"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Internationale studenten: een interessante talentenpool?

Wist je dat er momenteel ruim 115.000 internationale studenten in Nederland een opleiding volgen aan het hoger onderwijs? Voor werkgevers een interessante talentenpool!

Het academisch schooljaar 2023/2024 zit er bijna op voor veel studenten. De arbeidsmarkt is nog krap, dus ze kunnen overal ter wereld aan de slag. Economische kansen (o.a. 30%-regeling) en mogelijkheden voor permanent verblijf zijn voor afgestudeerden met een niet-EU nationaliteit vaak redenen om voor Nederland te kiezen.

Werken in Nederland

Na het afstuderen vervalt, voor niet-EU studenten, hun verblijfsrecht op grond van studie. Om in Nederland te mogen blijven, is een aanvraag bij de IND nodig voor een ander type verblijfsrecht, met recht om te mogen werken. Voor een net afgestudeerde werknemer geldt een verlaagd salariscriterium (EUR 2.801 bruto per maand exclusief vakantiegeld). 

Welke mogelijkheden zijn er?

We zien de volgende 2 vergunningen het meest voorkomen in de praktijk.

Verblijfsvergunning kennismigrant

De niet-EU afgestudeerde kan direct na het afstuderen aan de slag als kennismigrant, door het aanvragen van een kennismigrantenvergunning bij de nieuwe werkgever. Het verlaagde salariscriterium is van toepassing. De werkgever dient wel erkend referent bij de IND te zijn.

Verblijfsvergunning zoekjaar hoogopgeleiden

Lukt het niet gelijk een baan te vinden na afronden van de studie, dan kan de student een verblijfsvergunning ‘zoekjaar hoogopgeleiden’ aanvragen bij de IND. De zoekjaarvergunning wordt afgegeven voor 1 jaar. Binnen dit jaar is geen salariscriterium van toepassing en is de vergunninghouder vrij op de Nederlandse arbeidsmarkt. Als de student binnen het jaar een baan weet te vinden, kan de zoekjaarvergunning eenvoudig omgezet worden naar het verblijfsdoel kennismigrant.

30%-regeling

De 30%-regeling is een belastingvoordeel voor werknemers die van buiten Nederland komen en in Nederland komen werken. Dit voordeel houdt in dat zij over maximaal 30% van hun loon geen belasting betalen. Deze regeling kan onder voorwaarden ook worden aangevraagd voor buitenlandse studenten die reeds in Nederland hebben gestudeerd. Let wel even op de aparte salariseis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *