SLUIT MENU

Driekwart van de jonge HR-professionals gebruikt AI op het werk

Senior managers maken gebruik van verschillende AI-tools om kostenbesparingen voor hun organisaties te realiseren nu bedrijven de broekriem blijven aanhalen. Maar er is meer educatie nodig om ervoor te zorgen dat bedrijven de mogelijkheden van AI optimaal benutten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Personio, een HR-softwarebedrijf voor het mkb, dat 1.500 HR-beslissers uit heel Europa heeft ondervraagd.

Uit het onderzoek van Personio volgt dat AI-innovatie op dit moment wordt aangestuurd vanuit de top van Europese organisaties. 84% van de HR-besluitvormers geeft aan dat het senior management graag AI wil inzetten. Hoewel dit door de top wordt aangedreven, passen de jongere werknemers zich het snelst aan de opkomst van AI aan. 76% van de HR-professionals van 25-34 jaar gebruikt momenteel een tool dat door AI wordt ondersteund. Dit percentage daalt naar 52% onder de 55-plussers.

AI-gedreven technologieën bieden bedrijven de kans om concrete kostenvoordelen te realiseren. 93% van de HR-managers die al enige vorm van AI gebruiken, hebben binnen hun afdeling kostenbesparingen gezien of verwachten die te zien. 

Andere redenen om in AI te investeren zijn onder andere efficiëntie, aangezien 61% denkt dat AI hen zal helpen tijd te besparen bij HR-processen. Door administratieve taken zoals het inwerken van nieuwe medewerkers, salarisadministratie, urenregistratie, administratie van secundaire arbeidsvoorwaarden en het leren en ontwikkelen van medewerkers efficiënter te maken, krijgen HR-teams meer tijd om zich te richten op andere aspecten van hun werk. Denk bijvoorbeeld aan het werven van talent, wat uiteindelijk de winstgevendheid van de organisatie zal verbeteren.

Een gebrek aan educatie en angst voor het verlies van banen kunnen het gebruik van AI door medewerkers echter in de weg staan. Iets minder dan de helft (45%) noemt baanverlies als een primaire uitdaging bij het invoeren van AI. Bemoedigend is dat 96% van de HR-beslissers zegt dat educatie nodig is om generatieve AI succesvol te gebruiken in HR-processen.

Koen Stam, Head of Benelux voor Personio, zegt: “Toen we voor het eerst computers op de werkplek kregen, moesten medewerkers leren omgaan met Excel. Educatie van medewerkers over AI is niet anders. De introductie van AI moet hand in hand gaan met training en educatie, zowel voor HR-afdelingen als voor werknemers. Door medewerkers de vaardigheden bij te brengen die ze nodig hebben om AI verantwoord en effectief te gebruiken, kunnen we hun angst rond baanverlies omzetten in vertrouwen en zo de algehele medewerkerservaring verbeteren.”

Lees het volledige rapport hier.