SLUIT MENU

AI en de toekomst van werk: ‘Banen zijn dood, werk niet’

AI-expert en organisatiekundige Ian Beacraft vertelt op technologiefestival South by Southwest wat jij kunt doen om klaar te zijn voor de toekomst. “AI hoeft geen bedreiging te zijn. Slecht leiderschap, krampachtig vasthouden aan oude systemen en een negatieve houding tegenover technologie zijn dat wel.”

Wat je ook doet, het is onmogelijk om alle technologische ontwikkelingen bij te houden. De veranderingen gaan namelijk steeds sneller. “Terwijl technologische ontwikkelingen exponentieel toenemen, kunnen mensen en organisaties zich slechts logaritmisch ontwikkelen”, vertelt Ian Beacraft, directeur van Signal and Cipher tijdens techconferentie South by Southwest (SXSW). “Dat is de zogenaamde Wet van Martec. Toch kun je een hoop doen om te zorgen dat jij en jouw organisatie klaar zijn voor de nieuwe tijd. Die vergt namelijk radicaal andere manieren van werken.”

Geen voordeel, maar voorwaarde

Beaucraft is expert op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) en organisatieverandering. Zijn bedrijf helpt grote organisaties aan te passen aan ontwikkelingen. “Dat jouw bedrijf werkt met AI moet je niet zien als een concurrentievoordeel, maar een basisvoorwaarde om voort te bestaan. Daarbij horen nieuwe kaders en een andere manier van denken over arbeid op zich.”

De huidige arbeidsmarkt past niet meer bij de nieuwe tijd, zegt hij. “Dat komt vooral omdat we succes meten aan de hand van waarden uit de industriële revolutie. Die passen niet bij kenniswerk. AI hoeft geen bedreiging te zijn. Slecht leiderschap, krampachtig vasthouden aan oude systemen en een negatieve houding tegenover technologie zijn dat wel.”

Meer kansen voor de creatieve generalist

“AI maakt banen overbodig, maar de impact is veel minder groot dan je denkt”, zegt hij. “We gaan leren samenwerken met AI en dat leidt tot meer kansen. Tenminste, voor individuen en organisaties die met hun tijd meegaan.”

Hoe bereid je jezelf en jouw organisatie hierop voor? “Welkom in het tijdperk van de ‘creatieve generalist’: iemand die dankzij AI allerlei extra vaardigheden heeft”, zegt Beacraft. “Als creatieve generalist benut je AI om gebieden te verkennen waar je niet voor bent opgeleid of niet per se heel goed in bent. De technologie kan je helpen met bepaalde taken of helpen jouw skills te ontwikkelen.”

  • Experimenteer met tools

De eerste stap is verkennen welke nieuwe tools er zijn en er ervaring mee opdoen in je dagelijks werk. Heb je een probleem of tijdrovend werk? Zoek de oplossing eens met hulp van AI. Van teksten samenvatten, documenten analyseren en mails schrijven tot rechtenvrije muziek maken en advies geven over voetbal

  • Ga van vaste teams naar tijdelijke samenwerkingen

HR-deskundigen zeggen het al jaren: in de toekomst werken we steeds vaker in projectteams. Dit zijn tijdelijke teams met een bepaalde opdracht, waarvoor dan de best passende mensen bij elkaar komen. Taak af? Het team valt weer uiteen en iedereen gaat aan de slag met een nieuw project. Ook deze ontwikkeling gaat ineens heel snel.

Naast een wisselende mix van interne en externe professionals krijgt elk team een vaste kracht: AI. Die kan jullie als creatieve generalisten helpen om meer te doen met een kleinere groep. Ook kan het jullie helpen om informatie te delen (zie punt 4).

  • Denk in taken, skills en rollen in plaats van banen

“Banen zijn dood, werk niet”, zegt Beacraft. Werkgevers vinden het nu nog lastig om te denken in skills in plaats van functieprofielen, maar onder invloed van al die tijdelijke teams raakt ook deze ontwikkeling in een stroomversnelling. Taken en rollen veranderen continu. Terwijl je tijdens het ene project vooral je organisatieskills inzet, is bij een volgende samenwerking juist creativiteit vereist. En de skills die je tekortkomt, ontwikkel je of vul je aan. AI kan daarbij helpen.

“Als je AI gebruikt tijdens je werk, voelt dat nu misschien nog als valsspelen”, zegt Beacraft. “Binnenkort is dit heel normaal. Weet je nog dat wiskundeleraren niet wilden dat kinderen die rekenmachines gebruikten in de wiskundeles? Inmiddels is een rekenmachine geaccepteerd en werd wiskunde geavanceerder. Dit is ook wat AI met veel werk gaat doen.”

  • Gebruik een eigen AI-systeem voor kennismanagement

AI kan je helpen om kennis te delen en toegankelijk te maken in je hele organisatie. Als een teamlid tenslotte teksten, documenten en afbeeldingen invoert of genereert, slaat AI die op. Dat is een fors voordeel, zegt Beacraft. “Wist je dat de gemiddelde werknemer zo’n 13% van zijn tijd verspilt aan informatie zoeken om zijn werk te kunnen doen? Je kunt er dus flink mee besparen. Daarnaast kun je ook leveranciers toegang geven tot bijvoorbeeld merkrichtlijnen en archieven.”

Tegelijkertijd wil je niet dat al jouw bedrijfsinformatie beschikbaar is voor de buitenwereld. Zet daarom een afgeschermd AI-model in dat alleen getraind wordt met data binnen je eigen organisatie. Je kunt op die manier een interne kennisbank maken die alleen toegankelijk is voor wie toegang heeft.

Conclusie

Verdiep je dus in AI en neem er de leiding over, benadrukt Beacraft. “Wees je ervan bewust dat AI je hele bedrijfsproces op z’n kop zet”, zegt hij. “AI komt er niet eventjes bij, het verandert je hele manier van werken voortdurend. Kijk dus kritisch naar je bedrijfsprocessen. Hoe kun je het werk slimmer voor elkaar krijgen met AI? Organisaties die daartoe in staat zijn, zijn succesvol in de toekomst.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *