"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Onderzoek: Nederland in top tien van landen met beste balans tussen privé en werk

Arbeidsmarktspecialist Remote heeft zijn jaarlijkse ranglijst bekend gemaakt van landen met de beste balans tussen privé en werk. Nederland scoort goed en eindigt op plek nummer 7. Europa loopt voorop met 6 van de landen uit de top 10. De Verenigde Staten staan laag op de ranglijst met de 53e plek. Dit onderzoek is gestart naar aanleiding van statistieken waaruit blijkt dat meer dan driekwart van alle werknemers wel eens burn-outklachten heeft ervaren in hun huidige functie. Remote is van mening dat we anders moeten gaan denken: eerst leven, dan werken – vandaar dat het bedrijf de term ‘life-work balance’ heeft gemunt.

Arbeidsmarktspecialist Remote heeft zijn jaarlijkse ranglijst bekend gemaakt van landen met de beste balans tussen privé en werk. Nederland scoort goed en eindigt op plek nummer 7. Europa loopt voorop met 6 van de landen uit de top 10. De Verenigde Staten staan laag op de ranglijst met de 53e plek. Dit onderzoek is gestart naar aanleiding van statistieken waaruit blijkt dat meer dan driekwart van alle werknemers wel eens burn-outklachten heeft ervaren in hun huidige functie.

Deze life-work-balance is over het algemeen in Europa het beste: 6 van de landen in de top tien zijn Europees. Het land met de beste life-work-balance is Nieuw-Zeeland. Australië scoort ook goed. Beide landen scoren ook goed op de beloningsvoorwaarden. De Verenigde Staten staan op een 53e plek; een relatief lage positie als gevolg van een gebrek aan regelgeving rond vakantietijd en ziektegeld, en de afwezigheid van een algemeen gezondheidszorgsysteem. Nederland scoort op de moderne en onafhankelijke cultuur, en de goede ouderverlof-voorwaarden.

“Iedereen zou moeten kunnen genieten van zowel persoonlijke voldoening als professioneel succes, waar hij of zij ook woont”, zegt Job van der Voort, mede-oprichter en CEO van Remote. “De toplanden op onze wereldwijde lijst voor de balans tussen leven en werk wijzen de weg naar een betere toekomst van werk door deze filosofie te omarmen en de infrastructuur te bieden om dit te ondersteunen.”

De wereldwijde indexstudie van Remote beoordeelt de kwaliteit van de balans tussen privéleven en werk in de 60 landen met het hoogste BBP ter wereld, waarbij elk land een score op een schaal van 100 krijgt. De totaalscore wordt bepaald door factoren zoals minimumloon, ziekteverlof, zwangerschapsverlof, gezondheidszorg, algemeen geluk, gemiddelde werktijden en LGBTQ+ inclusiviteit.

Hieronder de top 10 landen met de beste balans tussen privé en werk:

 1. Nieuw-Zeeland – 79.35
  Uit het onderzoek kwam naar voren dat Nieuw-Zeeland het land is met de beste balans tussen leven en werken. Nieuw-Zeeland staat, mede dankzij een sterke economie, op de eerste plek in de lijst van Remote door hoog te scoren op verschillende punten, zoals een royaal wettelijk jaarlijks verlof (32 dagen), een hoog ziektegeld (80 procent) en een door de overheid gefinancierd universeel gezondheidszorgsysteem.
 2. Spanje – 75.55
  Hoewel het idee van de traditionele Spaanse ‘siësta’ een soort internationaal stereotype is geworden, heeft Spanje nog steeds een cultuur die life-work balance aanmoedigt. Het land scoort consistent goed over de hele linie en bijzonder goed als het gaat om wettelijk jaarlijks verlof (36 dagen). Ook heeft Spanje gemiddeld een van de kortste werkweken.
 3. Frankrijk – 75.34
  Als een van de grootste Europese landen qua inwoneraantal (ongeveer 65 miljoen) en met een van de hoogste BBP’s ter wereld, hebben bedrijven in Frankrijk een gezonde houding ten opzichte van de balans tussen leven en werk, met werknemers die genieten van veel vrije tijd, een royaal minimumloon en 36 wettelijke vakantiedagen per jaar.
 4. Australië – 73.71
  Bekend om de prachtige landschappen, relaxte cultuur en een gunstig klimaat het hele jaar door (veel staten hebben meer dan 3.000 zonuren per jaar!), staat Australië zoals te verwachten hoog in de life-work balance index. Het land biedt het hoogste minimumjaarloon per uur van alle landen en ziekteverlof wordt voor 100 procent van je salaris doorbetaald.
 5. Denemarken– 73.67
  Denemarken wordt beschouwd als een van de gelukkigste landen (op de tweede plaats in de “Happiness Index” na Finland) en biedt zijn werknemers een royaal jaarlijks verlof van 36 dagen, 100 procent ziektegeld en universele gezondheidszorg. Samen met Noorwegen wordt Denemarken ook beschouwd als het meest LGBTQ+-vriendelijke land van Europa.
 6. Noorwegen – 73.05
  Noorwegen is een land dat de waarde van de balans tussen leven en werk begrijpt. Werknemers krijgen 35 wettelijke vakantiedagen per jaar en 100 procent ziektegeld. Lange werkweken zijn zeldzaam en het land heeft een gerenommeerd, door de overheid gefinancierd zorgstelsel – de uitgaven voor gezondheidszorg per hoofd van de bevolking zijn in Noorwegen hoger dan in de meeste andere landen.
 7. Nederland – 69.14
  Nederland, dat wordt gezien als een land met een moderne, onafhankelijke cultuur, is het op één na gelukkigste land in deze top 10 en een van de landen die de LGBTQ+-rechten het meest steunen. Hoewel Nederlanders geen door de overheid ondersteund gezondheidszorgpakket hebben en het jaarlijkse verlof ongeveer gemiddeld is, ontvangen ouders een ruim zwangerschapsverlof.
 8. Verenigd Koninkrijk – 69.07
  Het Verenigd Koninkrijk heeft een economie met een hoog inkomen en een zeer hoge menselijke ontwikkelingsindex en is daarmee de op zes na grootste economie ter wereld op basis van het BBP. Het land heeft ook een gezonde houding ten opzichte van de balans tussen leven en werken, met een goed gezondheidszorgsysteem, een royaal minimumloon en een van de hoogste percentages wettelijk zwangerschapsverlof ter wereld.
 9. Canada – 67.91
  Canada biedt een universeel gezondheidszorgpakket en wordt gezien als het meest LGBTQ+-vriendelijke land om in te wonen en te werken. Remote rangschikte Canada als de belangrijkste internationale bestemming voor werkende professionals vanwege de hoge levenskwaliteit, veiligheid en vele vrijetijdsmogelijkheden.
 10. Brazilië – 67.73
  Brazilië is het enige Zuid-Amerikaanse land in de top 10 van Remote. De hoge positie is grotendeels te danken aan de royale ziekte- en zwangerschapsuitkeringen en de door de overheid gefinancierde universele gezondheidszorg. Brazilië is een populaire reisbestemming met een gezonde houding ten opzichte van werk en leven.

“We hebben wereldwijd onderzoek gedaan naar de balans tussen leven en werk om aan te tonen dat mensen een betere balans kunnen vinden tussen een bevredigend privéleven en een mooie carrière. De werkculturen variëren wereldwijd en benaderen het concept van balans tussen leven en werk op verschillende manieren. Europa en Oceanië scoren hoog, wat wijst op sterke werkculturen met nadruk op ondersteuning en inclusiviteit. Het verbaast ons dat de Verenigde Staten, een van de grootste economieën, niet hoog scoort. Er is dus ruimte voor verbetering”, aldus Amanda Day, Director of People Enablement bij Remote. “Remote moedigt bedrijven aan om de balans tussen leven en werk te ondersteunen, niet alleen met thuiswerk, maar ook door werknemers vrij te houden van werkstress en te streven naar een evenwichtig leven. Burn-out is nog steeds een probleem en er is wereldwijd werk te doen om de perfecte balans te vinden tussen persoonlijk en professioneel.”