"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

‘Loonkloof verschilt per functie en blijkt gemiddeld groter bij functies mét cao’

Mannen verdienen gemiddeld 6 procent meer dan hun vrouwelijke collega’s, maar de verschillen per sector zijn groot. Ook is de loonkloof groter bij functies waar een cao geldt. Dit blijkt uit onderzoek van MKB Servicedesk.

Dat de loonkloof nog bestaat in Nederland, mag helaas duidelijk zijn. Maar tussen functies blijken flinke verschillen te bestaan. In acht van de tien meest voorkomende functies in het Nederlandse mkb verdienen mannen meer. Opvallend is ook dat de loonkloof gemiddeld groter is bij functies met cao, dan bij functies zonder cao. Dat blijkt uit onderzoek van MKB Servicedesk in samenwerking met Van Spaendonck Groep, op basis van 1,4 miljoen geanonimiseerde loonstroken uit Loket.nl. In dit onderzoek is er gecorrigeerd voor functie, leeftijd en werkervaring. Het verschil in beloning is hier dus niet door te verklaren.

Mannen verdienen gemiddeld 6 procent meer, maar niet altijd

Gemiddeld krijgen mannen 6 procent meer salaris in deze tien meest voorkomende functies. Maar dit varieert van 3,7 procent voor administratief medewerkers tot bijvoorbeeld 14,3 procent voor magazijnmedewerkers. Er zijn ook beroepen waar er geen verschil is of vrouwen juist meer verdienen. Bij de apothekersassistenten is er geen duidelijk verschil in beloning. En vrouwelijke pedagogisch medewerkers verdienen juist weer 6,2 procent meer dan hun mannelijke collega’s.

Loonkloof is groter bij functies met cao

In functies met cao verdienen mannen gemiddeld 5,97 procent meer dan vrouwen. In functies zonder cao is het beloningsverschil 4,48 procent. Er is verder geen significant verschil in de gemiddelde salarisstijging voor mannen en vrouwen in het afgelopen jaar, en dat geldt voor functies met en zonder cao.

Een mogelijke verklaring voor dit verschil is dat werkgevers teveel vertrouwen op de cao. Uit recent onderzoek van I&O Research voor het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid blijkt dat ruim driekwart van de werkgevers niet meet hoe de loonkloof er in de eigen organisatie uitziet. Er wordt onder andere vertrouwd op de objectiviteit van functiewaarderingssystemen en cao’s. 

In de sector zakelijke dienstverlening is de loonkloof sterk zichtbaar

In het onderzoek zijn de verschillen in salaris voor mannen en vrouwen in verschillende sectoren onderzocht. Daarbij zijn de gemiddelden van alle functies bij elkaar opgeteld. Daaruit bleek dat in de zakelijke dienstverlening mannen gemiddeld 20,25 procent meer betaald krijgen. Bij de algemene industrie krijgen mannen 18,93 procent meer betaald. 

In de uitzendbranche krijgen vrouwen echter meer betaald. Hier verdienen zij 3,57 procent meer dan mannen. Ook in het goederenvervoer krijgen vrouwen gemiddeld 1,95 procent meer betaald dan mannen.