"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Zes op de tien vijftigplussers maken zich zorgen over hun oude dag

Maar liefst 59 procent van alle Nederlanders op leeftijd, maakt zich zorgen over hun oude dag. Dit blijkt uit de Mantelzorgmonitor van Beep for Help. Een derde van alle ondervraagden zegt in de afgelopen drie maanden zelfs vaker bezorgd te zijn over de periode na hun pensioen.

Panelwizard deed in opdracht van het niet-medische hulpplatform Beep for Help onderzoek onder 1.094 Nederlanders tussen de vijftig en 65 jaar oud.

Uit het onderzoek blijkt dat vooral zestigers zich het afgelopen kwartaal meer zorgen gaan maken over hun toekomst (33 procent), onder vijftigers bedraagt dit 27 procent van de respondenten. 

“Er zijn genoeg zaken voor ouderen om zich ongerust over te maken. Een gedeelte van hen loopt met vragen over financiën, gezondheidszorg én hun toekomstige woonsituatie. Wij merken dat het op hogere leeftijd soms best lastig kan zijn om hierin de juiste beslissing te nemen”, zegt Margreth van Kuijl, People Manager bij Beep for Help.

Woonzorgen

Volgens het onderzoek maakt een groot gedeelte van de respondenten zich zorgen over hun toekomstige woonsituatie. Zo stelt maar liefst 59 procent van de ondervraagden dat zij het liefst tot aan hun dood in hun huidige woning blijven wonen. Onder zestigers geldt dit zelfs voor twee op de drie van hen. Als een gevolg hiervan zegt zelfs driekwart van alle respondenten in de toekomst niet te willen verhuizen naar een zorginstelling. 

Oplossing op maat

Ondanks dat een groot gedeelte van de ouderen het liefst zo lang mogelijk in hun huidige woning blijft wonen, bestaan er ook scenario’s waarin zij wel bereid zijn te verhuizen. Zo zouden maar liefst zes op de tien respondenten uitwijken naar een andere woning, wanneer ze hun huidige koophuis belastingvrij zouden mogen verkopen of overdragen aan de jongere generatie. Onder huurders geldt dit voor 45 procent van de ondervraagden. 

Ook intrekken bij familie lijkt een serieuze optie, maar liefst een kwart van de ouderen staat hiervoor open. Van Kuijl zegt hierover: “Naast intrekken bij familie of zo lang mogelijk thuis blijven wonen, zijn er voldoende andere opties te bedenken waarbij niet alle druk bij de familie komt te liggen. Door klusjes als boodschappen doen en koken uit handen te geven, zijn ouderen vaak zelfstandiger dan ze denken. Daar willen wij deze groep mee ondersteunen, zodat zij gewoon kunnen wonen zoals bij ze past.” 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *