SLUIT MENU

Mind the gap, zo dicht jij jouw eigen loonkloof

De loonkloof, wie is er niet groot mee geworden? Volgens de huidige cijfers zal het ook nog heel wat jaren duren voordat die zich sluit. Wie nu werkt, moet dus nu handelen. Hoe neem jij het heft in eigen handen en hoe dicht jij jouw eigen loonkloof? Lisa Wouters geeft tips.

Zolang ik al leef, en dat is inmiddels ruim 44 jaar, bestaan er forse verschillen in de beloning tussen mannen en vrouwen met vergelijkbaar werk, ervaring en vooropleiding. En dat zal ook nog voor volgende generaties gelden. Volgens Sophie van Gool, Econoom en Salaris Tijger, duurt het nog 60 tot 80 jaar totdat de loonkloof geminimaliseerd is. Dat vertelde ze onlangs in de Podcast Juridisch Geneuzel Zeg maar, hoeveel verdienen jullie per maand? Omdat jij over 60 jaar waarschijnlijk al met pensioen bent, is het verstandig om het heft in eigen handen te nemen en jouw eigen loonkloof nu te dichten. 

Mind the gap

Voordat je hiermee start is het goed om de actuele cijfers tot je te nemen.

 • Vrouwen verdienen 35% minder dan mannen per jaar. Dit verschil is berekend over alle werkende mannen en alle werkende vrouwen zonder correctie op aantal werkzame uren, functie of vooropleiding.
 • Vrouwen verdienen 13% per uur minder dan mannen, na correctie op het aantal werkzame uren van mannen en vrouwen. Dit percentage houdt dus rekening met de werkzame uren van alle parttimers.
 • Vrouwen verdienen tussen de 3 tot 7 % minder per uur dan mannen met exact dezelfde vooropleiding, functie en relevante werkervaring.

Stratego: jouw speelstukken verplaatsen vanuit strategie

Jouw eigen loonkloof dichten start met een gedegen voorbereiding. Auteurs Bührs en de Groot van het boek 

‘Stratego voor vrouwen’ geven daarvoor duidelijke tips. Zij vergelijken het spel op de werkvloer om betere arbeidsvoorwaarden in de wacht te slepen met het bordspel Stratego. Hoe succesvol het spel gespeeld wordt, hangt af van het totale schaakbord en alle pionnen die hierop vertegenwoordigd zijn. 

Wil je succesvol onderhandelen over je salaris, dan verhoog je jouw kans op succes met de volgende voorbereidende stappen:

 1. Omschrijf helder wat jouw einddoel is. Welke salaris of salarisstappen heb jij voor ogen en welke fasering of eventuele promotie passen bij jouw gewenste salaris? 
 2. Doe gedegen desk- en veldonderzoek om dit salaris goed te onderbouwen, afgezet tegen jouw eigen ervaring, vooropleiding en vaardigheden. Durf ook (mannelijke) collega’s te vragen naar hun salaris. Nee, heb je.
 3. Breng jouw schaakbord in beeld via een krachtenveldanalyse. Welke spelers staan er op jouw schaakbord? Hierbij deel je de collega’s binnen jouw werkveld in op basis van 2 assen: overeenstemming over de inhoud en vertrouwen in de relatie. Gebruik hiervoor de categorieën: vijanden, tegenstanders, coalitiepartners en bondgenoten. Tip: google op krachtenveldanalyse voor de juiste toepassing van dit model.
 4. Stippel de route uit naar jouw doel en zorg dat je voor alle spelers op het speelbord de juiste aandachtstrategie bepaalt. Want de spelers die jij onvoldoende aandacht geeft, zijn juist de konijnen die op het moment suprême uit de spreekwoordelijke hoed springen en jou kunnen dwarsbomen. Keep your enemies close.
 5. Zodra jouw krachtenveldanalyse gereed is en jij overzicht hebt op de spelers en de verschillende routes naar jouw doel, kan het spel van Stratego echt beginnen.

Blijf denken als een strateeg

Als je het spel Stratego op de werkvloer gaat spelen, is het belangrijk om continu vier stappen te blijven zetten. En nee, maak niet de fout om stap 1 en 2 over te slaan. Alle vier de stappen zijn cruciaal. Dit zijn ze:  

Stap 1. Initiatief nemen om het spel te spelen 

Stap 2. Je verlies of de winst incasseren 

Stap 3. Reflecteren 

Stap 4. Conclusies trekken en jezelf verbeteren 

Nu jouw strategische analyse compleet is, beschrijf je welke stappen je moet zetten om jouw doel te behalen. Je kunt deze uitwerken in verschillende ‘what if’ scenario’s. Houd er rekening mee dat er binnen organisaties altijd politieke spelletjes worden gespeeld. Verdiep je erin, durf initiatief te nemen en de winst te pakken. Het daadwerkelijk uitvoeren van jouw stappenplan is belangrijk. Met alleen het uitdenken van jouw krachtenveldanalyse en strategie kom je er niet. Om strategisch te kunnen opereren in jouw krachtenveld, zet je de volgende vaardigheden structureel in: onderhandelen, analyseren, empathisch vermogen, zelfinzicht, flexibiliteit, overtuigingskracht en lef. Deze vaardigheden zijn bewezen succesvol voor het behalen van gestelde doelen.

Vrouw, onderhandel als een man!

Een bijzonder advies, maar wel doeltreffend. Uit verschillende (wetenschappelijke) onderzoeken blijkt dat vrouwen de allerbeste onderhandelaars zijn voor hun werkgever, familie of vrienden. Maar als het om onze eigen arbeidsvoorwaarden gaat, dan zijn we minder succesvol. Twee typische vrouwelijke eigenschappen hinderen ons hierbij. We twijfelen te veel aan onszelf en reflecteren oneindig op ons eigen kennen en kunnen. Dit uiten vrouwen vaak hardop. Daardoor krijgen we nog vaak de stempel ‘onzeker’ of ‘nog onvoldoende geschikt’. In die zin nemen we beter een voorbeeld aan hoe mannen doorgaans onderhandelen. Durf te bluffen, koop tijd en accepteer dat je niet altijd in verbinding hoeft te zijn tijdens de onderhandeling. 

Een aantal tips waardoor je iets meer masculiene vaardigheden in jouw onderhandeling brengt:

 • Bereid je gedegen voor: onderbouw de doelen die jij nastreeft met cijfers en feiten en oefen jouw onderhandelgesprek met familie, vrienden of collega’s die dicht bij je staan.
 • Verdiep je in jouw onderhandelingspartner. Niet zozeer om meer in verbinding te raken, maar om doelen van jouw onderhandelingspartner helder te krijgen en zo beter mee te bewegen naar een gezamenlijk einddoel.
 • Spreek jouw doel van het gesprek duidelijk uit en zorg ervoor dat je bij afdwalingen in het gesprek op tijd de regie weer pakt en het gesprek terugbrengt naar jouw beoogde einddoel.
 • Raak niet in paniek als je tijdens de onderhandeling uit verbinding raakt met jouw leidinggevende. Of als de sfeer in het gesprek wat koeler wordt. Dat is niet erg, dus laat dit je niet onzeker maken. Je hoeft niet altijd in verbinding te zijn (ook een typisch vrouwelijke eigenschap) om succesvol te onderhandelen. 
 • Er hoeft niet direct een oplossing te zijn binnen een gesprek. Er mogen ook meerdere gesprekken plaatsvinden, dus koop tijd en benut deze tijd om je goed voor te bereiden op het volgende gesprek.
 • Haak niet af bij de eerste nee. Zie de eerste nee juist als het begin van jouw onderhandelproces!

Jij kunt jouw eigen loonkloof dichten. Bereid je goed voor en blijf continu denken en handelen als een strateeg. Speel Stratego op de werkvloer met durf en plezier. Want waarom zou je nog 60 jaar wachten als het nu kan?

Verlies je naïviteit en blijf alert, omdat jouw krachtenveld continu aan verandering onderhevig is. Denk na voordat je een stap zet, ofwel blijf denken en handelen als een strateeg.

Stratego voor vrouwen | Bührs en de Groot

Lisa Wouters was de afgelopen 7 jaar algemeen directeur van een middelgrote HR-organisatie en onderneemt nu met haar tekstbedrijf Liesje Schrijft!. Ze deelt visie en mening over de arbeidsmarkt, werk, onbenut arbeidspotentieel en vrouwen & werk delen via columns en interviews op HRMorgen. Daarnaast adviseert ze partners van HRMorgen over hun contentstrategie. Naast haar werk voor HRMorgen en de andere titels van ZiPmedia, is Lisa actief als tenderschrijver, strategisch adviseur en schrijft ze samen met Judith Caanen een boek over vrouwen, tobben en werk dat in januari 2025 in alle (online) boekenhandels beschikbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *