SLUIT MENU

Werkdruk wordt hoger voor HR managers, maar 98% vindt werk desondanks leuk

Naarmate organisaties AI en automatisering omarmen, wordt de werkdruk voor HR managers steeds hoger. Desondanks geniet 98% van de ondervraagde managers nog steeds van hun werk. Dat blijkt uit een nieuw rapport van softwareontwikkelaar Sage.

De afgelopen twaalf maanden is de werkdruk voor veel HR managers toegenomen. Het gevolg hiervan is een hogere kans op burn-outs en stress. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van softwareontwikkelaar Sage. 

Uit het rapport blijkt dat drie onderwerpen HR managers wereldwijd ‘s nachts wakker houden: de hoeveelheid werk (80%), het moreel onder de medewerkers (79%) en de beperkte budgetten (79%). 

Daarnaast verwacht 80% van de respondenten dat de rol van HR manager drastisch verandert door AI. Hiervan verwacht 77% dat het de manier van werken binnen hun sector revolutionair zal veranderen. 

Door AI hogere werklast

Maar de opkomst van AI zal waarschijnlijk ook de werkdruk verhogen, zo denkt 71% van de respondenten. Van de respondenten denkt 91% dat zij door AI naast hun huidige verantwoordelijkheden, nog meer verantwoordelijkheden zullen krijgen. 

“In het huidige HR-landschap is AI een baken van hoop geworden voor HR-managers en biedt het oplossingen voor uitdagingen als een dalend moreel onder het personeel, een te hoge werkdruk die leidt tot een wijdverspreide burn-out en krappe financiële randvoorwaarden”, zegt Amanda Cusdin, Chief People Officer bij Sage. “Uiteindelijk biedt het een pad naar het cultiveren van een productiever en meer betrokken personeelsbestand.”

“Er is een stroming die suggereert dat AI het aantal beschikbare banen drastisch zal verminderen,” vervolgt Cusdin. “Uit dit nieuwe Sage-onderzoek blijkt echter dat HR-professionals het tegenovergestelde denken: bijna driekwart gelooft dat de implementatie van AI in HR-taken meer werkgelegenheid zal creëren.”

Volgens Cusdin zullen HR managers merken dat ze dankzij AI meer tijd vrij krijgen om te focussen op centrale doelstellingen, zoals personeelsbetrokkenheid en talentontwikkeling. Dankzij AI zouden repetitieve klusjes geautomatiseerd en processen geoptimaliseerd kunnen worden. 

Kloof tussen kleine en middelgrote bedrijven

Uit het onderzoek bleek ook een duidelijke kloof tussen kleine bedrijven (57%) en middelgrote bedrijven (80%) op het gebied van automatiseringsniveaus. Dat suggereert dat kleinere bedrijven prioriteit zouden moeten geven aan investeringen in HR-technologie – met name om gelijke tred te houden met concurrenten. Anders kunnen kleinere bedrijven volgens Cusdin het potentieel van automatisering “mislopen” vanwege beperkte middelen en technische vaardigheden. Grotere bedrijven daarentegen hebben waarschijnlijk meer middelen om geavanceerde AI-oplossingen te implementeren.

“Potentieel om revolutionair te zijn”

“HR-leiders begrijpen ook dat AI weliswaar het potentieel heeft om revolutionair te zijn, maar dat werknemers goed moeten worden opgeleid en getraind om volledig te kunnen profiteren van de mogelijkheden”, voegt Cusdin toe.

Cusdin: “Investeren in bijscholing en training garandeert dat organisaties concurrerend blijven in een steeds verder gedigitaliseerd landschap, terwijl HR-professionals ook de nodige expertise krijgen om AI-oplossingen te gebruiken.”

Nog steeds plezier in hun werk

Ondanks de uitdagingen waar HR leiders mee te maken hebben – zoals stress – heeft 98% nog steeds plezier in hun werk. 97% geeft aan dat ze geloven dat HR veel toevoegt aan het bedrijf, waardoor ze enthousiast zijn over de toekomst ervan.

Tot slot stelt Cusdin vast dat, hoewel AI een duidelijke verschuiving teweeg zal brengen in de manier waarop HR wordt benaderd, het een haalbare oplossing kan zijn voor veelvoorkomende problemen zoals werkdruk, moreel, burn-out en financiële beperkingen.

Bronnen: rapport ‘The changing face of HR’ van Sage en artikel Sage: Workload is increasing for HR leaders, but 98% still enjoy their job op Unleash.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *