"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Welke werkgevers hebben het meest last van de arbeidsmarktkrapte en wat doen ze eraan?

Wat doen werkgevers die last hebben van de krapte op de arbeidsmarkt? Tipje van de sluier: slechts 36% verlaagt de eisen aan sollicitanten. En nog minder werkgevers nemen eerder mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan. Dit blijkt volgens Saskia Grit uit onderzoek van UWV onder ruim 4.000 werkgevers.

Hoeveel werkgevers hebben nu echt last van de krapte op de arbeidsmarkt? En welke oplossingen hebben ze daarvoor? Dit onderzocht UWV in een grootschalig enquêteonderzoek onder werkgevers. Dit zijn de belangrijkste conclusies:

✔️ Zes op de tien werkgevers hebben last van de krapte op de arbeidsmarkt: 33% veel last en 27% in redelijke mate.

✔️ De overige vier op de tien werkgevers hebben dus geen of nauwelijks last. De meerderheid van hen had de afgelopen 12 maanden geen vacatures. Mogelijk hadden zij daardoor minder hinder van de krapte.

✔️ Werkgevers kunnen op verschillende manieren last hebben van de krappe arbeidsmarkt. Zo kan het moeilijker zijn om personeel aan te trekken en te behouden en kan de werkdruk hoger worden.

✔️ Werkgevers in het onderwijs, de zorg en de bouw hebben het vaakst in (zeer) hoge mate last van de krapte. Er is een groot lerarentekort door vergrijzing, onvoldoende instroom vanuit opleidingen en uitval van leraren, met name in het primair en voortgezet onderwijs. In de zorg steeg het aantal ontstane vacatures sinds eind 2020 sterk. Ook in de bouw is de vraag naar personeel groot en zijn vacatures vaak moeilijk vervulbaar.

✔️ Werkgevers die last hebben van de krapte zetten verschillende maatregelen in om de effecten voor hun organisatie te beperken.

✔️ Zij zetten vooral extra in op behoud van personeel (76%), anders of meer werven via bijvoorbeeld andere kanalen of open hiring (69%) en eerder kandidaten aannemen die nog opgeleid moeten worden (68%).

✔️ Ook kijkt 62% van de werkgevers meer naar vaardigheden van sollicitanten en minder naar werkervaring of diploma’s. Hierdoor komen er meer kandidaten beschikbaar. Werkgevers kunnen hiervoor het dashboard skills gebruiken. Met dit dashboard geeft UWV inzicht in de taken en skills van 335 beroepen.

✔️ Verder brengt 60% meer in vacatureteksten naar voren wat de organisatie te bieden heeft. Bijvoorbeeld op het gebied van salaris. Onderzoek van Indeed laat zien dat salarisinformatie vaak ontbreekt in vacatures, terwijl het noemen van een salarisrange tot meer sollicitaties leidt.

✔️ Als werkgevers de arbeidsvoorwaarden verbeteren (46%), is dit meestal het loon. Drie op de tien werkgevers die last hebben van de krapte verhoogden om deze reden het loon.

✔️ 36% van de werkgevers die last hebben van de krapte, verlaagde de eisen aan sollicitanten. Eisen die vaak aangepast worden zijn de benodigde werkervaring en de gevraagde opleiding, diploma’s of certificaten.

✔️ Slechts een klein deel van de werkgevers die last hebben van de krapte neemt eerder mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan: 28%. In de horeca gebeurt dit overigens wel vaker (42%). Het regionale WerkgeversServicepunt helpt werkgevers hierbij, onder andere met het Bedrijfsadvies Inclusieve Arbeidsorganisatie.

Onderzoek krapte op de arbeidsmarkt 

Aan het enquêteonderzoek ‘Krapte op de arbeidsmarkt’ in opdracht van UWV werkten 4.059 werkgevers uit bijna alle bedrijfssectoren mee. Het onderzoek vond plaats van 25 september tot en met 4 december 2023. Een volledig overzicht van de onderzoeksresultaten is te vinden in het onderzoeksrapport.

Ga naar de publicatie ‘Krapte op de arbeidsmarkt: maatregelen van werkgevers’ (maart 2024) (427 kB)

Saskia Grit is arbeidsmarktadviseur bij UWV. Ze deelt inzichten in kansen op werk en mogelijkheden om personeel te vinden. Als Top Voice op LinkedIn geeft Saskia korte samenvattingen van alle arbeidsmarkt publicaties van haar afdeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *