"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Druk? Vergeet je pauzes niet!

Lijkt er maar geen einde te komen aan de berg werk die je nog moet verzetten? En is de verleiding wel heel groot om deze week je lunchpauzes dan maar over te slaan? Dat zou niet echt effectief zijn. Want juist door meer pauzes te houden, vergroot je je productiviteit.

Een mens heeft pauzes nodig om te herstellen. Dat geldt niet alleen voor het lichaam, maar ook voor de hersenen. Dat pauzes belangrijk zijn, weet de wetgever ook. Daarom is het recht op pauzes ook wettelijk vastgelegd, waarbij expliciet vermeld wordt dat een pauze is bedoeld als onderbreking van de werktijd. Je mag je werkdag niet beginnen of eindigen met een pauze. 

Als je hersenen te weinig ontspanning krijgen, blijft je stresssysteem de hele tijd aan staan. Uiteindelijk kan dit zorgen voor lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn en maag- en darmklachten. Maar je kunt ook moeite krijgen met het onthouden van dingen en het leren van nieuwe dingen.

De frontale gebieden van je hersenen, de gebieden die ingewikkelde denkfuncties als aandacht, plannen en beslissen aansturen, hebben ook te lijden onder stress. Je kunt hierdoor sneller afgeleid zijn. 

Korte pauzes

Het nemen van pauzes is dus belangrijk om je hersenen te laten ontspannen en er zo voor te zorgen dat je geen last krijgt van te veel aan stress en de gevolgen die dat heeft. Maar om productiever te zijn, werkt het om naast je lunchpauze tussendoor ook korte pauzes te nemen. Mirjam van der Vegt schrijft in haar boek Hier is rust dat mensen die een balans vinden in 52 minuten werken en 17 minuten pauze heel productief blijken.

Waarschijnlijk heeft dit te maken met je concentratieboog. Mensen kunnen zich niet de hele werkdag door concentreren. Rond de 30-45 minuten neemt de concentratie af. Hoe groot de concentratieboog precies is, verschilt per persoon. Maar het nemen van korte pauzes tussendoor, geeft nieuwe energie, motivatie en concentratie om verder te gaan.

Het is wel van belang om je hersenen tijdens je pauze op een andere manier aan het werk te zetten. Langs je social media scrollen, terwijl je tijdens het werk ook achter een beeldscherm zat, is voor je hersenen niet echt pauze. Ga op zoek naar ontspanning die je tegengestelde hersendelen aan het werk zetten. Ga bijvoorbeeld op zoek naar activiteiten waarbij je niet hoeft na te denken. Of kom even in beweging. Om daarna vol nieuwe concentratie weer aan de slag te gaan om die berg werk weg te werken.