"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Jongeren willen geen leven als influencer, maar stabiliteit

Het beeld dat de meeste jongeren een carrière als digital nomad of influencer vanuit Bali of Dubai ambiëren, klopt niet. Dat blijkt uit onderzoek van Hogeschool InHolland.

Jongeren willen een goed salaris, een vast contract dicht bij huis en voldoende ontwikkelmogelijkheden. Dat blijkt uit een kwalitatieve studie naar de voorkeuren van recent afgestudeerden op de Nederlandse arbeidsmarkt van Hogeschool InHolland.

Huisje-boompje-beestje

Het beeld dat jongeren het liefst als influencer of digital nomad voor een duurzame startup vanuit Dubai of Bali werken, klopt niet. Veel afgestudeerden denken aan de toekomst: huisje-boompje-beestje. 

Duurzaamheid is belangrijk volgens jongeren, maar op het beslissende moment niet de belangrijkste overweging. Als ze een eerste werkgever moeten kiezen, heeft het even geen prioriteit.

Jongeren zijn veeleisender

Net afgestudeerden willen niet hun hele carrière hetzelfde doen en hechten waarde aan flexibel en hybride werken, opleidings- en ontwikkelmogelijkheden en voldoende vakantiedagen. Werkgevers zullen hun best moeten doen om jong talent aan te trekken, op te leiden en te binden aan de organisatie.

Wensenlijstje voor werkgevers

Andere bevindingen uit het onderzoek:

  • Werk-privébalans: Jongeren willen tijd voor sport, vrienden en vakantie.
  • Eerlijkheid: Jongeren willen eerlijke informatie over taken, begeleiding, werkomgeving, loopbaanmogelijkheden, arbeidsvoorwaarden. Als beloftes niet worden waargemaakt, haken zij af.
  • Een open, transparante bedrijfscultuur met leidinggevenden die stimuleren en vertrouwen geven, wordt zeer gewaardeerd.
  • Reisafstand: Een beperkte reisafstand is belangrijk, voornamelijk voor de werk-privébalans.
  • Gelijkgestemden: Collega’s in dezelfde levensfase en kunnen ‘levellen’ met gelijkgestemden.
  • Onboarding: Een warm onthaal en goede begeleiding zijn belangrijk, zodat jonge professionals zich gezien voelen.

Lees meer in het onderzoek ‘Jonge Business & Finance professionals op de arbeidsmarkt: Vliegend gestart?!’ [PDF].

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *