"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Robert van Veggel (Sterksen) over deta-vast: ‘Extra aandacht voor een duurzame relatie’

Recruitmentbureau Sterksen (onderdeel van HeadFirst Group) biedt sinds dit jaar de constructie ‘deta-vast’ aan voor werkgevers die op zoek zijn naar vaste medewerkers in de ICT. “Het is een oplossing voor wie op deze krappe arbeidsmarkt zoekt naar duurzame arbeidsrelaties.”

“Deta-vast is niet nieuw, maar sluit wel goed aan op de huidige situatie op de arbeidsmarkt”, vertelt Robert van Veggel. Hij is sinds een jaar managing director van Sterksen, de recruitmentspecialist die sinds 3 jaar onderdeel is van HeadFirst Group. Terwijl de meeste andere bedrijven in de groep vooral gericht zijn op tijdelijk personeel, is Sterksen bezig met werving en selectie van vast personeel. Van Veggel: “Deta-vast maakt het plaatje compleet.”

Wat is deta-vast?

Deta-vast is een combinatie van werving, selectie en detachering. Zo zoekt de recruiter geschikte medewerkers voor organisaties. Die medewerkers gaan daar niet direct in dienst, maar beginnen eerst bij het recruitmentbureau. Ze werken een bepaalde periode via detachering bij een opdrachtgever, een jaar of korter. Als iedereen tevreden is, gaan ze daarna bij de opdrachtgever in loondienst.

Tijdens de detacheringsperiode kunnen werkgever en kandidaat aan elkaar wennen. Het is meer dan een verlengde proefperiode, vertelt Van Veggel. “Om te zorgen dat kandidaten goed landen in hun nieuwe job, bieden wij ze extra ondersteuning. Kandidaten komen eens per maand bij ons langs om te bespreken wat zij nodig hebben.”

Extra aandacht voor een duurzame relatie

Sterksen kan kandidaten op allerlei manieren helpen, van training en certificering tot omgaan met klanten en deel worden van het team. Kandidaten die nog niet zoveel ervaring hebben of snel willen doorgroeien, krijgen een persoonlijk opleidingsplan. “Met een beetje extra aandacht en zorg hopen we dat mensen goed kunnen aarden bij hun nieuwe werkgever”, vertelt Van Veggel. “Deze constructie is niet bedoeld voor jobhoppers, maar juist voor mensen die op zoek zijn naar een duurzame arbeidsrelatie.”

Overstappen is spannend voor mensen die op zoek zijn naar zo’n serieuze baan, merkt Sterksen. “Het is een zorgvuldig proces waar ze de tijd voor willen nemen. Met deta-vast heb je meer kans om een mismatch te voorkomen. In de periode dat ze via detachering werken, kunnen ze zowel bij ons als bij de werkgever terecht als er iets niet lekker loopt. Op een krappe arbeidsmarkt is dit een manier om kandidaten die twijfelen te overtuigen en te zorgen voor een nog betere match.”

Deta-vast als recruitmentmethode

Van Veggel benadrukt dat Sterksen geen detacheringsbureau is. “Deta-vast zien we als een aanvullende recruitmentmethode. Het is een brug naar een dienstverband bij de klant.”

Het is geschikt voor klanten die op zoek zijn naar medewerkers die zij voor lange termijn in hun organisatie willen houden. “Klanten hebben behoefte aan een solide basis van kennis en ervaring”, zegt Van Veggel. “Deta-vast is een investering in een persoon die je wilt vasthouden.”

Kosten en overwegingen

De klanten die nu gebruik maken van deta-vast zijn middelgrote tot grote bedrijven met een eigen ICT-supportafdeling. Sterksen is namelijk specialist in IT-personeel. “Maar deze constructie is ook geschikt voor andere soorten medewerkers”, zegt Van Veggel. “We kijken altijd samen met klanten welke behoeften zij hebben. Is het een tijdelijk project? Dan is interim geschikt. Als je op zoek bent naar een vaste medewerker en extra zekerheid en begeleiding wilt om te zorgen dat jullie op lange termijn bij elkaar passen, dan is deta-vast een goede oplossing.”

Connecting people: met ons high tech platform en bewezen sourcing services.