"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Wetsvoorstel voor verplichte gedragscode ongewenst gedrag ter inzage: wat houdt het in?

Het wetsvoorstel verplichte gedragscode ongewenst gedrag is opengesteld voor internetconsultatie. Wat wordt er volgens dit wetsvoorstel verwacht van werkgevers?

Tot en met 23 maart kunnen belanghebbenden via een internetconsultatie reageren op het nieuwe wetsvoorstel voor het invoeren van een verplichte gedragscode omtrent ongewenst gedrag. Het wetsvoorstel dat er nu ligt, maakt een gedragscode voor ongewenst gedrag verplicht voor werkgevers met 10 of meer werknemers.

Eisen aan werkgevers

Aan de gedragscode zitten een aantal eisen, bijvoorbeeld dat werkgevers moeten zorgen voor voorlichting over de gedragscode aan werknemers. De code moet ook omschrijven wat werkgevers precies verstaan onder ongewenst gedrag en wat een werknemer kan doen als hij of zij hiermee te maken krijgt.

Maatregelen en sancties tegen ongewenst gedrag

Ook moeten in de gedragscode maatregelen en sancties staan die volgen op overtreding van de gedragscode. Werkgevers kunnen dit samen met de medezeggenschap zelf invullen.

Ruimte voor maatwerk

Daarnaast blijft er ruimte voor maatwerk. Dat betekent dat werkgevers zelf, binnen de gestelde kaders, de inhoud van de gedragscode en het proces eromheen kunnen bepalen. 

Werkgevers zijn op basis van de Arbeidsomstandighedenwet op dit moment al verplicht om beleid te voeren om psychosociale arbeidsbelasting tegen te gaan. Onder psychosociale arbeidsbelasting valt onder andere ongewenst gedrag. Werkgevers mogen nu zelf bepalen welke maatregelen zij daarvoor nemen. Met dit wetsvoorstel wordt de gedragscode als maatregel verplicht. 

Preventieve werking

De wetgever ziet de gedragscode als een effectieve en laagdrempelige maatregel om ongewenst gedrag tegen te gaan. Een code opstellen en onder de aandacht te brengen heeft een preventieve werking. Het stimuleert binnen bedrijven namelijk de discussie over hoe men met elkaar om wil gaan. 

Verder geeft de overheid aan dat dit voorstel bijdraagt aan een cultuur op de werkvloer waarin het vanzelfsprekender wordt om elkaar aan te spreken op gedrag. Dat zou helpen om snel in te grijpen bij ongewenst gedrag, waardoor situaties niet onnodig escaleren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *