"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Penvrienden over arbeidsproductiviteit: ‘Laat je niet afleiden’

Wil je zelf productief en effectief zijn, laat je dan niet afleiden en focus op de dingen die ertoe (lijken) te doen. Dat advies geven de penvrienden elkaar in deze aflevering. En ook hier kan AI soms wonderen doen.

Beste Rina,

Meer dan 10 jaar geleden schreef Ben Tiggelaar in NRC Handelsblad een artikel met de titel “Doe de helft minder en word drie keer zo effectief”. Hij omschreef hoe focus en het verminderen van afleidingen kunnen leiden tot een significante toename in effectiviteit. Het stellen van de juiste prioriteiten (en je daaraan houden) en het elimineren van overbodige taken om productiever te worden. Ik moest daaraan denken omdat ik één alleen maar afgeleid wordt van wat er moet gebeuren. En twee ik me nu al niet meer hou aan mijn goede voornemen van 2025 om mijn agenda maar voor de helft te vullen. Die zit nog steeds op 115%.

Over afleidingen gesproken… jouw AI-hart zal de afgelopen weken ook wel sneller hebben geslagen naar aanleiding van de verschillende Chinese verrassingen op gebied van AI. DeepSeek en Alibaba’s Qwen 2.5-Max gooiden even wat zand in de Amerikaanse AI hegemonie motor. En zelfs (heel voorzichtig) kwam Europa op de lijn met het Franse AI-model Mistral en haar Le Chat. 

De snelheid en kwaliteit van deze tooling, maakt dat we binnen onze Data & IT afdeling nu al dingen aan het doen zijn die ik 12 maanden geleden niet eens mogelijk achtte. Het tempo waarmee dat gebeurt (veelal dagen of enkele weken) is ongekend, evenals de kwaliteit. Sommige maken zich echt zorgen om hun baan, ik ben blij dat ik hun kwaliteiten kan inzetten op innovatie en snelheid. Ik maak me vooral zorgen over het feit “hoe krijg ik mijn klanten mee in deze achtbaan van kansen”.  

De kans lijkt me klein dat iemand op de arbeidsmarkt in 2030 nog een vacaturesite gebruikt voor het vinden van een nieuwe baan. Dat is je persoonlijke (skills-)agent, al dan niet gekoppeld aan een platform. En de voorlopers vinden we al, in de vorm van LazyApply, YoungOnes, Zorgwerk en Aethon. Vooralsnog zijn het vergezichten en tekenen werkgevers nog contracten van 2 a 3 jaar met LinkedIn en Indeed. Werknemers gaan als eerste veranderen en zijn daar nu mee begonnen.

En ondertussen is het dus business as usual. Er moet ook rook door de schoorsteen. Daarin zijn we iedereen aan het overtuigen en het verleiden om meer arbeidsmarkt- en recruitmentbeslissingen te maken op basis van feiten en informatie. En ondanks dat het bewijs overweldigend is, de data direct voorhanden zijn, is het loslaten van het buikgevoel des te lastiger. Dat voelt goed en is vertrouwd. 

Als je dit jaar vaststaat op het spoor of op de weg, weet dan dat ik 2 jaar geleden bij deze werkgevers aan tafel zal. Toen wisten ze al van de problemen nu en van de arbeidsmarktuitdagingen van vandaag. Ik hoorde letterlijk “ik geloof niet in data” en vandaag staan we vast. Verwijtbaar is het zeker, maar ook heel menselijk. Daarom is het juist geweldig om te zien hoe bedrijven als Alliander, NS en Schiphol wel naar de data kijken en daarop acteren. Vandaag zijn zij de best cases.

En menselijk is misschien ook wel het geval met het managen van mijn agenda. Ik weet dat ik veel productiever ben als mijn agenda voor slechts 50% gevuld is, maar een volle agenda voelt als vertrouwd en geeft het gevoel van hard werken. En hard werken voelt als productief, maar is zeker niet het productiefste. Ken jij al een goede AI die mijn agendabeheer kan doen en mijn PA kan zijn?

In het kader van meer focus en meer productiviteit…. Zou onze briefwisseling onze productiviteit vergroten? Of alleen plezier in het werk en het leven? En waarom schrijven we nog een ‘brief’, moet dat niet gewoon een video zijn? En hoe weet ik zeker dat jij mij een antwoord stuurt en niet jouw AI Avatar?…. weer veel vragen en afleiding. Ik ga gauw aan het werk. Ik heb nog een paar ‘vrije uren’ gevonden 😉


Duocolumn Penvrienden over arbeidsproductiviteit

Rina Joosten-Rabou is CEO bij AI HR bedrijf Pera, dat al meer dan tien jaar high performance in organisaties onderzoekt en de patronen vastlegt met behulp van AI. Wat is toch het geheime recept van productieve medewerkers?

Geert-Jan Waasdorp, CEO van Intelligence Group, is al 25 jaar arbeidsmarktanalist en -kenner. Hij schreef in 2024 dat arbeidsproductiviteit de belangrijkste KPI voor recruiters en recruitmentteams zou moeten zijn. Het is het wapen tegen arbeidsmarktschaarste én voor werkgeluk.

Rina en Geert-Jan verzorgen tweewekelijks een duocolumn over dit onderwerp voor HRMorgen.nl.


Beste Geert-Jan,

Dit antwoord komt niet vanuit chatGPT of enig andere AI bot, maar ik trakteer je op het Rina-origineel dat hopelijk daardoor nog meer waarde heeft dan een op mijn stijl geschreven alternatief.

Blijf volhouden op je voornemen om je alleen te focussen op de dingen die ertoe (lijken) te doen. Of misschien anders gezegd, laat je niet teveel afleiden. Onderzoek wijst uit dat afleidingen op de werkplek kunnen leiden tot een substantieel verlies aan productiviteit. Het minimaliseren van onderbrekingen en het bevorderen van geconcentreerde werkperiodes zijn essentieel om je output te verbeteren. 

Dit is overigens een bekend gegeven uit de technologiewereld. Engineers willen graag los van marketing- en sales mensen werken, omdat het brein 23 minuten en 15 seconden nodig heeft om focus te hervinden nadat het is onderbroken door iets of iemand. Kun je nagaan dat hoogwaardige cognitieve taken lange perioden van ononderbroken aandacht nodig hebben. 

Dus, houd vol en sluit je af. En ja, AI kan hier een belangrijke rol in spelen. Een recent McKinsey rapport laat zien dat AI repetitieve taken kan overnemen, waardoor medewerkers zich kunnen concentreren op meer complexe en creatieve aspecten van hun werk, waarmee ze de productiviteit vergroten. 

In die zin kun je ook nadenken met welke activiteiten een recruiter meer waarde toevoegt dan AI voor een kandidaat. Zo denken we vaak dat een echte persoonlijke connectie tussen een recruiter en kandidaat van belang is voor succes. Echter, een echte menselijke connectie kost tijd, en die tijd is er bij volumerecruitment bijvoorbeeld vaak niet.

In dat geval is het bijvoorbeeld belangrijker dat je een kandidaat een gepersonaliseerde ervaring geeft, iets dat prima met AI-gedreven interviews kan, bijvoorbeeld. Onderzoek laat zien dat kandidaten liever door een AI gedreven agent of tool worden geïnterviewd dan door een echte persoon. Juist omdat ze dan eerlijker durven te zijn en minder bang zijn om fouten te maken. De recruiter kan dan aandacht geven aan bijvoorbeeld een persoonlijke onboarding, waarbij interactie van mens tot mens meerwaarde heeft. 

Zo zie je maar. Overigens weten we ook uit onderzoek dat werkgeluk ook tot productievere medewerkers leidt, ik begrijp rond 12%. Dus in die zin zit je goed met deze briefwisseling – iets dat je leuk vindt maakt je nog succesvoller. 

Keep up the good work!

Groet Rina

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *