"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Een carrière in het onderwijs? Skills-based platform EduSkills geeft je in no time inzicht in je talenten

Met het skills-based matchingsplatform EduSkills richt Echt Onderwijs zich op kandidaten die al een tijd latent geïnteresseerd zijn in een onderwijscarrière. Dat levert veel potentieel op. “Als we kijken naar vaardigheden, blijken mensen uit heel andere hoeken verrassend goed te passen in het onderwijs,” zegt Karin van der Gragt, operationeel directeur.

Wel eens gedacht aan een switch naar het onderwijs? En kwamen toen meteen de twijfels? Geen ervaring. Verkeerde opleiding. Geen tijd voor een hele nieuwe studie. Maar wél: kinderen, een hypotheek en andere verantwoordelijkheden. Al snel denk je: ‘laat maar’. Maar stel dat het wél kan? Met een nieuw skills-based platform ontdek je of het onderwijs iets voor je is. Zonder diploma starten? Vaak mogelijk. Mét salaris? Jazeker.

“Het lerarentekort lijkt onoplosbaar als je alleen zoekt binnen de bestaande poule van opgeleide leerkrachten. EduSkills biedt scholen de mogelijkheid om traditionele vacatures skills-based aan te bieden, te ‘verskillen’. Want als we kijken naar vaardigheden, blijken mensen uit heel andere hoeken verrassend goed te passen in het onderwijs,” zegt Karin van der Gragt, operationeel directeur van Echt Onderwijs.

Samen met oprichter Maurits Drenth vertelt ze tijdens het webinar ‘Van talent naar impact: skills matchen in het onderwijs’ over het nieuw gelanceerde technologische platform EduSkills.


Bekijk het webinar


Skills-based matching

Tot voor kort kostte het veel tijd om iemands skills écht in beeld te krijgen. Maar dat kan nu een stuk sneller – dankzij technologie. Handig als je overweegt om van carrière te switchen, zonder eerst weer vier jaar de schoolbanken in te moeten. Ook in sectoren met een groot personeelstekort biedt dat kansen. Zoals in het onderwijs.

Deze week lanceert ECHT Onderwijs het skills-based matchingsplatform EduSkills. Daarmee richten Maurits en Karin zich juist op de groep die al een tijd latent geïnteresseerd is.

Bij skills-based matching kijk je verder dan het cv of het diploma, je kijkt naar wat je écht kunt. Vaardigheden staan centraal, niet papiertjes. Daardoor ontstaan er matches die je anders misschien nooit had overwogen – of waarvan je dacht dat je er niet geschikt voor was.

Gepersonaliseerde kandidaatreis

Karin: “Dag in dag uit spreken wij potentiële leraren die zó graag willen en die ook de juiste competenties hebben. Mensen die ooit toevallig een andere richting insloegen, gewoon omdat het zo liep. Maar ergens blijft dat stemmetje: had ik eigenlijk niet het onderwijs in gewild?”

“Met het platform helpen we juist díe mensen op weg. Via één centraal loket bieden we een gepersonaliseerde kandidaatsreis voor iedereen die (opnieuw) zijn of haar plek in het onderwijs wil vinden.”

Ook Maurits ziet hoeveel onbenut talent er in Nederland rondloopt: “Veel mensen denken dat ze niet in aanmerking komen omdat ze geen pabo-diploma of onderwijsachtergrond hebben. Maar juist zij brengen een berg aan skills en kennis mee, die ontzettend waardevol zijn voor de klas. Sterker nog: ze nemen frisse expertise en nieuwe perspectieven mee – dat is een enorme verrijking voor het onderwijs.”

Minder focus op diploma’s

Inzetten op skills vraagt van het onderwijs vooral een frisse mindset. Volgens Maurits durven scholen gelukkig steeds vaker anders te kijken naar de rol van de leerkracht. Minder focus op diploma’s en papiertjes, meer op de vraag: wat is er (nog) nodig om goed les te kunnen geven?

Karin vult aan: “Dat betekent niet dat diploma’s ineens niet meer belangrijk zijn. Maar het gaat juist om de juiste mix – kennis, ervaring én vaardigheden.”

En die omslag is hard nodig, benadrukt Maurits. “We zijn door het hele land actief, maar vooral in de G5 – de grote steden. Dáár zijn de uitdagingen het grootst: complexe stedelijke vraagstukken én een nijpend tekort aan leerkrachten.”

Van onbenut naar echt potentieel

Het nieuwe vacatureplatform EduSkills is gebaseerd op de skillstaal ESCO, die vaardigheden koppelt aan beroepen. Karin: “Zodra je beroepen ontleedt in vaardigheden, ontstaan er verrassende matches. Onbenut potentieel wordt ineens écht potentieel. Zo bouw je bruggen tussen sectoren die smachten naar gekwalificeerde mensen, en mensen die nu óf thuiszitten óf verlangen naar iets anders dan hun huidige baan.”

Het systeem is eenvoudig in gebruik. Karin: “Talenten kunnen hun cv of LinkedIn-profiel uploaden op EduSkills. Op basis van die input stelt het systeem automatisch een skillspaspoort samen – een overzicht van iemands kennis, ervaring en vaardigheden. Alles wat je hebt gedaan, én wie je bent, wordt zo vertaald naar skills.”

Soft skills en hard skills

Ze onderscheiden daarin twee soorten:

  • Soft skills – ook wel transferable skills – zijn breed inzetbare vaardigheden, los van sector of functie. Denk aan probleemoplossend vermogen, interpersoonlijke vaardigheden, reflectief vermogen of leerbaarheid 
  • Hard skills zijn technisch en meetbaar. Die ontwikkel je via opleidingen, werkervaring of trainingen, zoals didactische en vakinhoudelijke kennis en vaardigheden.

Karin: “Misschien was je jarenlang voetbaltrainer van een jeugdteam – dan heb je óók veel didactische vaardigheden opgedaan. Met deze techniek maken we die kennis en kunde zichtbaar. Alles wat je kunt, weet en geleerd hebt, wordt omgezet in skills. Zo krijg je een totaal nieuwe blik op talent. Iemand zonder ervaring in het onderwijs kan zo toch al over veel relevante vaardigheden beschikken.”

Skillsgap in beeld

Deze manier van matchen laat niet alleen zien welke skills je al hebt, maar ook waar je nog in kunt groeien. Dit wordt de zogenaamde skillsgap genoemd, wat inzichtelijk maakt welke ontwikkeling je nog kunt maken voor een bepaalde rol.

Maurits: “Het platform helpt je om de rollen/ functies in het onderwijs voor jou inzichtelijk te maken en te laten zien in welke mate jij al matcht op een van de rollen in het onderwijs en welke opleiding of leerroute daar het beste bij past.”

Karin: “Zo krijg je meteen een ontwikkelpad: waar sta je nu, en wat heb je nog nodig om verder te groeien? En dat is minstens zo belangrijk. Niemand scoort op alles een tien – het gaat erom dat je in beweging komt en de juiste handvatten krijgt.”

Zeven verschillende rollen in het onderwijs

Maurits: “Het platform is trouwens niet alleen handig voor werkzoekenden, maar ook voor mensen die al in het onderwijs werken. Stel: je bent docent en je wilt weten wat je nodig hebt om schoolleider te worden – ook dan helpt EduSkills je verder.”

Maurits: “We hebben zeven rollen in het onderwijs gedefinieerd – van schoolleider, leraar, IB’er tot vakspecialist. De skills van een kandidaat worden gespiegeld aan die rollen. Op basis daarvan krijg je een matchingscore: bij welke rol past het best? Normaal gesproken richt je je op één functie en zie je de rest over het hoofd. Terwijl je misschien juist veel beter zou passen in een andere rol. Dat maken wij inzichtelijk.” En je ziet niet alleen een score per rol, maar ook meteen vacatures die daarbij aansluiten.

ECHT maatwerk

Omdat ECHT Onderwijs wil dat iedereen goed voorbereid en weloverwogen met de juiste ondersteuning de opleidingsfase ingaat, bieden ze, naast het skillsplatform, ook heel persoonlijke begeleiding.

Karin: “Wij geloven enorm in maatwerk. We gaan het gesprek aan: wat is voor jóú een passende route om op een duurzame manier iets toe te voegen aan het onderwijs? We nemen de tijd. Wie ben je? Wat breng je al mee? Wat wil je leren? Wat heb jij nú al te bieden in de klas? Zodat je kiest wat écht bij je past en je het onderwijs langdurig kunt versterken.”


Vacatures worden ook skills-based

Het platform werkt twee kanten op. Want ook scholen en onderwijsorganisaties kunnen het inzetten. Karin: “Een school kan een vacature plaatsen – het systeem haalt de gevraagde vaardigheden uit de tekst en maakt er zo automatisch een skills-based vacature van.”

Maurits: “Je kunt als school op deze manier veel gerichter werven. Gooi je schoolgids erin – het systeem pikt de cultuur en visie van je school eruit. Of je nou een sportieve school bent, of een gezonde school, dat wordt allemaal meegenomen. Vervolgens kun je aangeven waar je naar op zoek bent, en dan… gebeurt de magie. Twee werelden die elkaar echt aanvullen.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *