"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Een op acht jonge werknemers mist zelfcontrole en wil geen social media op werktelefoon en -computer

Een op de zes jongeren werkt wel eens over, omdat hij tijdens kantoortijden te lang bezig was met social media. Dat blijkt uit onderzoek onder zo’n duizend Nederlanders. Aaron Mirck, schrijver en spreker over technologie, deelt daarom vijf tips om de focus te heroveren en de productiviteit te vergroten.

Uit onderzoek onder zo’n duizend Nederlanders is gebleken dat 12 procent van de jongeren wil dat hij op zijn werklaptop of werktelefoon niet op social media zou kunnen, omdat hij bang is om afgeleid te worden. Ook bleek dat een op de zes van hen overwerken omdat ze tijdens kantoortijden met social media bezig waren. 

Jongeren vaker afgeleid door social media

De gemiddelde Nederlander brengt bijna 2,5 uur per dag door op social media, bij jongeren is dat het dubbele. Jonge werknemers zijn minder blij met hun social mediagebruik en vaker afgeleid dan oudere werknemers. Meer dan 20% van de jongeren vindt het lastig om zich op werk te concentreren door social media. Twee op de drie werknemers onder de 30 zegt meer tijd op de socials door te brengen dan nodig is, wat twee vaker is dan bij de gemiddelde Nederlander. Meer dan zestig procent van de jongeren noemt zich zelfs social media-verslaafd.

Aaron Mirck: “Dat zoveel jongeren wel eens overwerken door social media is schrikbarend. Dat betekent dat er alleen al vandaag duizenden jongeren minder tijd hebben om te ontspannen, omdat ze apps als Instagram en TikTok niet kunnen weerstaan. Het is ook funest voor hun focus. De gemiddelde kantoormedewerker wordt elf keer per uur afgeleid en kan zich nog maar drie minuten concentreren op een taak. De productiviteit van werkend Nederland groeit al jaren amper en dat heeft mede te maken met social media, dat ons van onze focus berooft.” 

Tips voor minder afleiding door social media

Jongeren kunnen volgens Mirck een stuk slimmer omgaan met platformen als Instagram, YouTube en Snapchat. “Door deze tips vandaag nog toe te passen, herover je je focus en zorg je ervoor dat je een stuk minder vaak afgeleid raakt door social media. Zo werk je dus slimmer, in plaats van langer”, aldus Mirck.

1: Zet meldingen uit

“Het is een fijn gevoel als iemand je vakantiefoto op Instagram liket, maar het is de vraag of je daar continu meldingen van binnen moet zien komen op je telefoon. Wil je je kunnen focussen, zet dan deze meldingen uit.”

2: Leg je telefoon weg

“Wist je dat zelfs een telefoon die uitstaat ervoor zorgt dat je je 20% minder goed kan concentreren? Stop je telefoon dus in je broekzak of tas, zodat je minder afgeleid wordt maar nog wel bereikbaar bent.”

3: Zet je zelf op een social media-dieet

“Zet jezelf op een social media-dieet. Verwijder alle socials van je smartphone, plan een moment op de dag dat je deze apps mag downloaden en verwijder ze na eenmalig gebruik weer. Als je wil afvallen, zet je geen snoep op tafel. Wie zich wil focussen, profiteert van een beperkte inname van digitaal junkfood: social media.” 

4: Neem echte pauzes

“Na het versturen van een paar ingewikkelde mails, beloon je jezelf met een scroll-rondje langs social media. Daardoor rust je niet echt uit, want zelfs schattige kattenfilmpjes zorgen ervoor dat de hersenen niet uitrusten. Zo’n pauze duurt altijd langer, want er is altijd meer content te zien. Hoe het dan wel moet? Staar uit het raam, loop een rondje of pak wat te drinken. Echte pauzes zijn pauzes zonder socials.”

5: Zet je telefoon op zwart-wit

“Mochten al deze tips nog niet helpen, dan raad ik je aan om je telefoon op zwart-wit te zetten. Het is de meest radicale tip om je telefoon minder aantrekkelijk te maken, maar ook de meest effectieve. Het maakt je smartphone-scherm een stuk namelijk behoorlijk saai.”

Social media is op werk en thuis een probleem

Volgens Mirck is onze omgang met social media niet alleen op het werk, maar ook in ons privéleven problematisch. Hij schreef er een boek over: Niet appen tijdens het eten, een gids voor digitale etiquette. De gemiddelde Nederlander brengt namelijk meer dan twee uur per dag door op social media. In de tijd die we jaarlijks op social media doorbrengen, kunnen we ook anderhalve nieuwe taal leren, tien keer helemaal Game of Thrones kijken of twaalf keer alle afleveringen Breaking Bad.

“Niemand zal, als hij op zijn leven terugblikt, terugdenken aan een leuke post op Instagram of een grappige YouTube-video. Althans, dat hoop ik. Toch spenderen we de helft van onze vrije tijd achter schermen, door te Netflixen en te scrollen. Tegelijkertijd hebben we het te druk om tijd door te brengen met vrienden en familie en komen we niet toe aan hobby’s of sport. Misschien hebben sociale media er juist wel voor gezorgd dat we minder sociaal zijn geworden.”