"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

‘Zeker, we runnen een bedrijf maar we willen het vooral leuk hebben met elkaar’

‘Mister Werkgeluk’ Pascal Verheugd is HR-directeur bij Hutten. In 2014 werd hij verkozen tot HR-directeur van het jaar. Maar daarmee is zijn missie allesbehalve afgerond. Hutten wil de beste en leukste zijn, met de gelukkigste samenwerkers. Daarvoor moeten ze iedere dag hard werken.

Wie bij Hutten komt werken krijgt allereerst de vraag: ‘Hoe sta je in het leven? Wat maakt je gelukkig? En, wat niet?’

“Dat is voor veel mensen best even schrikken. Gaan we het nu over mij hebben? Ik ben hier toch gewoon om m’n werk te doen?

Je moet in een organisatie afspraken maken met elkaar. Samenwerken. Doelen stellen. Ik heb gemerkt dat dat allemaal makkelijker gaat als je in verbinding staat met elkaar. Echte verbinding. Dat je zo dichtbij mag komen dat het ook over andere dingen kan gaan dan werk.”

Ontsystemen

“Wat die verbinding nu vaak in de weg staat, zijn de systemen en instituties die mensen zoals ik hebben opgebouwd.” 

We moeten daarom ‘ontsystemen’, volgens Verheugd. “Systemen gaan vaak over macht. De gedachte van een leidinggevende is: ik heb er heel hard voor gewerkt om op dit niveau te komen en daarom moet ik ervoor zorgen dat we op mijn manier verder gaan.” 

“Laatst hoorde ik een interview over aanvoerders die met hun team op de Olympische Spelen goud hadden gewonnen. Veel van hen konden helemaal niet genieten van de weg ernaartoe. Ego en dominantie zaten in de weg. Het idee van: ik zal bepalen hoe het hier gaat. Met woede-uitbarstingen tot gevolg als het niet ging zoals ze wilden. Doodzonde natuurlijk.”


Human Being Beleid, Samenwerkers, Talentvrijheid

“Veel woorden die HR gebruikt zijn lege hulzen geworden. Human resource? Het gaat toch niet over bronnen? Wij kiezen daarom voor Human Being Beleid. ‘Medewerkers’, dat klinkt zo onpersoonlijk. We hebben elkaar allemaal nodig, we zijn allemaal ‘samenwerkers’. Of ‘talent management’. Het gaat volgens mij over talentvrijheid, autonomie, jezelf kunnen zijn.”


Beoordelingsgesprek omgedraaid

Het halfjaarlijkse beoordelingsgesprek. Bij Hutten hebben ze dat omgedraaid. Niet de samenwerkers maar de leidinggevenden worden beoordeeld. 

Dan gaat het erom of de leidinggevende alles in het werk heeft gesteld waardoor zijn mensen het beste uit zichzelf kunnen halen. 

“Dat is echt dienend leiderschap. Tijdens het beoordelingsgesprek beoordeelt de samenwerker ook zichzelf. Want hij/ zij is er iedere dag bij. Ik niet. “

Meer dan een ander schort

Wanneer Hutten een contract overneemt nemen ze ook de medewerkers van de vorige cateraar over. 

“Vaak komen mensen bij ons met het idee dat we de zoveelste cateraar zijn. Maar het gaat veel verder dan een ander schort en een andere loonstrook.

Bij ons krijgen mensen een arbeidsovereenkomst die ze begrijpen en die aantrekkelijk is om te lezen. Ze krijgen een vitaliteitsovereenkomst waarin wij beloven dat we goed voor ze zullen zorgen. En we besteden veel tijd en aandacht aan het wegwijs maken van nieuwe mensen in onze cultuur en organisatie.”

Gevangen in functie

Leidinggevenden bij Hutten (zo’n driehonderd) worden getraind in amplitief leiderschap. Dat betekent: niet richten op negatieve zaken of achteraf oplossen. Maar juist focussen op het positieve: op het vergroten van kansen, groei en ontwikkeling. Kijken waar iemands kracht en ambitie liggen.

“Ik vind dat veel mensen bij bedrijven behoorlijk in een harnas zitten. Daardoor laten ze heel veel kwaliteiten, competenties en talenten iedere dag thuis. Omdat die in hun functie niet aan bod komen. Dat is een enorme verspilling.” 

Als je mensen in hun kracht plaatst, komen verborgen talenten bovendrijven. Ze kunnen over de grenzen van hun functieprofiel tot actie en interventie komen. Dan ontstaat samenwerking, dan ontstaat innovatie.”


Deelplatform

“Voor onze medewerkers hebben we een deelplatform opgericht. Onze vrachtwagens rijden toch al rond door Nederland, daar past best nog wel een bladblazer of een kruiwagen bij. Dat is ook verbinding: als je spullen aan elkaar leent moet je elkaar kunnen vertrouwen.”


Podium

“We vinden het ook leuk om zelf standaard een paar dagen per jaar mee te werken in de operatie. 

En als we daar zijn doen we de ‘beste-sessies’. We willen als organisatie de beste, leukste en gelukkigste zijn. Met onze mensen gaan we tijdens die sessies in gesprek over wat zij daarvoor nodig hebben. 

Je zou ook een enquête kunnen uitsturen. Dan krijg je misschien een paar ideeën. Maar als je een dag meewerkt, met de mensen spreekt, dan komt er echt van alles los.”

Factoren van geluk

“Los van gezondheid en vitaliteit gaat geluk op het werk over autonomie – wat heb jij te zeggen over hoe we het hier regelen met elkaar? 

“Ik geloof niet in een chief happiness officer. Als je daar één persoon voor verantwoordelijk houdt, gaat de rest achteroverleunen. Ik heb 300 leidinggevenden die iedere dag met geluk bezig zijn. 

Het mag trouwens net zo goed over pijn en verdriet gaan. Én als het daar over gaat, hoe kun je dan als werkgever helpen?

Heeft iemand het financieel lastig? Wij hebben hier controllers rondlopen die bij de financiële huishouding kunnen helpen. Als mensen privé een moeilijke tijd hebben dan kunnen we maaltijden verzorgen. En ook als iemand wil stoppen met roken, of bijvoorbeeld wil afvallen, kunnen we helpen.

Iedere werkgever kan dat. Maar weinigen doen dat. Ik vind dat je daar je verantwoordelijkheid dient te nemen. Juist als je hierin investeert, betaalt zich dat weer terug.”

Meer dan alleen maar geld verdienen

“We zijn meer dan een cateraar. We helpen onze klanten om gastvrijer te zijn. Veel bedrijven breken het hoofd over hoe ze mensen die gewend zijn thuis te werken weer naar kantoor krijgen. 

Wij denken niet in kantoren maar in energiehaarden: wat maakt het voor mij interessant om vier, vijf dagen per week naar Veghel te komen? 

Dat kan met gastvrijheid, goed eten en een gezellige werkplek – thuis maak je het toch ook gezellig? Een plek waar mensen samenwerken en elkaar ontmoeten. Niet alleen vanachter een scherm, maar écht. 

Zeker, we hebben een bedrijf te runnen. Maar we hebben het hier vooral fijn met elkaar. Want ik denk dat alles wat we doen in het leven te maken heeft met onze zucht naar geluk en erkenning. Alles! Sterker, we zijn zelfs bereid om soms even concessies te doen aan geluk omdat we weten dat daarachter meer geluk gloort.”

5 persoonlijke vragen

Waar klap jij je laptop voor dicht? Een goed gesprek

Waar erger je je mateloos aan? Passiviteit 

Waar lig je ’s avonds wakker van? Ik lig niet wakker

Wat staat er op je HR bucketlist voor de komende periode? Humor

Wanneer ga je op een werkdag met meer energie naar huis dan dat je kwam? Altijd! Ik ben geen ochtendmens

Compagnon helpt mensen en organisaties succesvol te zijn op de arbeidsmarkt. We bieden complete oplossingen voor recruitment-, employability- en HR-management.