"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Gamechanger: De opkomst van de Chief Skills Officer

In de dynamische businesswereld, waar tech revoluties, marktverschuivingen en het gevecht om het juiste talent dagelijkse kost zijn, is de rol van de Chief Skills Officer (CSO) onmisbaar geworden voor bedrijven die de toekomst willen vormgeven, van startups tot multinationals. Deze baanbrekende rol is veel meer dan een fancy nieuwe titel; het is dé strategische sleutel die ervoor zorgt dat je team klaar is voor de uitdagingen en kansen van morgen.

90% van de trainingsprogramma’s biedt geen demonstratieve vaardigheden en mist zichtbare impact

Dit stuk duikt in de redenen waarom de CSO van vitaal belang is voor elk bedrijf dat digitaal aan de top wil blijven. Een must-read voor CEO’s, HR professionals, en leiders die succesvol willen navigeren door de complexe wereld van skills ontwikkeling en strategische planning.

CSO: De verbinding tussen skills en strategie

Het in het leven roepen van de CSO, ofwel Chief Skills Officer, komt voort uit de dringende behoefte van bedrijven om de skills van hun werknemers in kaart te brengen en gericht te ontwikkelen zodat deze matchen met de snel veranderende technologie en bedrijfsmodellen. In tegenstelling tot traditionele rollen die zich richten op Learning & Development, focust de CSO op het naadloos integreren van skill ontwikkeling met de bedrijfsstrategie. Dit is essentieel om zowel hedendaagse uitdagingen aan te kunnen als toekomstige veranderingen proactief tegemoet te treden met de juiste skills set en persoonlijke groei.

Voorbij de Traditionele Learning & Development Rollen

Hoewel functies als Chief Learning Officer (CLO) en Learning & Development (L&D) Manager cruciaal zijn, missen ze vaak de strategische invalshoek die nodig is om personeelsontwikkeling op één lijn te krijgen met de lange termijn doelen van het bedrijf. Amanda Nolen stelt in het LinkedIn Workplace Learning 2024 Report dat, de gesprekken met de C-level voornamelijk draaien om het realiseren van de bedrijfsstrategie en de echte waarde van leren niet wordt herkend. Ze zien het als een voordeel of als ‘nice-to-have’, terwijl strategische skills ontwikkeling daarbij kan ondersteunen.

In tegenstelling tot deze rollen, is de CSO volledig toegewijd aan dit doel en fungeert als een strategische partner binnen het managementteam om ervoor te zorgen dat elke investering in medewerkersontwikkeling direct bijdraagt aan het succes van de organisatie. Bovendien neemt de CSO de leiding over de praktische uitvoering van de skills strategie.

De Rol van Chief Skills Officer

De CSO heeft een helikopterview over alle skills binnen de organisatie, is up-to-date met de laatste ontwikkelingen op het gebied van skills ontwikkeling en pakt efficiënt eventuele tekortkomingen aan.

Met een team van coaches, consultants en interne mentoren zorgt de CSO ervoor dat het bedrijf altijd voorop loopt in de snel veranderende arbeids- en bedrijfsmarkt.

75% van wat we leren is weg na 6 dagen zonder toepassing

De focus ligt op het gedetailleerd uiteenzetten van taken, en het ontwikkelen, bijhouden en beoordelen van de algehele skills ontwikkeling metrics van de organisatie. De CSO is verantwoordelijk voor het ontwerp en de implementatie van upskill- en reskill-programma’s die aansluiten bij de strategische doelen en visie van de organisatie.

Taken en verantwoordelijkheden van een Chief Skills Officer:

 • Strategie en organisatiedoelen vertalen naar essentiële skills.
 • Skill Gaps Identificeren: Analyseren waar het team staat en waar ontwikkeling nodig is.
 • Strategische Skill Planning: Lange-termijn planning voor skills ontwikkeling en team transformatie.
 • Leertrajecten creëren: Overzicht houden op het ontwikkelen en implementeren van trainingen en workshops.
 • Samenwerking met HR: Skills ontwikkeling en Talent & Development strategieën op elkaar afstemmen.
 • Tech Adoptie: Zorgen dat de organisatie de juiste tools gebruikt voor skills ontwikkeling en kennisdeling.
 • Leercultuur Cultiveren: Een omgeving scheppen waar continu leren en ontwikkelen de norm is.
 • Impact Meten: De resultaten en effectiviteit van de skill ontwikkelingsinitiatieven bijhouden.

Stimulans voor wendbaarheid en innovatie

De CSO speelt een cruciale rol door agility en innovatie te stimuleren met skill ontwikkelingsinitiatieven die hand in hand gaan met de bedrijfsstrategie. Dit zorgt niet alleen voor een flexibele organisatie maar ook voor innovatie doordat medewerkers de skills hebben om verandering te leiden.

Door de personeelsstrategie en bedrijfsstrategie te verbinden, neemt de CSO het voortouw met Strategische Skill Planning, waarbij het draait om het analyseren en optimaliseren van de skills binnen de organisatie voor de toekomst.

Uitdagingen aangaan en kansen benutten

Het invoeren van de CSO-rol gaat gepaard met uitdagingen zoals veranderweerstand, maar de voordelen zijn significant. Door skill gaps proactief aan te pakken en toekomstige behoeften in kaart te brengen, kan een organisatie niet alleen concurrerender worden maar ook groeien.

Denk na over:

 • Is jouw learning strategie in lijn met bedrijfsdoelen?
 • Hoe klaar is jouw team voor de toekomst?
 • Hoe future-proof is jouw talent strategie?
 • Hebben we alle skills van medewerkers goed in beeld?

Skills Boven Diploma’s

Skills winnen het steeds meer van diploma’s! Kijk maar naar Tesla en SpaceX, die zonder blikken of blozen top talent van over de hele wereld aantrekken, zonder dat een diploma de doorslag geeft. IBM loopt hierin voorop, met een revolutionaire aanpak door de eis van een vierjarig universitair diploma voor de helft van hun jobs te skippen. Ze naderen nu het punt waarop bijna 20% van hun nieuwe hires geen diploma heeft.

Bij IBM zitten medewerkers niet stil; ze investeren jaarlijks gemiddeld meer dan 80 uur in hun skills development. Skills staan centraal, zowel in hoe het bedrijf kijkt naar de performance van hun team als in het hart van hun strategie.

Of je nu aan het roer staat van een startup of een multinational, het draait allemaal om durf en innovatie in hoe je talent vindt en ontwikkelt. Weg met de oude recruitment methode en ‘one-size-fits-all’ trainingen die niet echt de skills leveren die je nodig hebt. Precies hier komt de CSO in beeld, klaar om het verschil te maken.

Citaat: “Een Chief People Officer moet op bestuursniveau handelen en vereist een unieke set vaardigheden om de cultuur van de organisatie op te schudden en meer nadruk te leggen op het ontwikkelen van skills om de ‘mensen- en bedrijfsuitdagingen’ in organisaties op te lossen.” – Karien van Gennip, Vicepremier, Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Conclusie: De Rol van CSO

De CSO is veel meer dan een nieuwe functie; het is een strategische partner voor elk bedrijf dat de toekomst vorm wil geven. Door skills ontwikkeling te prioriteren, unlock je nieuwe mogelijkheden voor groei en behoud van talent en innovatie binnen je organisatie.


Over de auteur

Jan-Willem Nieuwenhuys, Chief Skills Officer bij digital skilled professionals en de go-to expert voor bedrijven die voorop willen lopen met een skills-first benadering en host van de Learning & Skills Management podcast.

Eén reactie op dit bericht

 1. Well done for bringing this essential position to the front. It is very important for each company to have such a position, and to specialise in this Area

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *