SLUIT MENU

Bijna helft managers voelt zich in het diepe gegooid

Bijna de helft van de managers voelt zich onvoorbereid voor hun rol. Ook vindt de meerderheid van hen dat het managementvak wordt onderschat.

Bijna de helft van de managers, 43 procent, voelt zich in het diepe gegooid in hun rol. Dat blijkt uit het jaarlijks Nationaal Managementonderzoek van ISBW onder ruim 500 Nederlandse managers.

Deze managers geven aan dat ze regelmatig aan hun lot worden overgelaten. Opvallend is dat bijna 40 procent van hen zich niet heeft laten (bij)scholen toen ze promotie maakten naar manager.

Uitdagingen en onderschatting vak

Vooral jongere managers onder de 35 jaar vinden de overgang van teamlid naar manager moeilijk (37%). Managers boven de 55 jaar lijken over het algemeen minder moeite te hebben met de verschuiving van teamlid naar manager (22%).

Managers spelen een cruciale rol in het optimaliseren van processen, het behalen van de targets en in de ontwikkeling van teamleden. Toch vindt 60 procent dat het managementvak onderschat wordt.

Gemiste kansen

Niet alle managers zijn soepel gestart; velen misten een mentor (28%) en een groep om ervaringen mee te delen (25%) bij het aanvaarden van hun managementpositie. Bovendien ontbreekt het vaak aan ervaring in het omgaan met uitdagende personeelssituaties en coaching on the job (24%).

De mogelijkheid tot het volgen van een relevante managementcursus is ook niet vanzelfsprekend (18%). Deze uitdagingen gelden ook voor jongere managers, waarvan velen het missen van vakinhoudelijke of managementgerichte opleidingen aankaarten.