"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Hoe welkom zijn zij-instromers bij Nederlandse werkgevers?

Welke bedrijven nemen de meeste zij-instromers aan? En welke voorwaarden noemen zij hiervoor? Dat vroeg UWV aan 4.000 werkgevers. Saskia Grit deelt de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek.

Veel werkgevers vinden zij-instromers een verrijking voor hun team. Welke sectoren nemen het vaakst zij-instromers aan? Waarom doen ze dat en onder welke voorwaarden? UWV vroeg het aan 4.000 werkgevers.

✔️ In dit onderzoek zijn zij-instromers mensen met werkervaring in een andere beroepsgroep, die aangenomen worden voor een functie waarvoor opleidingseisen gelden. Er is dus nog scholing nodig om aan deze eisen te voldoen.

✔️ Van de werkgevers nam 27% de afgelopen twee jaar zij-instromers aan. Daarnaast staat 32% hiervoor open. 

✔️ Een kleine groep werkgevers (13%) staat niet open voor het aannemen van zij-instromers, terwijl zij wel functies hebben waarvoor opleidingseisen gelden.

✔️ Bij de overige 29% van de werkgevers is zij-instroom niet van toepassing, omdat zij geen functies hebben waarvoor opleidingseisen gelden. 

✔️ Deze drie sectoren nemen het vaakst zij-instromers aan: sociaal werk, jeugdzorg & kinderopvang (SJK), onderwijs en zorg. In deze sectoren is al langere tijd sprake van personeelstekorten en bestaan er vaak al trajecten en regelingen voor zij-instromers. 

✔️ Zo blijkt uit onderzoek van onderwijsvakbond AOB dat 1 op de 3 nieuwe docenten in het basisonderwijs een zij-instromer is. 

✔️ En in de kinderopvang is er bijvoorbeeld het zij-instroomtraject ‘Ontwikkelpad Kinderopvang’. Hierbij gaan mensen – zonder dat ze een kwalificatie nodig hebben – aan de slag als groepshulp en groeien uiteindelijk door naar pedagogisch medewerker kinderopvang. De groepshulpen ondersteunen het werk in de kinderopvang, en volgen tegelijkertijd een opleidingstraject.

✔️ Werkgevers nemen vooral zij-instromers aan omdat ze gemotiveerd zijn of potentieel hebben. 

✔️ Verder geven ze ook vaak aan dat zij-instromers een verrijking zijn voor de organisatie of het team. Werkgevers waarderen dus de ervaring, kennis en vaardigheden die zij meenemen vanuit hun andere achtergrond. 

✔️ Een andere reden om zij-instromers aan te nemen is dat zelf een kandidaat opleiden goedkoper is dan een wervingsprocedure. 

✔️ Voor veel werkgevers is zelfstandig kunnen meewerken tijdens de opleiding een voorwaarde om zij-instromers aan te nemen. 

✔️ Daarnaast kunnen afspraken over het terugbetalen van opleidingskosten bij vroegtijdig vertrek en de belofte een bepaalde periode in dienst te blijven een voorwaarde zijn voor werkgevers.

✔️ Ruim de helft van de werkgevers die zij-instromers hebben aangenomen, vindt dat de opleiding volledig onder werktijd kan plaatsvinden.

✔️ Slechts 11% van de werkgevers die zij-instromers aannamen, geeft aan dat zij-instromers ook zelf bij moeten dragen aan hun opleidingskosten. 

✔️ Lees meer in de publicatie Kwart werkgevers nam zij-instromers aan (571 kB), geschreven door mijn collega Frank Eskes. Bijvoorbeeld wat de verschillen tussen 15 sectoren zijn.

Saskia Grit is arbeidsmarktadviseur bij UWV.