"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Waar zetten HR professionals AI voor in?

Van de HR-professionals die bekend zijn met AI-tools, gebruikt 36 procent deze in hun dagelijkse werk. Dat blijkt uit onderzoek van IMK opleidingen. Van alle tools is ChatGPT het populairst.

Sinds de lancering van ChatGPT 3 kan men niet meer om artificial intelligence (AI) heen. Ook HR-professionals niet. De vraag luidt daarom: maken HR-professionals al gebruik van AI-tools in hun werk?

Uit het onderzoek van IMK opleidingen blijkt dat 90 procent van de HR professionals bekend is met AI tools, zoals ChatGPT en Midjourney. Van deze groep gebruikt 36 procent het in hun dagelijkse werkzaamheden. 

ChatGPT het populairst

Veruit de populairste AI-tool is ChatGPT. Van de ondervraagden die aangeven AI-tools te gebruiken, doet 98 procent dat met Chat-GPT. Enkele respondenten noemen ook AI-visualisatietools zoals Midjourney, Dall-E en Adobe Firefly. Daarnaast wordt AI-assistent Microsoft Copilot twee keer genoemd en wordt de AI-presentatietool Tome één keer genoemd.

Vooral ter ondersteuning

Voor het merendeel is AI een ondersteuning: 52 procent gebruikt AI-tools als ondersteuning bij werkzaamheden rondom werving en selectie, 50 procent voor de ontwikkeling van medewerkers en 21 procent voor de onboarding van nieuw personeel. Enkele respondenten zeiden AI in te zetten voor werkzaamheden rondom verzuim, prestatiebeoordelingen, medewerkerstevredenheid en HR-analytics.

De meerderheid gaf aan dat ze AI vooral gebruiken voor het schrijven van teksten. Denk daarbij aan functieprofielen opstellen, correspondentie, beleidsstukken en naslagwerk. Dat blijkt ook wel uit het feit dat ze vooral ChatGPT gebruiken.

Volop vraag naar andere AI-toepassingen

Het gebruik van AI binnen HR staat momenteel nog in de kinderschoenen. Ook al zijn er al volop AI-tools voor het HR-vakgebied beschikbaar, uit dit onderzoek blijkt dat HR-professionals nog voornamelijk ChatGPT gebruiken.

Deelnemers werd gevraagd voor welke onderdelen van het HR-vak ze wel AI-tools zouden willen inzetten, maar dit nu nog niet doen. Vacatureteksten schrijven (80 procent), advies voor trainingen en ontwikkelingmogelijkheden (73 procent), voorspelling van personeelsverloop (56 procent) en het zoeken van geschikte kandidaten (56 procent) blijkt voor de respondenten vooral interessant.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *