"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Drie op tien HR-professionals vrezen personeel te verliezen door inflatie

Drie op de tien (28 procent) HR-professionals verwachten dat zij volgend jaar personeel verliezen, omdat zij niet kunnen meebewegen met de stijgende loonkosten. Dit blijkt uit onderzoek van Visma YouServe.

Van alle HR-professionals, verwacht 28 procent dat zij volgend jaar personeel verliezen door de stijgende loonkosten vanwege inflatie. Daarnaast maken zij zich zorgen dat zij door de hogere loonkosten geen budget meer hebben voor personeelsuitjes of andere extra’s voor medewerkers. Dit blijkt uit onderzoek van Visma YouServe

Geen beloning bij jubileum

Het gebrek aan budget vertaalt zich niet alleen in minder personeelsuitjes, maar ook in lage tot geen beloningen voor loyale medewerkers die al langere tijd in dienst zijn. Zo geeft meer dan de helft (52 procent) van de organisaties aan hun medewerkers niet te belonen bij een vijfjarig jubileum. Veertien procent geeft haar medewerkers een attentie met een waarde tussen de nul en honderd euro, en tien procent trakteert de afdeling op taart. 

Toch blijkt het belonen van een jubileum voor een deel van de HR-professionals een bewuste keuze. Zeventien procent vindt namelijk dat investeren in het behoud van personeel hen niets oplevert. Daarnaast gelooft 39 procent dat een hoge werknemerstevredenheid geen garantie biedt dat medewerkers bij een organisatie blijven werken.

Arbeidsvoorwaarden aansluitend bij persoonlijke waarden

Sharon Parinussa, HR director bij Visma YouServe: “Veel HR-professionals zijn gefocust op het behoud van medewerkers en dan wordt er automatisch ook gekeken naar het salaris. Door de inflatie hebben veel bedrijven hun lonen verhoogd, maar ook zij bereiken op een bepaald moment een plafond waarbij er geen ruimte is voor nog een verhoging.”

“Maar het draait niet enkel om een hoog salaris om medewerkers te behouden”, legt Parinussa uit. “We zien nu vooral een verschuiving waarbij werk moet aansluiten op de persoonlijke waarden. Denk bijvoorbeeld aan een optimale work-life integratie en een grotere behoefte aan persoonlijke ontwikkeling, zinvol werk en impact maken.” 

“De optie om remote te werken, extra vakantiedagen en een fijne werkomgeving zijn voor veel medewerkers ook belangrijker dan alleen een hoog salaris. Werk vooral toe naar een werkomgeving waar iedereen zich gewaardeerd en gehoord voelt, en probeer continu de arbeidsvoorwaarden te optimaliseren.”

Het volledige onderzoeksrapport is te vinden op de website van Visma YouServe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *