"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Onderzoek: Goed werkgeverschap begint bij een goede werk-privé balans

Er is een mismatch tussen wat werknemers en werkgevers belangrijk vinden bij goed werkgeverschap. Dat blijkt uit onderzoek van Circula. Zo zetten werknemers een goede balans tussen werk en privé op de eerste plek, terwijl dit bij werkgevers pas op de vierde plek staat.

Waar veel werkgevers denken dat goed werkgeverschap gaat om de gezelligheid met collega’s, blijkt dat medewerkers een goede balans tussen werk en privé het belangrijkst vinden. Dit blijkt uit onderzoek van Circula, aanbieder van employee benefits, onder 1000 medewerkers en 300 werkgevers.

Deze factoren voor goed werkgeverschap staan weliswaar allebei in de top vijf van zowel werkgevers als werknemers, er is echter een groot verschil in prioriteit. Pim Kiffen, Country Manager bij Circula: “Het onderzoek wijst uit dat er een mismatch is tussen wat werkgevers en werknemers belangrijk vinden. Een gemiste kans voor werkgevers.”

Begrip voor thuissituatie

Maar liefst 59% van de werknemers zet bij goed werkgeverschap een goede balans tussen werk en privé op de eerste plek, terwijl dit bij werkgevers – met 28% – pas op de vierde plek staat. In die juiste balans tussen werk en privé wordt begrip van de werkgever voor de thuissituatie heel belangrijk gevonden, net als flexibele werktijden en duidelijkheid over verantwoordelijkheden. 9 op de 10 werknemers vindt dat een goede werk-privé balans ook nog eens positief bijdraagt aan de mentale en fysieke gezondheid.

Pim Kiffen: “Deze cijfers geven aan dat het belangrijk is dat bedrijven de persoonlijke situatie van hun werknemers hoger op het lijstje zetten. Hoewel ‘goed werkgeverschap’ hoog op de agenda staat als het gaat om het aantrekken en behouden van medewerkers,  is er nog veel ruimte is voor verbetering. De resultaten van het onderzoek bevestigen dit.”

Werk-privé balans nog geen topprioriteit bij werkgevers

Zo is een ruime meerderheid van de medewerkers (63%) van mening dat werkgevers hun personeel moeten ondersteunen bij het vinden van de juiste balans in werk en privé. Slechts 28% van de werkgevers heeft dit hoog op de HR-prioriteitenlijst staan.

Tegelijkertijd is 87% van de werkgevers van mening dat zij hun medewerkers hierin wel moeten ondersteunen, maar slechts 36% van de werkgevers doet dit naar eigen zeggen goed. Het overgrote deel van de werkgevers zal dus beter moeten worden in goed werkgeverschap.

Meer nodig dan een goed salaris

Kiffen: “Door onderzoeksresultaten blijkt dat er een kloof is tussen de wensen van medewerkers en wat werkgevers denken te moeten doen om personeel aan zich te binden. Er is meer nodig dan een goed salaris. Werkgevers vergeten de mens centraal te zetten. Dit zie je terug in de werk-privé balans, maar ook in zaken als de secundaire arbeidsvoorwaarden.”

43% van de werkgevers biedt überhaupt geen extra arbeidsvoorwaarden aan medewerkers, behalve de meest standaard secundaire arbeidsvoorwaarden zoals pensioenopbouw of reiskostenvergoeding. De overige 57% biedt ten minste één employee benefit die de balans tussen werk en privé ondersteunt, bijvoorbeeld de mogelijkheid tot op afstand werken, flexibele werktijden of aanvullend zwangerschapsverlof.

“Over de hele breedte is de aanpak die bedrijven hebben heel generiek. Het onderzoek toont dat er veel gaten zijn tussen de verwachtingen van medewerkers en wat werkgevers daadwerkelijk bieden. Er zijn daar nog veel mogelijkheden om je personeel tevreden te houden,” aldus Pim Kiffen.

Het volledige onderzoeksrapport is hier te downloaden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *