"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Hoe de grootste werkgever van Nederland ook de populairste werd en steeds vaker hunting ground voor de profit sector

De Rijksoverheid is niet alleen de grootste werk- en opdrachtgever van Nederland, het is ook al 5 jaar de populairste. Met onder andere als gevolg dat er steeds meer jongeren werken, zo blijkt uit een nieuw rapport van Compagnon en Intelligence Group dat 7 belangrijke HR en Arbeidsmarkttrends voor de Rijksoverheid als werkgever beschrijft. Een blog van Intelligence Group.

Het imago van de vergrijsde, wat stoffige Rijksambtenaar? Dat vooroordeel klopt in de praktijk steeds minder. De Rijksoverheid blijkt als werkgever onder allerlei doelgroepen, ook de jongere, juist steeds populairder te worden. Zo weet de Rijksoverheid tegenwoordig steeds makkelijker jonge mensen aan te trekken, als aantrekkelijke werkgever en opleider in unieke skills. Ook het maatschappelijk belang van het werk en de daarmee samenhangende inhoud en verantwoordelijkheid, gecombineerd met de mogelijkheid thuis- en flexibel te werken, werken als een magneet voor de jonge doelgroep en maken de Rijksoverheid al 5 jaar lang tot de ‘Meest Favoriete Werkgever’ van Nederland.

Het gevolg hiervan is onder meer dat de gemiddelde leeftijd van de Rijksambtenaar sinds 2015 is gedaald van 47,5 jaar naar 45,8 jaar (in 2022), terwijl in diezelfde tijd de gemiddelde leeftijd van de totale Nederlandse beroepsbevolking juist toenam, zo blijkt uit een nieuw rapport van Compagnon en Intelligence Group over 7 belangrijke HR- en arbeidsmarkttrends voor de Rijksoverheid.

Ook meer vrouwen

Onder de ongeveer 140.000 werknemers van de Rijksoverheid nam ook het aantal vrouwen de laatste jaren sterk toe, van 44,3% in 2015 naar 49,1% in 2021. De Rijksoverheid blijkt ook een werkgever met steeds meer oog voor diversiteit: het aandeel werknemers met een niet-westerse migratieachtergrond steeg van 9,1% in 2015 naar 13,2% in 2021 (+45%).

Belangrijke achtergrond van die populariteit is onder andere dat veel mensen de Rijksoverheid niet alleen als een betrouwbare werkgever blijken te zien, maar ook als een goede opleider. Dat heeft overigens ook een nadeel, constateren de onderzoekers: de uitstroom neemt toe, doordat ook medewerkers van de Rijksoverheid steeds vaker benaderd worden in de huidige arbeidsmarkt om een overstap naar de profit sector te maken. Werd in 2020 nog maar 26,6% van de Rijksambtenaren minimaal eens per kwartaal benaderd voor een andere baan, inmiddels is dit opgelopen tot zo’n 38,5%, nauwelijks minder dan het landelijk gemiddelde.

Grootste opdrachtgever

De Rijksoverheid blijkt volgens het onderzoek niet alleen de grootste werkgever van Nederland, maar ook de grootste opdrachtgever. Ruim 1 op de 5 gepubliceerde opdrachten voor interim professionals in Nederland is afkomstig van de Rijksoverheid. Daarmee is de vraag naar flexibele arbeid al jaren groter dan die naar vast personeel bij het Rijk.

Aan de andere kant meldt het rapport ook dat de productiviteitsgroei bij de Rijksoverheid steeds verder onder druk staat, onder meer door een hoger dan gemiddeld ziekteverzuim, een grotere flexschil en mogelijk ook het vele thuiswerken. De opkomst van Artificial Intelligence zou een bijdrage leveren om die productiviteit toch weer te laten groeien, maar hiervoor is in elk geval ook weer reskilling, upskilling en performance management nodig, constateren de onderzoekers. Daarnaast zal de opkomst van AI ook weer allerlei nieuw werk voor de Rijksoverheid met zich meebrengen.

De onderzoekers raden de Rijksoverheid in elk geval aan om vol in te zetten op op total talent management, retententie en ontwikkeling van de zogeheten skills for the future als betrouwbaarheid, verantwoordelijkheid nemen, integriteit, nauwkeurigheid, en consistentie. Het zou de huidige positie van de Rijksoverheid als ‘Meest Favoriete Werkgever’ alleen nog maar kunnen versterken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *