SLUIT MENU

Vanaf 1 januari 2025 minder kosten voor werkgevers bij overwerk

Kabinet wil meer wendbaarheid voor bedrijven door het verruimen van de mogelijkheden van overwerk voor medewerkers met een vast contract.

De ministerraad heeft groen licht gegeven voor een voorstel van Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, om kosten voor overwerk te verlagen. Vanaf 1 januari 2025 zullen werkgevers die vaste contracten aanbieden van meer dan 30 uur per week, profiteren van lagere ww-premies bij overwerk. Deze stap is een onderdeel van een groter pakket aan maatregelen bedoeld om de flexibiliteit en wendbaarheid binnen de Nederlandse arbeidsmarkt te vergroten, terwijl tegelijkertijd de lasten voor bedrijven worden verlaagd.

Nieuwe regels voor overwerk

Volgens de huidige regeling kunnen werknemers tot 30% bovenop hun vaste uren overwerken zonder dat dit gevolgen heeft voor de ww-premie die werkgevers moeten afdragen. Echter, indien het overwerk deze grens overschrijdt, zijn werkgevers het hogere ww-tarief verschuldigd over het gehele jaar.

De nieuwe maatregel versoepelt deze regels door ook contracten van gemiddeld 30 uur per week uit te zonderen van de hogere premie, zelfs bij aanzienlijk overwerk. Door de premiedifferentiatie in de WW zo aan te passen, wil Van Gennip overwerk voor bedrijven aantrekkelijk maken zonder dat dit ten koste gaat van de zekerheid voor werknemers. De wijziging in de regeling wordt geschat op een vermindering van de lasten voor werkgevers met 15,5 miljoen euro.