"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Werknemers houden AI-gebruik geheim

AI brengt een ware revolutie teweeg in de wereld van werk, maar in veel organisaties ontbreekt het nog aan een echte visie. Zonder duidelijk bedrijfsbeleid nemen werknemers het heft in eigen hand.

Uit onderzoek van Microsoft blijkt dat 75% van de kenniswerkers wereldwijd gebruikmaakt van generatieve AI. Zij ervaren dat het gebruik van kunstmatige intelligentie hen tijd bespaart (90%), helpt focussen op prioriteiten (85%) en helpt in het creatieve proces (84%). Ook hebben gebruikers van AI meer plezier in hun werk (83%).

Maar deze AI-gebruikers krijgen niet allemaal AI-toepassingen aangeboden vanuit het werk. 78% van de AI-gebruikers neemt AI zelf mee naar het werk. Zij wachten niet tot de organisatie AI implementeert.  Zonder begeleiding of toestemming van hogerhand, nemen zij het heft in eigen hand. Daarbij houden ze het gebruik van AI geheim, mede omdat zij bang zijn dat ze door het gebruik van AI vervangbaar lijken. 

AI voor taakverlichting

En het is niet alleen de jongere generatie die AI zelf mee naar het werk neemt. Hoewel generatie Z wel de grootste groep is (85% van de werknemers uit generatie Z neemt zelf AI mee naar het werk), neemt ook bijna driekwart van de 58-plussers (73%) AI meer naar het werk. Bij de tussenliggende generaties liggen de percentages daar tussenin (millennials 78%, generatie X 76%). 

De werknemers geven aan dat zij (in het geheim) gebruikmaken van AI, omdat zij de snelheid van het werk niet meer kunnen bijhouden. 46% voelt zich burned-out. Ze staan ​​onder druk op het werk en wenden zich tot AI voor verlichting.

Ontbreken van visie

Uit het onderzoek blijkt dat 60% van de leiders vindt dat hun organisatie geen plan of visie heeft om AI te implementeren. Dit terwijl 79% wel van mening is dat de organisatie AI moet adopteren om de concurrentie voor te blijven. 

Nu AI-beleid ontbreekt, en werknemers het heft in eigen hand nemen, heeft dit gevolgen voor de organisatie. Allereerst lopen organisaties op deze manier de voordelen van strategisch AI-gebruik op grote schaal mis. Daarnaast brengt het veiligheidsrisico’s met zich mee, in een tijd dat cyberbeveiliging en de beveiliging van persoonsgegevens zo belangrijk is.   

Lees hier het volledige rapport.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *