"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Randstad: ‘De AI Skills-kloof wordt groter’

Er is veel ongelijkheid in de toegang tot AI-trainingen en kansen, blijkt uit onderzoek van Randstad. 71 procent van de AI-geschoolde werknemers is man en slechts 29 procent vrouw – een genderkloof van 42 procentpunt. Ook krijgen jongeren meer opleidingskansen dan oudere werknemers.

Uit het nieuwste rapport van Randstad, Understanding Talent Scarcity: AI and Equity, blijkt dat er een AI-vaardigheidskloof ontstaat. Er is een grote kloof in de toegang tot AI-trainingen en kansen: 42 procent meer mannen dan vrouwen geven aan AI-vaardig te zijn, en slechts 22 procent van de babyboomers en 28 procent van de Gen X-ers hebben kansen gekregen om zich te bekwamen in AI, vergeleken met 45 procent van de Gen Z-ers en 43 procent van de millennials.

Van de medewerkers die AI-skills verwerven, zijn jongeren oververtegenwoordigd. Zo groeit de groep jonge talent met AI-skills met 292 procent, ten opzichte van het gemiddelde van 110 procent. 

Minder vrouwen getraind in AI 

Iets meer dan een derde (35 procent) van de vrouwen heeft van hun werkgever aangeboden gekregen om met AI aan de slag te gaan in hun werkzaamheden, vergeleken met 41 procent van de mannen. Daarnaast voelen vrouwen zich minder zelfverzekerd (30 procent) over hun training om AI in het werk te gebruiken dan mannen (35 procent). 

Hierdoor ontstaat een verschil tussen mannen en vrouwen, waarbij mannen meer kans hebben om te profiteren van de toenemende vraag naar AI functies op de arbeidsmarkt. Dit is al te zien in geavanceerde technische gebieden zoals Deep Learning, waar 76 procent van het talent mannelijk is.

Oudere werknemers minder kans op AI-vaardigheden

Het rapport spreekt van een aanzienlijke generatiekloof in de toepassing van AI. Terwijl jongere werknemers AI snel omarmen in hun functie, blijven babyboomers duidelijk achter. Minder dan een op de drie (31 procent) babyboomers maakt momenteel gebruik van AI, terwijl bijna de helft (48 procent) van Gen Z gebruikmaakt van de technologie, waardoor hun productiviteit mogelijk toeneemt en ze zich beter kunnen positioneren voor AI-gedreven functies.

Het rapport stelt dat het van belang is om elke generatie zo snel mogelijk AI vaardigheden bij te leren, om de talentschaarste zo snel mogelijk op te kunnen lossen. 

CEO Randstad: ‘Snelle aanpak nodig om ons voor te bereiden op de toekomst’

Randstad CEO, Sander van ’t Noordende, licht toe: “Talentschaarste is een belangrijke wereldwijde uitdaging en daarom moet gelijke toegang tot vaardigheden, middelen en kansen een fundamenteel onderdeel zijn van de aanpak hiervan.”

Van ‘t Noordende vervolgt: “Wat AI betreft, blijft de vraag echter in een ongekend tempo groeien, en dat geldt ook voor de AI-gelijkheidskloof die hierdoor ontstaat. Als we dit niet erkennen en geen actieve stappen ondernemen om dit aan te pakken, zal de pool van werknemers die voorbereid zijn op de toekomst van werk te klein zijn, waardoor er nog meer ongelijkheid ontstaat.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *