"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Internationale werknemers verwachten allemaal iets anders

Wanneer je als HR professional te maken hebt met internationale werknemers, speelt cultuur een grote rol om hier een succes van te maken. Hoe kun je verwachtingen effectief managen en immigratie en relocatie een succes maken?

Ieder persoon is anders en heeft dan ook andere verwachtingen wanneer er vanuit de werkgever hulp wordt aangeboden bij immigratie en relocatie. Cultuur speelt daarbij een belangrijke rol. Het managen van deze verwachtingen van internationale werknemers is essentieel om een succesvolle start te garanderen.

Hier zijn enkele tips om je te helpen de verwachtingen effectief te managen:

  1. Duidelijke communicatie

Communiceer duidelijk wat de werknemers kunnen verwachten van het immigratie- en relocatieproces. Leg uit welke stappen er genomen moeten worden, welke documenten er nodig zijn, hoe lang het proces kan duren, door welke partijen de werknemer wordt geholpen en bij wie men terecht kan bij vragen.

  1. Ondersteuning

Bied zowel de werknemer als meereizende gezinsleden ondersteuning aan bij het vinden van huisvesting, het inschrijven bij de gemeente en het regelen van andere praktische zaken. Dit draagt niet alleen bij aan een uitstekende werknemerservaring, maar tevens zorgt deze ondersteuning ervoor dat de werknemer zich gelijk na aankomst volledig kan focussen op het werken in het nieuwe land.

  1. Blijf in contact

 Je kunt nooit teveel communiceren. Houd regelmatig contact met de werknemers om te zien hoe het met ze gaat en of ze nog vragen hebben. Dit kan helpen om eventuele problemen snel op te lossen, en tevens draagt dit bij aan de algehele werknemerservaring.

  1. Bespreek culturele verschillen

Maak de werknemers en hun partner bewust van de culturele verschillen tussen hun land van herkomst en land van bestemming. Dit kan gaan over normen en waarden, bedrijfscultuur, levensstandaarden of gewoonten en gebruiken. Met het bespreekbaar maken van cultuurverschillen creëer je bewustwording en de ontwikkeling van interculturele competenties. Dit zorgt veelal voor een soepele gewenning in het nieuwe land, zowel op privé als zakelijk vlak en zorgt voor duidelijke verwachtingen bij de werknemer.

  1. Wees eerlijk

Wees eerlijk over wat de werknemers kunnen verwachten van hun nieuwe baan en hun leven in het land van bestemming. Dit kan helpen om realistische verwachtingen te creëren en teleurstellingen te voorkomen, zoals bijvoorbeeld bij het vinden van huisvesting.

Wij weten vanuit de praktijk dat de meeste ‘ontevredenheid’ bij werknemers van klanten ontstaat door een verschil in verwachtingen en (ontbreken van) communicatie. Door goede ondersteuning te bieden, kun je waarde toevoegen en de motivatie en productiviteit vergroten, hetgeen bijdraagt aan het succes van je bedrijf.