"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Top 10 relocation tips

Heb je iemand aangenomen vanuit het buitenland? In dit artikel delen we 10 tips voor een succesvolle relocatie van een internationale werknemer.

Wil je zeker weten dat je de beoogde startdatum van de werknemer kan realiseren? Wil je zorgen voor een snelle onboarding, zodat de werknemer zich kan focussen op de nieuwe rol?

Hier zijn de 10 belangrijkste tips voor een succesvolle relocatie! 

  1. Help de werknemer bij de benodigde visa, werkvergunningen en andere documenten om vertragingen en onnodige stress te voorkomen. Houdt daarbij ook rekening met benodigde legalisatie van documenten voor gezinsleden. 
  2. Bied hulp bij het vinden van geschikte huisvesting en start tijdig! Stem de verwachtingen van de werknemer goed af met het beschikbare budget. De huizenmarkt is krap en het vinden van woonruimte vaak lastig. Het aanbieden van tijdelijke woonruimte zorgt voor een zachte landing en geeft de werknemer de tijd om een passende woning te vinden. Schenk aandacht aan factoren zoals locatie, gezinssituatie en gewenste voorzieningen. 
  3. Bij een verhuizing van je persoonlijke leven komt veel kijken. Help waar mogelijk bij het plannen van de verhuizing, biedt een verhuiskostenvergoeding of assistentie van een verhuismaatschappij aan en zorg voor een checklist. 
  4. Wanneer de medewerker kiest voor internationaal onderwijs voor de kinderen, is het raadzaam onderzoek te doen naar geschikte en beschikbare scholing. Zodra een school bevestigd heeft dat er plaats is voor de kinderen, kan de zoektocht naar huisvesting worden gestart. Als dit andersom wordt uitgevoerd, moet de werknemer soms ver reizen om het kind of de kinderen naar school te brengen, dit is erg onpraktisch. Reden hiervoor is dat internationaal onderwijs niet in alle steden beschikbaar is en ruimte beperkt.
  5. Zorg dat de medewerker voldoende budget heeft voor de verhuizing, levensonderhoud en eventuele onverwachte kosten, zoals borg of vooruitbetaling voor een huurwoning. Het aanbieden van een relocatie budget / allowance kan hierbij helpen.
  6. Zorg dat de werknemer zich snel thuis voelt, dit vergroot de kans op een succesvolle relocatie. Denk naast een goede onboarding en begeleiding aan de cultuur, taal en gewoonten van de nieuwe locatie om de medewerker goed voor te bereiden.
  7. Faciliteer bij het opbouwen van een lokaal sociaal netwerk. Help de medewerker en (eventuele) partner bij het leggen van contacten in de nieuwe omgeving, zowel professioneel als sociaal. Bied hulp bij het vinden van werk- en carrièremogelijkheden voor de partner.  Een tevreden en goed-gesettelde partner zal bijdragen aan een succesvolle relocatie.
  8. Regel de gezondheidszorg voor de werknemer en het gezin. In Nederland kun je moeilijk een zorgverzekering afsluiten zonder Nederlandse bankrekening, BSN of verblijfspas. Zorg er dus voor dat ook dit soort praktische zaken snel geregeld zijn bij aankomst. Informeer de medewerker over het Nederlandse zorgsysteem en zorg dat ze de juiste zorgverzekering hebben.
  9. Stimuleer het leren van de lokale taal. Een goede beheersing van de lokale taal zal de communicatie van de medewerker verbeteren en hen helpen zich beter te integreren in de lokale cultuur.
  10. Zorg voor een goede work-life balance. Relocatie kan stressvol zijn, dus moedig de medewerker aan om tijd te nemen voor ontspanning, hobby’s en sociale activiteiten om een gezonde balans te behouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *