"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Welke skills zijn belangrijk voor HR?

Een focus op skills of vaardigheden wordt steeds belangrijker. Maar hoe zit het met de skills van HR-professionals zelf? Over welke vaardigheden moet een HR-professional vandaag de dag beschikken om zijn werk goed uit te voeren?

De rol van HR is altijd in verandering. Was HR vroeger vooral bezig met vacatureteksten, het bijhouden van sollicitatieprocedures en de personeelsplanning, tegenwoordig ziet het takenpakket er toch heel anders uit. “Mensen zijn wie we dienen, dus naarmate de trends en verwachtingen van mensen veranderen, verandert ook de rol van HR”, aldus Paaras Parker, Chief Human Resources Officer bij HR-softwareplatform Paycor op de website van Human Resource Executive. Tegenwoordig is het voor HR belangrijk om zowel bedrijfsgericht als mensgericht te zijn.

Meest gevraagde sociale vaardigheden

We bekeken een aantal bronnen om te zien welke skills nu het belangrijkst zijn voor HR. Opvallend is dat communicatieve vaardigheden steeds terugkomen als belangrijk voor een HR-professional. 

Zeker in tijden van verandering is goede communicatie essentieel. Wanneer we kijken naar data over vaardigheden die gevraagd worden in vacatures, aangeleverd door Intelligence Group, zien we dat communicatie op de tweede plek staat in de lijst van meest gevraagde sociale vaardigheden. Op nummer één staat zelfmotivatie. 

Andere sociale vaardigheden die vaak gevraagd worden zijn doelgericht zijn, kunnen werken in groepsverband, coördineren, gepassioneerd zijn, aandacht hebben voor detail, strategisch denken, servicegerichtheid en analytisch denken.

Meest gevraagde IT-vaardigheden

Volgens Factorial, een aanbieder van HR-software, is het voor HR-managers tegenwoordig ook belangrijk om analytisch en datagedreven te zijn en probleemoplossende vaardigheden te hebben. Een HR-manager moet in staat zijn om de belangrijkste HR-statistieken te begrijpen, zoals werving, betrokkenheid en retentie en de waarde en prestaties van medewerkers. 

De softwareaanbieder zegt daarnaast dat elke HR-professional basiskennis moet hebben van veelgebruikte HR-managementsystemen. Dankzij technologie kunnen HR-afdelingen de gehele levenscyclus van werknemers van begin tot eind volgen en beheren.

Wanneer we kijken in de data van Intelligence Group, zien we dat IT-vaardigheden helemaal niet zo vaak gevraagd worden in vacatures voor HR-functies. De meest gevraagde IT-vaardigheid (Microsoft Office), wordt maar in 7% van de vacatures als functie-eis gesteld. Ten opzichte van een jaar eerder zien we hier zelfs een daling van 12%. Data-analyse staat op positie 7 van meest gevraagde IT-skills, maar ook hier zien we dat er minder vraag naar is dan een jaar eerder (-9%). 

Wel zien we dat kennis van HR-systemen steeds belangrijker wordt. Ervaring met pakketten van Afas, Nmbrs, Exact Globe en Visma-applicaties laten allemaal een groei zien ten opzichte van een jaar geleden. 

Professionele vaardigheden

Professionele vaardigheden worden relatief vaak genoemd in vacatureteksten, blijkt uit de data van Intelligence Group. Daarbij staat personeelszaken op nummer 1. Volgens Gloat, een door AI aangedreven talentenmarktplaats voor interne mobiliteit, is ook coaching tegenwoordig een belangrijke vaardigheid voor HR. “Omdat veelgevraagde capaciteiten extern niet direct beschikbaar zijn, moeten HR-leiders vaardig worden in het coachen van hun mensen om deze competenties aan te scherpen.” Uit de data van Intelligence Group blijkt de vraag naar deze vaardigheid het afgelopen jaar met 12% gestegen.

Andere vaardigheden die vaak terugkomen zijn consultancy, werving, payrollbeheer, administratieve werkzaamheden, naleving van regelgeving, boekhouding, financiën en stakeholdermanagement.

De rol van HR is constant aan verandering onderhevig en ook de benodigde vaardigheden zullen dus blijven veranderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *