verdient iedereen.” Op initiatief van minister Van Gennip (SZW) hebben een 50-tal bedrijven en organisaties een handtekening gezet onder de verklaring ‘Gelijke Kansen’.

Daarmee scharen zij zich achter een beweging die toewerkt naar een inclusievere arbeidsmarkt, aldus Van Gennip. Dat is belangrijk want – zo zegt de vertrekkend minister:  “Iedereen verdient een gelijke kans in de zoektocht naar werk of bij promoties. Echt gelijke kansen bieden door bijvoorbeeld objectief te werven en selecteren, vraagt serieuze inzet van werkgevers.”

Ontwikkelagenda ‘Gelijke Kansen’

Een poging om toezicht op gelijke kansen bij werving en selectie in een wet vast te leggen, haalde eerder dit jaar nipt geen meerderheid in de Eerste Kamer. Dat leidde tot teleurstelling bij de minister, maar ook tot onbegrip onder HR professionals en de actie ‘recruiters voor rechtvaardigheid’, een initiatief van onder andere de Recuiter Code en Recruiters United.

In plaats van een wet wil Van Gennip via de ontwikkelagenda ‘Gelijke Kansen’ nu werkgevers bereiken die vaak wel de waarde zien van gelijke kansen, maar hier nog weinig werk van maken en ondersteuning nodig hebben, zo schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

De ondertekenaars van de verklaring ziet Van Gennip als koplopers: “Zij vormen een inspiratiebron voor deze groep en werken toe naar een nieuwe norm die via bestaande en nieuwe netwerken steeds meer terrein kan winnen.”

Bedrijven en organisaties die de verklaring ondertekenen en aan de slag zijn of gaan om echt gelijke kansen te bieden, krijgen ondersteuning vanuit de Ontwikkelagenda Gelijke Kansen. Binnen deze Ontwikkelagenda werkt het ministerie van SZW nauw samen met werkgeversorganisaties, de Sociaal-Economische Raad (SER), HR-professionals en recruiters om ondersteuning op maat de bieden en ontwikkelen.

De komende periode zal deze ontwikkelagenda verder uitgewerkt worden.

De verklaring is onder andere ondertekend door HEMA, Vodafone/Ziggo, Picnic, Arriva, G-star, Sodexo, Praxis, PostNL, ProRail, Liliane Fonds, Maandag, Albron, Rijksoverheid, Schiphol, Tilburg University, Schoonmakend Nederland,  Total Care (CSU, Tzorg en Zizo), Movisie, Capgemini, Damen, ABN AMRO, Adecco, ASR, Canon, Achmea en de Nederlandse Bank en werkgevers/brancheorganisaties, zoals AWVN, de Recruiter Code, Recruiters United en Independent Recruiters Groep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *