SLUIT MENU

HR professionals loyaal aan werkgever op uitdagende arbeidsmarkt

HR-professionals blijven opvallend trouw aan hun huidige werkgever, waarbij slechts vier procent actief op zoek is naar een andere baan, vergeleken met twaalf procent vorig jaar.

Ondanks de toenemende krapte op de arbeidsmarkt en het overvloedige aanbod aan banen, blijken HR-professionals loyaal aan hun huidige werkgever. Uit recent onderzoek van Berenschot, AFAS Software en Performa HR onder meer dan zeshonderd Nederlandse HR-professionals blijkt dat slechts vier procent actief op zoek is naar een andere baan.

Vorig jaar was nog twaalf procent van de HR-professionals op zoek naar nieuwe uitdagingen. Deze afname suggereert mogelijk een grotere invloed van economische ontwikkelingen op de keuze om bij de huidige werkgever te blijven.

Zorgen over economische omstandigheden

Niet verrassend spelen economische ontwikkelingen, zowel positief als negatief, een belangrijke rol in het werk van HR-professionals. Uit het onderzoek blijkt dat HR-professionals zich met name zorgen maken over het doorstaan van de coronacrisis en de resulterende prijsstijgingen.

Daarnaast uiten zij zorgen over de effecten van geopolitieke conflicten in Oekraïne en Israël. In twee jaar tijd steeg de bezorgdheid van HR-professionals over deze conflicten van 51 naar 81 procent, waarmee het de hoogste zorg op hun lijstje is.

Sterke positie ondanks zorgen

Ondanks de zorgen geeft bijna de helft van de HR-professionals aan dat hun positie op de arbeidsmarkt is verbeterd. Terwijl in 2021 slechts 27 procent vond dat ze een sterke positie hadden, is dat percentage nu gestegen naar 44 procent.

De cijfers werden gepresenteerd tijdens HR Live, het grootste jaarevenement voor HR-professionals, dat elk jaar wordt georganiseerd door Performa HR in samenwerking met AFAS Software en Berenschot.