"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Tips om onbenutte opleidingsbudgetten wel te gebruiken

Het jaar loopt ten einde, en in veel organisaties blijken opleidingsbudgetten nog gedeeltelijk onbenut. Een gemiste kans, want werknemersontwikkeling is cruciaal voor groei. Hoe stimuleer je als HR-professional de medewerkers van je organisatie om deze kans alsnog te grijpen? In dit artikel geven we praktische tips.

Werkgevers stellen jaarlijks ruime opleidingsbudgetten ter beschikking voor ontwikkeling van hun personeel. Daarvan wordt maar 55% door werknemers benut, blijkt uit ledenonderzoek van werkgeversvereniging AWVN

Dit is overigens geen nieuw verschijnsel. Uit eerder onderzoek van AWVN (2021) kwam hetzelfde beeld naar voren. Jaarlijks laten werknemers meer dan 1,5 miljard euro aan opleidingsbudget liggen. En dat is zonde, want ontwikkeling van werknemers is juist zo belangrijk en de noodzaak is momenteel nog groter dan enkele jaren geleden.

Het belang van actief investeren in scholing

Gerichte ontwikkeling versterkt de duurzame inzetbaarheid van medewerkers en draagt bij aan hun werkplezier, betrokkenheid en productiviteit. Snelle technologische en maatschappelijke veranderingen maken (persoonlijke) ontwikkeling nog urgenter. 

Ook de krapte op de arbeidsmarkt is een belangrijke reden om je personeel te scholen. “Het wordt moeilijker om gekwalificeerd personeel te vinden. Bijscholing van het bestaande personeelsbestand wordt daarom een logische en wellicht ook noodzakelijke manier om de benodigde expertise in huis te halen”, aldus Else Slegers, CEO van GITP.

Waarom blijft budget onbenut?

Als het goed is, hoeven werkgevers niet overtuigd te worden van het belang van ontwikkeling. Zij stellen immers al een opleidingsbudget beschikbaar. Maar het feit dat dit budget onbenut blijft, kan dus nadelige gevolgen hebben voor zowel de werknemers als de organisatie. 

Hoe komt het eigenlijk dat deze budgetten niet gebruikt worden? Uit het onderzoek van AWVN komt een aantal knelpunten naar voren. Zo zien werknemers niet altijd het nut van het volgen van een opleiding of hebben zij het idee dat zij hier geen tijd voor hebben. Daarnaast weten zij niet altijd welke opleiding geschikt is, in welke richting zij zich moeten ontwikkelen of ze zijn niet op de hoogte van het opleidingsbudget. 

Werk aan de winkel voor HR

Om de opleidingsbudgetten beter te benutten, is het van belang om het bestaan van deze budgetten vaker onder de aandacht van de medewerkers te brengen. Bijvoorbeeld door het opleidingsbudget te integreren in de ontwikkelgesprekken. Ook zou je werknemers ervaring kunnen laten opdoen. Adviseurs van HR-adviesbureaus, zoals GITP, kunnen meekijken naar de opleidingsbehoeften binnen je organisatie en hierover adviseren. 

Beloon inzet voor ontwikkeling

Je zou als HR ook werknemers kunnen belonen die gebruik maken van het opleidingsbudget. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een bonus of extra salaris, maar ook door verruiming van doorgroeimogelijkheden of meer flexibiliteit en tijd. Slegers: “Soms kan een extra dag vrij of de mogelijkheid om meer flexibele werktijden te hebben een waardevolle beloning zijn voor medewerkers die hun opleidingsbudget gebruiken. Wanneer je vertrouwen toont door hen tijd te geven om te leren, laat je waardering zien voor hun inzet voor hun persoonlijke ontwikkeling.”

Wanneer werknemers niet bekend zijn met de opleidingsmogelijkheden, kan een opleidingsmarkt een oplossing zijn. Creëer interactieve sessies waarin medewerkers vragen kunnen stellen en direct inspiratie kunnen opdoen voor hun eigen ontwikkeling. Je kunt het opleidingsaanbod ook zichtbaar en toegankelijk maken via bijvoorbeeld een intern portaal/intranet.  

Maak tijd voor scholing

Wanneer werkdruk en tijdgebrek een belemmering zijn voor werknemers om gebruik te maken van het opleidingsbudget, vraagt dat om andere interventies. Zonder voldoende tijd of ruimte om te leren, zullen medewerkers vaak terughoudend zijn om opleidingen te volgen. Het is daarom belangrijk dat HR-professionals en leidinggevenden niet alleen het opleidingsbudget communiceren, maar ook rekening houden met de werkdruk van medewerkers. 

Je zou bijvoorbeeld het leren kunnen integreren in de werkdag. Een ander idee is om de werkafspraken aan te passen. Bijvoorbeeld door de taken opnieuw te verdelen, zodat medewerkers voldoende tijd hebben voor scholing. Maak van leren dan ook een prioriteit.


Heb je nog opleidingsbudget over en wil je dat graag investeren? Bekijk dan het overzicht van trainingen van GITP of laat je adviseren over de mogelijkheden.

GITP geeft inzicht en ontwikkeling. GITP biedt organisaties inzicht in het talent, de inzetbaarheid en het ontwikkelpotentieel van medewerkers. Wij brengen mensen en data bij elkaar. Talent Intelligence noemen wij dat. Zo stellen we organisaties in staat om succesvol te zijn, de juiste mensen te selecteren en medewerkers te helpen met hun ontwikkeling.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *